Na sedamnaestom VINCRO-u devet zlatnih vina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Ocjenjivanje je održano u općinskoj vijećnici

Najstarija degustacija ravnokotarskih vina VINCRO -  Polača održava se sedamnaesti put za redom. U okruženju vina Zadarske županije, bogatog stola s kriškama sira, kruha i jabuka gotovo četiri sata sedam vrsnih i priznatih enologa  ocjenjivali su prispjela vina u velikoj općinskoj vijećnici.

- Za ovogodišnji VINCRO pristiglo je 51 vino iz svih dijelova Zadarske županije. Od 51 uzorka, 22 su bijela, 27 crna i dva uzorka rose vina, kazao je predsjednik komisije dipl. ing. Ante Grubišić.

Kao i prijašnjih godina vinari se prijavljuju organizatoru, a neposredno prije ocjenjivanja komisija VINCRO-a odlazi u podrum ili  konobu svakog prijavljenog proizvođača i izravno iz bačve ili tanka  uzima uzorak vina za ocjenjivanje. Time se izbjegavaju sumnje da  se uzorak vina može kupiti u trgovini i poslati na ocjenjivanje.

- Prema ocjenama certificiranih enologa ove godine imamo devet  zlatnih vina, od čega sedam crnih i dva bijela. Pet vina nije ocijenjeno, čulo se na kraju zbrajanja svih ocjena u organoleptičkom  ocjenjivanju.

Vlasnicima odbačenih vina preporučeno je da se posavjetuju s  enolozima i da pogreške u proizvodnji isprave, većina mana koje su  zamijećene u odbačenim vinima još uvijek se mogu ispraviti pretakanjem i dodavanjem određenih enoloških pripravaka.

- Ocjenjivanje je obavljeno po međunarodnoj metodi 100 bodova  koja se primjenjuje prilikom stavljanja vina u promet u Zavodu za  vinogradarstvo i vinarstvo i kao takva je jedina prava i priznata, ne  samo kod nas, nego u cijelom svijetu, rekao Grubišić.

Po ovoj metodi vina koja osvoje 65 do 75 bodova dobiju priznanje. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova osvaja brončano odličje. Vina  s osvojenih 80 do 85 osvaja srebrno odličje. Vino s osvojenih 85 do  90 bodova osvaja zlatno odličje, a vino s više od 90 bodova veliko  zlatno odličje.

- Prevedeno na svakodnevni život vina s osvojenih 65 do 75 bodova nose oznaku stolno vino s geografskim porijeklom. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova spadaju u kategoriju kvalitetnih vina s geografskim porijeklom, a vina s osvojenih 85 i više bodova u kategoriju vrhunskih vina, objašnjavaju.

Za vinsku feštu koja se održava u povodu blagdana svetog Martina, jednog od zaštitnika vinogradara i vinara, s pravom se može  reći da je imala neprocjenjiv utjecaj na razvoj vinogradarstva, a pogotovo vinarstva ravnokotarskog prostora.

- Unatrag dvije godine vratili smo se izvornim oblicima manifestacije i VINCRO nema međunarodni karakter te se ocjenjuju vina  ovogodišnje berbe Zadarske županije. Time smo se vratili izvornim  načelima ocjenjivanja mladih vina u Polači povodom blagdana svetog Martina, rekao je Viktor Prtenjača, predsjednik organizacijskog  odbora i načelnik Polače.

Podjela priznanja i medalja VINCRO - Polača 2013. bit će 30. studenog u Polači.

- Veseli nas da imamo sve više mladih proizvođača koji prihvaćaju nove tehnologije, jer bez tih novih tehnologija, odnosno ulaganja u opremu ne može se ni očekivati veliki rezultat, zaključili su  eminentni certificirani enolozi.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno