Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čobanković, Plenković, Čara, Dingač, Višnjak omiški i 81 odličje vinarima Zadarske županije

Autor: Maja Marinović

21.11.2012. 23:00
Čobanković, Plenković, Čara, Dingač, Višnjak omiški i 81 odličje vinarima Zadarske županije

Foto: Arif SITNICA



Predstavnici Zadarske županije u kategoriji otvorenih vina ostvarili su veliki uspjeh, ukupno su osvojili 16 zlatnih, 31 srebrnu i 11 brončanih diploma kao i 11 diploma za sudjelovanje. U kategoriji buteljiranih naši vinari i vinogradari osvojili su sedam srebrnih i jednu brončanu medalju te jednu diplomu za sudjelovanje, dok su u kategoriji jakih alkoholnih pića osvojili dvije zlatne i jednu srebrnu medalju
U Bolu na Braču od 15. do 17. studenog 2012. održala se 22. Međunarodna manifestacija vinogradara i vinara Sabatina, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Udruge vinogradara i vinara Dalmacije. Sabatina je protekla u specifičnom ozračju, radosti zbog oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču ali i pijetetu prema žrtvama Škabrnje i Vukovara.
Organizatori su i na ovogodišnjoj manifestaciji okupili veliki broj znanstvenih institucija, priznate stručnjake, proizvođače vinogradarsko-vinarske opreme, ugostitelje i potrošače. Sabor vinogradara i vinara, znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta, stručni skup Poljoprivredne savjetodavne službe, okrugli stol o zadrugarstvu, te brojne edukativno-praktične radionice uz aktualne teme i degustacije bili su dio bogatog programa Sabatine.
Najbolja Graševina iz Iloka
Najsvečaniji trenutak za vinare uslijedio je tijekom uručivanja priznanja za kvalitetu otvorenih vina, zatim za uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda te proglašenje šampiona. Šampion kvalitete poluslatkih, slatkih i predikatnih vina (i najbolje ocijenjeno vino) je Graševina, izborna berba bobica 2008., P.O. “Ivan” – Vinarija Čobanković iz Iloka. Šampion kvalitete crnih vina je Zlatan plavac Barrique 2009., Zlatan otok d.o.o., Sv Nedjelja, Jelsa. Šampion kvalitete bijelih vina (suhih i polusuhih) je Pošip Marko Polo 2011., Pošip PZ – Čara, Čara. Najbolje zadružno vino je Dingač 2008., PZ i vinarija Dingač iz Potomja. Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je Višnjak omiški, Kuća sretnog čovjeka iz Omiša. Vicešampion kvalitete jakih alkoholnih pića je Pater – stara medica, PIP d.o.o. iz Pisarovine.
Šampion izgleda proizvoda je lozovača, Vinoplod vinarija d.d. Šibenik. Druga nagrada za izgled proizvoda je za Syrah 2010. Vina Vrsaljko iz Nadina. Treća nagrada za izgled proizvoda je za Bosso 2010., Vina Senjković – Saco, Nerežišća.
Otvorena vina Zadarske županije
Najbolje bijelo otvoreno vino je Chardonnay barrique 2011., Vinarija Jokić d.o.o., Lišane Tinjske. Najbolje crno otvoreno vino je Plavac mali 2011., Smiljenko Pavišić, Bol.
Druga nagrada za kvalitetu otvorenog vina je Pošip 2012., Kraljevski vinogradi d.o.o. iz Zadra.
Zadarski predstavnici u kategoriji otvorenih vina ostvarili su veliki uspjeh, ukupno su osvojili 16 zlatnih, 31 srebrnu i 11 brončanih diploma kao i 11 diploma za sudjelovanje. U kategoriji buteljiranih proizvoda zadarski vinari i vinogradari osvojili su sedam srebrnih i jednu brončanu medalju, te jednu diplomu za sudjelovanje, dok su u kategoriji jakih alkoholnih pića osvojili dvije zlatne i jednu srebrnu medalju.
– Ovogodišnju Sabatinu možemo gledati i kao susret na kojem su vinogradari i vinari proslavili oslobađajuću presudu generalima, ali i zajedno pokazali poštovanje prema poginulima u Škabrnji i Vukovaru.
Velika posjećenost, preko 250 pristiglih uzoraka, izvrstan domaćin predvođen Prvom dalmatinskom zadrugom Bol doveli su do jedne od najboljih Sabatina.
Korak naprijed u kakvoći i posebnosti vina
Naravno, veliki dio u tom mozaiku pripada prijateljima iz Zadarske županije i ovogodišnjim laureatima za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva gradu Benkovcu. Također, jedna trećina uzoraka došla je iz Zadarske županije. Dakle, bez svega navedenog ova Sabatina ne bi bila ono što je. Ocjenjivanje je pokazalo da je napravljen korak naprijed u kvaliteti i posebnosti vina u čemu su prednjačili vinari i vinogradari s područja Zadarske županije.
Veselimo se idućoj Sabatini i mi djelatnici iz Zadružnog saveza Dalmacije ćemo napraviti sve da i ona bude za pamćenje, kazao nam je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.
Zadovoljni Zvonimir Vlatković
– 22. međunarodna Sabatina, Bol 2012., jest jedan kontinuitet rada, struke, znanja, kvalitete i nagrada, što je pokazala i retrospektiva Sabatine. Osobno sam i više nego zadovoljan ostvarenim brojnim priznanjima, medaljama i diplomama vinara i vinogradara sa zadarskog područja. Ovdje je teško izdvojiti određenog vinara i vinogradara, jer su svi ostvarili veliki uspjeh, ali sam vrh nagrađenih na Sabatini iz Zadarske županije obilježila je druga nagrada za izgled proizvoda Syrah 2010., Vina Vrsaljko, iz Nadina, zatim najbolje bijelo otvoreno vino, Chardonnay barrique 2011., Vinarija Jokić d.o.o., Lišane Tinjske, i druga nagrada za kvalitetu otvorenog vina, Pošip 2012., Kraljevski vinogradi d.o.o. iz Zadra. Posebno bi istaknuo da unatoč teškoj vegetacijskoj godini 2012., ali uz kontinuirani rad i stručnu edukaciju, uz tehnološki pomak u preradi grožđa i tehnologiji vina možemo biti ponosni na naše vinogradare i vinare, županiju, lokalnu samoupravu jer upravo sinergijom svih ovih čimbenika je i ostvaren ovaj veličanstveni rezultat na Sabatini 2012., rekao nam je Zvonimir Vlatković, poljoprivredni savjetnik, PSS Podružnica Zadarske županije te dodao da je zadovoljan i zbog osvajanja diplome za sudjelovanje svojega vina Syrah Merlot 2012., ujedno nagrada mu je i poticaj da nikad ne prestane raditi na poboljšanju kvalitete vina u zajedništvu i suradnji s kolegama agronomima kao i sa svojim vinarima i vinogradarima.
Zlatna amfora Gradu Benkovcu
Pored navedenih nagrada još je jedno veliko priznanje uslijedilo za Zadarsku županiju. Zlatna amfora za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području dodijeljena je Gradu Benkovcu. U obrazloženju priznanja se pojašnjava da su na području grada Benkovca, nakon okončanja Domovinskog rata, a poslije odlaska okupatora ostali uglavnom zapušteni ili uništeni vinogradi. Zahvaljujući vrijednim ljudima, a i potporama grada i državnih tijela ponovno su se zazelenjele površine zasađene lozom. Može se slobodno reći da je grad Benkovac u vinogradarskom smislu napravio pravo čudo, jer ne samo da su se obnovili uništeni i zapušteni vinogradi, već su podignuti i novi. Posebno se to odnosi na područje Nadina i Korlata. I dok je ranije bio dosta sužen vinski sortiment, s novim nasadima (i novim sortama grožđa) stvorene su mogućnosti za daleko bogatiju vinsku ponudu. U posljednje vrijeme grad je postao pravi vinski centar, što treba zahvaliti i uspješnom organiziranju festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije – Vinfesta. Sigurno da je Benkovac jedan od najuspješnijih gradova u razvoju vinogradarstva i vinske kulture, ističe se u obrazloženju priznanja dodijeljenog gradu Benkovcu.
– Svakako da veseli dobiti jednu tako prestižnu nagradu na kvalitetnoj manifestaciji kao što je Sabatina. Nakon domovinskog rata, po povratku svojim kućama, naše poljoprivrednike su dočekali uništeni trajni nasadi uključujući i vinograde. Imajući na umu tu činjenicu, 1997. godine, donijeli smo program o revitalizaciji voćnih nasada i na taj način počelo je sufinanciranje sadnog materijala. Nakon toga sa sufinanciranjem krenula je i Zadarska županija i na taj način smo olakšali našim poljoprivrednicima podizanje novih nasada. Kroz navedeni program sufinancirano je preko milijun i pol sadnica vinove loze. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je i benkovačka vinarija podignula nasad od oko 500 000 sadnica vinove loze, znači ukupno je zasađeno preko dva milijuna sadnica vinove loze. Sadnjom novih vinograda stvorili smo kvalitetnu bazu za proizvodnju vrhunskih vina. Prije Domovinskog rata u cijeloj Zadarskoj županiji imali smo samo jedno vino s etiketom, a to je benkovački Rose, a u zadnjih nekoliko godina dobili smo gotovo tridesetak etiketiranih vina, a najveći dio od njih su vrhunska vina. Sa cijelog zadarskog područja kada je ekološka proizvodnja u pitanju, najdalje se otišlo u naselju Nadin, koje je ujedno i najekološkije vinogradarsko naselje. Pored nadinskih vinara valja istaknuti i vina Tilia iz Smilčića kao i vina Asseria iz Podgrađa. Pored spomenutih, koji su nagrađeni i na ovoj Sabatini, imamo još potencijalnih vinara koji su na najboljem putu da se pridruže gore navedenim. Sve su to razlozi zbog kojih je Benkovac dobio Zlatnu amforu na koju smo svi veoma ponosni, istaknuo je Branko Kutija, gradonačelnik grada Benkovca.
Skupština udruge vinarskih gradova
Drugog dana Sabatine održana je Skupština Hrvatske udruge vinarskih gradova (HRUVIG) koju je vodio Visko Haladić, zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije. Zadarska delegacija bila je prisutna u sastavu Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka, Željko Katuša, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca i Katarina Skelin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.
– U cilju izgradnje identiteta hrvatskih vina kroz povezivanje vinarskih gradova i regija u Hrvatskoj, grad Zadar je jedan od osnivača Hrvatskih udruga vinarskih gradova – HRUVIG-a. Nadamo se da će HRUVIG uskoro postati član Europske mreže vinarskih gradova (RECEVIN) što će otvoriti mogućnosti unapređenja gospodarskih, turističkih i ostalih projekata naših gradova i županija. Budući da HRUVIG trenutno okuplja članove iz Zadarske i Splitske županije, na skupštini HRUVIG-a, između ostalog donijeli smo zaključak da proširimo svoje djelovanje i na kontinentalni dio Hrvatske za što su neki vinari i jedinice lokalne samouprave iskazali interes, kazao nam je Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka, te dodao kako ga posebno veseli veliki uspjeh Kraljevskih vinograda čiji je Pošip 2012.g. iz vinograda starog svega dvije godine ponio drugu nagradu za kvalitetu otvorenog vina. Naveo je kako ta činjenica govori o ogromnom potencijalu navedenog vinograda iz kojeg će se, kako je rekao, u skoroj budućnosti dobiti još nekoliko kvalitetnih i vrhunskih vina što će uvelike obogatiti gastronomsku i turističku ponudu Grada Zadra.
Žustra rasprava o zadrugarstvu
Mnogobrojni stavovi, u priličnoj žustroj raspravi, izneseni su na Saboru vinogradara i vinara. Također, održan je Okrugli stol o zadrugarstvu gdje se govorilo o stanju u vinarskim zadrugama i gdje se održalo predstavljanje “Vina Dalmacije”, zadruge za izvoz i prometovanje vina.
Vinari su istakli kako su svih ovih godina imali utege na svojim leđima koji su nastali zbog loših propisa koji dozvoljavaju lakši uvoz nego izvoz vina i omogućavaju sivo tržište vina pa se rinfuzno vino toči u svim ugostiteljskim objektima bez ikakve kontrole. To je i razlog, kako kažu, postojanja većih zaliha vina. Pored toga nedostaje im, kako navode, jednostavna i jasna strategija razvitka vinogradarstva i vinarstva na koju bi se onda naslonili svi propisi i državne mjere pa i poslovne odluke vinogradara i vinara.
Nadalje, istaknuto je, da je zadrugarstvo nositelj ove grane poljoprivrede koja daje život gotovo svim manjim mjestima u Dalmaciji, posebno otočnim. Međutim mišljenja su kako zadrugarstvo nije prepoznato ni jednom konkretnom državnom mjerom. Štoviše, smatraju, da zadruge ne mogu niti sudjelovati u brojnim natječajima niti sufinanciranju otkupa grožđa jer u administraciji nije prepoznat njihov specifičan način poslovanja usprkos tome što ima značajne socijalne elemente jer su zadruge nositelj gospodarstva područja na kojem posluju.   
Zatim je i analizirana ovogodišnja upravo završena berba grožđa koja je započela ranije zbog mraza i suše te je donijela u prosjeku oko 30% manje grožđa. Međutim postignuta je izvrsna kvaliteta vina što pokazuju i rezultati natjecateljskog dijela Sabatine.
Na Saboru se moglo čuti o novostima koje vinarima donosi EU te o koracima koji se poduzimaju prema ostvarenju prepoznatljivog brenda hrvatskih vina. Naglašena je nužnost većeg sudjelovanja proizvođača u postupcima donošenja propisa i pravila te određivanja državnih službi za pripremu dokumenata zainteresiranima za iskorištavanje fondova EU. Dodatne mjere kroz područje podrške ruralnom razvoju ocijenjene su kao minimum onog što se može učiniti na planu očuvanja i unaprjeđenja vinogradarstva i vinarstva.