Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Badel šampion Verone

Autor: Damir Maričić

21.11.2012. 23:00
Badel šampion Verone


Tituli je najviše doprinio Sauvignon iz Daruvara, ali su pomogli i Merlot i Syrah s Korlata
Na 20. međunarodnom natjecanju vina (20° Concorso enologico internazionale) u Veroni veliku najvišu nagradu u zbroju nagrada za vlastita vina dobio je Badel 1862. u čemu je doprinos dala i Benkovačka vinarija, odnosno Korlat vina.
Nagrada naziva Premio speciale Vinitaly Nazione 2012 dodjeljuje se tvrtki koja je uzela najviše ocjene, odnosno zbroj bodova za svoja tri vina. Badelu je to na prvom mjestu omogućila prva nagrada u kategoriji mirnih bijelih vina s geografskim podrijetlom proizvodnje 2011. godine, a riječ je o Sauvignonu – vrhunskog vinogorja Daruvar odnjegovanom u čuvenom podrumu grofova Jankovića.
Priznanja za Korlat
No svakako su “pomogla” dva priznanja vinima Korlat, odnosno u kategoriji mirnih crnih vina sa zemljopisnim podrijetlom starosti 2008. – 2009. posebno priznanje među čuvenim svjetskim, a napose snažnoj konkurenciji talijanskih vina od Amaronea, Brunella di Montalchina, Primitiva, Taurasija išlo je Syrahu vrhunskom te
Merlotu također vrhunskom s vinogorja Benkovac-Stankovci, odnosno korlatskim vinima.
Od 2.269 vrhunskih vina iz 23 zemlje podijeljeno je iznimno malo medalja što ovo ocjenjivanje čini jako strogim. Velikih zlatnih medalja, kakvu je dobio i Badel za svoj Sauvignon iz Daruvara podijeljeno je 17 u toliko kategorija, zlatnih medalja 19 kao i srebrnih te 18 brončanih, dok je dio poput spomenutih Merlota i Syraha s Korlata dobio posebno priznanje. Badel je za navedena vina već uvriježio uzimati vrhunske nagrade u Veroni. Žiri je imao 105 stručnjaka među kojima 42 “vinska” novinara.
Nagrade i iz Bergama i Neustadta
Kažimo da je Iločki podrum za svoj Traminac Principovac vrhunsko vino iz 2009. dobio srebrnu medalju. Ilok je uzeo i dodatno priznanje za Graševinu kasnu berbu među slatkim vinima, dok su priznanja dobili i Arman i Cabola – Mairno Markežić za svoje malvazije.
 Iskoristimo ovaj povod pa kažimo da je prošlog mjeseca Badel, odnosno Benkovačka vinarija s Korlat vinima trijumfirala na još jednom nadmetanju u Italiji i to na 8. međunarodno natjecanje „Emozioni dal Mondo – Merlot e Cabernet insieme” (Emocije iz svijeta – merlot i cabernet zajedno) u Bergamu. Tamo se vrednuju samo vina od sorata merlot i cabernet i njihove kupaže (Bergamo od 18. do 20. 10. 2012.). Pored enološkog ocjenjivanja, važan element u ovom natjecanju su emocije koje svako vino izaziva kod ocjenjivača, dakle uzbuđenje koje ono prenosi na uživatelja.
Vrhunska vina Badela
1862 Korlat Merlot 2009 i Korlat Cabernet Sauvignon 2009 očito su nakon kušanja izazvala snažne emocije kod ocjenjivača koji su im dodijelili zlatne medalje.
Ove godine u Bergamu se natjecalo 213 uzoraka iz 20 zemalja, koje je ocjenjivalo 70 ocjenjivača iz 30 zemalja svijeta.
Vinima iz Korlata time se broj priznanja dodijeljen u zadnje dvije godine na međunarodnim ocjenjivanjima vina, penje na preko 20. Podsjetimo da je berba 2009. tek treća berba s Korlata koja se nalazi na tržištu.
Na kraju dodajmo da su na velikom svjetskom ocjenjivanju Mundus vini u Neustadtu u Njemačkoj, Korlat Syrah 2009., Korlat Cabernet sauvignon 2009. i Graševina Daruvar vrhunska 2011. osvojila srebrne medalje.
 Inače Mundus Vini najveće je svjetsko natjecanje vina pod pokroviteljstvom OIV-u Neustadtu an der Weinstrasse, okupilo je 6019 uzoraka iz 42 zemlje, s time da je 52 posto bilo crnog vina.