Moramo reagirati - pred nama su bolni rezovi

Slika korisnika admin
Autor: 
Jere Bilan
Adam VIDAS
Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Na prosvjedu pod nazivom "Živi zid za obranu radnih mjesta: Posao i plaća, a ne burza!" koji se u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata održava na Markovom trgu u Zagrebu sudjeluju i predstavnci Matice hrvatskih sindikata. Među njima i Jere Bilan, zadarski županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Podržavamo ovaj prosvjed jer želimo pokazati da sindikati po ovom pitanju imaju jedinstveni stav. Naime, svi smo u istom 'sosu'. Što se tiče prosvjete, ništa nam se dobra ne piše. Kao što je poznato, Državnim proračunom za 2013. godinu dodatno su smanjena sredstva za prosvjetu općenito pa tako i za plaće prosvjetara. Mi to ne prihvaćamo. I ne samo mi. Cijela Europa ustaje protiv mjera štednje, kaže Jere Bilan.

No neće se stati na prosvjedu. Već sljedeći tjedan, 28. ili 29. studenog, datum još nije utvrđen, slijedi jednodnevni štrajk prosvjetnih i zdravstvenih djelatnika.

Očekuje se da će u njemu sudjelovati više od 60.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti i zdravstvu. Čelnici četiriju sindikata koji od ljeta odbijaju pristati na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe kažu da će to biti tek jedan štrajk u nizu.

Jer, najavili su, Vladu planiraju držati pod stalnim pritiskom, sve do kraja školske godine.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, poručuje da će on i njegovi kolege "potpaliti vatru u srcima ljudi, a tempo će držati do proljeća" kad će organizirati dugotrajni štrajk.

- Mislim da će se štrajku sljedeći tjedan odazvati velik broj kolega. Ovo je, naime, važan trenutak. Trebamo reagirati jer pred nama su bolni rezovi, kaže Jere Bilan koji je još jednom ponovio stav koji je često isticao u medijima.

- Prosvjeta je zadnja gdje bi trebalo rezati. Imamo dobar primjer Francuske u kojoj su također na vlasti socijalisti. Tamo se reže na sve strane, ali ne i u prosvjeti. Dapače, još se i grade nove škole, kaže Bilan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno