Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Početkom 2013. otvaraju se ispostave hitne medicine u Poličniku i Kalima

Autor: Ivana Burica

21.11.2012. 23:00
Početkom 2013. otvaraju se ispostave hitne medicine u Poličniku i Kalima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kad je riječ o ispostavi Preko treba naglasiti da će se prostor za hitnu medicinu zapravo nalaziti u novoj zgradi ambulanti u Kalima. Ova će ispostava biti nadležna za područje otoka Ugljan i Pašman, a s obzirom na njeno sjedište predložila sam promjenu imena u Ispostava Kali, kaže Krnčević


Nakon tek nešto više od godinu dana od njegova utemeljenja Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije dobiva četiri nove ispostave. Ispostave Pag i Nin u funkciji će biti već od 1. prosinca ove godine, a ispostave Preko i Poličnik od 1. siječnja 2013. godine. Četiri ispostave zaposlit će ukupno 49 novih djelatnika.
– Ispostave Pag, Poličnik i Preko imat će po 13 djelatnika ekipiranih u po tri T1 i dva T2 tima, dok će u ispostavi Nin djelovati pet T2 timova, navodi ravnateljica Zavoda Davorka Krnčević pojašnjavajući da je T1 oznaka za tim hitne medicine koji sačinjavaju liječnik specijalist hitne medicine, medicinska sestra ili medicinski tehničar te vozač.
U Pagu i Ninu sve spremno
U timu T2 djeluju, pak, medicinska sestra ili medicinski tehničar sa specijalističkim usavršavanjem iz djelatnosti hitne medicinske pomoći u timu s najmanje medicinskom sestrom ili medicinskim tehničarom.
– U ispostavama Nin i Pag već je sve spremno za početak djelovanja – zaposlili smo djelatnike i dobili potrebno rješenje Ministarstva zdravlja. Nema tako nikakvih prepreka za njihovo otvorenje 1. prosinca, kaže Krnčević. Što se tiče angažmana oko otvaranja novih ispostava ravnateljica Zavoda ističe velike zasluge i dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave.
Grad Nin je tako za potrebe izgradnje ispostave dao zemljište, a Grad Pag je sufinancirao smještaj liječnika sa 25.000 kuna.
Nadalje Općina Poličnik je za potrebe ispostave Zavodu za hitnu medicinu bez ikakve naknade na korištenje ustupila prostor dosadašnje pošte, a također je osigurala i sredstva za njegovu rekonstrukciju.
– Kad je riječ o ispostavi Preko treba naglasiti da će se prostor za hitnu medicinu zapravo nalaziti u novoj zgradi ambulanti u Kalima. Tamo je za potrebe ispostave ostavljena prostorija od ukupno 120 metara četvornih gdje će biti uređena soba za reanimaciju. Ova će ispostava biti nadležna za područje otoka Ugljan i Pašman, a s obzirom na njeno sjedište predložila sam promjenu imena u Ispostava Kali što će vjerojatno biti usvojeno do kraja godine. Do tada bi, naime, trebala biti donesena nova mreža hitne medicine, kaže Krnčević.
Ukupno osam ispostava
I ispostava Preko, odnosno Kali, i ispostava Poličnik dobit će po jedno vozilo hitne pomoći. Vozila su već nabavljena i to početkom ove godine kad je Zavod kreditnim sredstvima Svjetske banke kupio osam novih vozila hitne pomoći.
– Svako od ovih vozila zajedno s opremom vrijedi po 450.000 kuna. Vozila su, dakle, opremljena svom potrebnom opremom za reanimaciju, a ostatak opreme potreban sobama za reanimaciju nabavio je Zavod za hitnu medicinu, kaže naša sugovornica od koje doznajemo da je opremanje soba za reanimaciju koštalo po 80.000 kuna.
Za zgradu u kojoj će se nalaziti ispostava Preko/Kali u tijeku je ishođenje uporabne dozvole. Sredstva za projekt u iznosu od 2,5 milijuna kuna utvrđena su financijskim planom Doma zdravlja Zadarske županije za 2011. godinu. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguralo je 2.000.000 kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preostalih 500.000 kuna.
U prostor koji će ugostiti ispostavu Poličnik, kako doznajemo, uloženo je oko 250.000 kuna.
– Obrtnički radovi su dovršeni, oprema naručena tako da ovih dana planiramo podnijeti zahtjev za ispunjenje tehničkih uvjeta, rekla je Krnčević navodeći i da su u tijeku natječaji za popunjavanja radnih mjesta u ispostavama Poličnik i Preko/Kali.
Otvaranjem četiriju novih Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije imat će ukupno osam ispostava hitne medicine. Podsjetimo da je prošle godine, neposredno nakon otvorenja županijskog Zavoda za hitnu medicinu, kao četvrta ispostava otvorena ispostava Biograd na Moru.
Prve tri ispostave – Gračac, Benkovac i Starigrad Paklenica oformljene su odmah po osnivanju Zavoda hitnu medicinu. Riječ je o dotadašnjim punktovima hitne medicine koji su automatski postali ispostave.