Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

I virski vrtić uvučen u predizborne igre?

Autor: Ante Vidović

21.11.2012. 23:00
I virski vrtić uvučen u predizborne igre?

Foto: Vedran SITNICA



Pritužbe koje dolaze od pojedinca koji ne žive na Viru očigledni su dokaz da je počela predizborna kampanja za nadolazeće lokalne izbore, odgovor je načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića na prozivku Marka Vučetića kako virska djeca već dva mjeseca ne idu u vrtić, a istovremeno djelatnici dobivaju plaću


Radovi na polifunkcionalnoj zgradi u kojoj će se nalaziti Dječji vrtić Smješko i ambulanta sa stanom za liječnika bit će gotovi za trideset radnih dana, tako da useljenje u nju očekujemo poslije Nove godine. Pritužbe koje dolaze od pojedinca koji ne žive na Viru očigledni su dokaz da je počela predizborna kampanja za nadolazeće lokalne izbore, odgovor je načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića na prozivku Marka Vučetića kako virska djeca već dva mjeseca ne idu u vrtić, a istovremeno djelatnici dobivaju plaću.
(Ne)briga za djecu
Ulazak u nove vrtićke prostorije u ovoj pedagoškoj godini čeka sedamdeset djece te je vrtić prema prvim najavama trebao početi s radom u rujnu.
“Obnašatelji političkog života Vira nedavno su javnost upoznali sa začudnim doživljajem sebe samih – oni su, naime, ni više ni manje nego ‘ledolomci’. Naime, ako iz perspektive ostavljene virske djece vrtićkog uzrasta stvarnost promatramo, obnašatelji virske lokalne vlasti poprimaju manire ekspedicije zalutale u polarnim krajevima. Bespuće hladnoće ih dijeli od osjećaja za potrebe djece. Nadalje, ujedno i vape za ledolomcem koji će iz ledenih okova osloboditi njihovo srce i omogućiti im da osjete jedini situaciji adekvatan osjećaj – duboki, istinski i sveprožimajući sram. Jer, kako drugačije pristupiti djetetu koje bi trebalo biti u vrtiću, a to nije i ne zna se kada će biti. Simptomatično je da djelatnice vrtića, prema kazivanju nekih vijećnika, primaju plaću koju nisu zaradile. Ovo ne čudi jer, sasvim očito, i obnašatelji lokalne vlasti to isto čine već godinama – primaju plaću za posao koji nisu obavili”, iznosi Vučetić u svom pismu.
Za načelnika Kapovića sve je to početak predizborne kampanje za lokalne izbore.
– Nisam primjećivao njegovu dosadašnju brigu za djecu Vira, ali drago mi je da ju je sada počeo pokazivati, kaže Kapović.
Boravak besplatan
Problemi s vrtićem na Viru nisu započeli prije dva mjeseca već početkom prošle godine kada je prekinut ugovor s dotadašnjim najmodavcem prostora. Ambulantno rješenje nađeno je u prostorijama virske župe koje su vrtiću dane na korištenje besplatno. Plaćali su se samo troškovi. Detalje iznosi ravnateljica Dječjeg vrtića “Smješko” Jagoda Radović.
– U rujnu smo trebali startati u novim prostorijama, međutim problem je što sve kasni. Djeca sada ne idu u vrtić jer prostor u kojem se nalazimo nije adekvatan što su nam rekli i u Uredu državne uprave. Lanjska pedagoška godina nam je dobro došla, posebno zbog naših predškolaca koje smo spremali za školu. Odlučili smo se da ovu pedagošku godinu ne započnemo ovdje pa da djecu selimo u novu okolinu što bi za njih bio dodatan šok, kaže Radović, dodajući da su imali sastanak s roditeljima i da su oni o svemu obaviješteni.
– To su krasni ljudi puni razumijevanja koji znaju što im vrtić znači. Moram napomenuti da je on na Viru besplatan. Djeca borave cijeli dan u vrtiću sa tri obroka i dva međuobroka.
Iako roditelji imaju razumijevanja za cijelu situaciju, ne kriju svoje nezadovoljstvo sporošću sustava. Posebno su nezadovoljni roditelji predškolske djece te je za njih svaki izgubljeni dan predškolskog odgoja predragocjen.