Prvi put izložene naušnice iz groba u Bibinjama

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

U Arheološkom muzeju Zadar otvorena je izložba „Zlato i srebro srednjeg vijeka". Riječ je o zajedničkoj izložbi arheoloških muzeja Zagreba, Zadra i Splita, istovremeno otvorenoj u sva tri grada, a izloženi su najznačajniji predmeti koji pripadaju Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranog i kasnoga srednjeg vijeka, nastalih u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine.

- Izloženo je 58 raznih predmeta s 20 arheloških nalazišta, uglavnom s područja Sjeverne Dalmacije, među kojima je najveći broj iz Nina. Najvrijedniji eksponat je relikvijar iz Novalje s konca 4. stoljeća te 'Mala od Caske' - pozlaćena ogrlica iz 10. stoljeća, pronađena prije tri godine na lokalitetu sv. Juraj u Caski kod Novalje, na kosturu djevojčice. 'Malu od Caske' prvi put izlažemo na ovoj izložbi i iznimna je kao pronalazak koji do sada nije bio poznat u hrvatskoj materijalnoj kulturi. Izdvojio bih i izložak pod znakovitim rednim brojem 13. - naušnice (sljepoočničarke) s okomito postavljenom ovalnom jagodom iz razdoblja od prve polovica 9. i početka 10. stoljeća. Pronašli smo ih u jednom grobu i večeras su prvi puta izložene javnosti. Taj se grob nalazi u Bibinjama koje su tada bile na graničnom području između Zadra i Hrvatske srednjovjekovne države koja se prostirala od Bibinja dalje prema zaleđu, naglasio je autor izložbe Radomir Jurić.

S nekoliko riječi okupljenima se obratio i ravnatelj muzeja Jakov Vučić, izrazivši zadovoljstvo što je izložba realizirana za 182. rođendan Arheološkog muzeja Zadar koji pada 30. studenog.

- Ova je izložba naš rođendanski dar, naglasio je Vučić, kratko predstavivši goste i postav izložbe, zahvalivši se svima okupljenima i uključenim u realizaciju izložbe na dolasku i doprinosu prezentaciji najznačajnijih izložaka srednjeg vijeka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno