30 GODINA RHE VELEBIT U sljedećih pet godina planirana ulaganje od 70 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je u Muškovcima kod Obrovca sudjelovao na svečanosti obilježavanja 30. godina rada RHE Velebit. Riječ je o jedinoj hrvatskoj reverzibilnoj hidroelektrani, smještenoj u donjem toku rijeke Zrmanje, oko 10 kilometara uzvodno od Obrovca.

- Energetski smo neovisni. Trideset godina rada ove hidrocentrale govori o 30 godina uspjeha i o jednoj industriji koja je bila sposobna ovo napraviti i mogla bi i opet. To je bio vrh svjetske tehnologije. Osim što su pogoni ekološki, zapošljavaju domaće kompanije i domaće ljude, rekao je Josipović te nastavio:

- Ovdje smo da damo potporu kako bi i ubuduće gradili ovakve centrale koje jačaju našu neovisnost i kapacitete koje imamo, dakako i otvaraju prigodu domaćoj industriji i lokalnom stanovništvu, poručio je predsjednik Josipović.

Događaju su nazočili pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, direktor RHE Velebit Nikša Vrkić, gradonačelnik Obrovca Ante Župan, brojni direktori u HEP-u, bivši prvi ljudi izgradnje hidroelektrane, uzvanici i gosti. Svoj dolazak je opravdao zadarski župan Stipe Zrilić.

- Hrvatska, najviše zahvaljujući hidroelektranama, ima značajno veći udjel obnovljivih izvora u potrošnji energije od prosjeka EU, dapače, neke hidroelektrane, a posebno RHE Velebit omogućavaju prihvat promjenjivih obnovljivih izvora energije u sustav, prije svega vjetroelektrana, rekao je Jukić koji je na čelo Uprave HEP-a došao prije dva mjeseca.

Pritom je ustvrdio kako RHE Velebit zahtijeva stalna ulaganja da bi zadržao iznimnu visoku raspoloživost.

- Radi toga je u zadnjih deset godina u elektranu uloženo oko 150 milijuna kuna, a u sljedećih pet godina planirana su investicijska ulaganja od oko 70 milijuna kuna, naglasio je Jukić.

Propao kroz kilometarsku cijev i preživio
Tlačni uljevni sustav sastoji se od betonskog tlačnog tunela dužine 8191 metar i promjera 4,6 metara koji presijeca Velebit i državnu cestu Obrovac-Gračac, te čeličnim tlačnim cjevovodom duljine 2.108 metara. U narodu se još priča jedinstven događaj tijekom gradnje hidroelektrane od 1978. do 1984. godine kad je jedan radnik (Makedonac) pao kroz cijev i u velikoj brzini poput sanjkaša ili bob vozača se zaustavio tek na ravnom dijelu. Usprkos opeklinama trećeg stupnja na dijelovima tijela, srećom i čudom Božjim ostao je živ. Spasila ga je bunda koju je imao na sebi, pričao je direktor RHE Velebit Vrkić, a sa zanimanjem su ga slušali predsjednik Josipović, predsjednik Uprave Jukić i drugi.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno