Kiši unatoč, uspješna Noć kazališta u Zadru

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Umjetnost intervjua

Usprkos kiši i temperaturama koje su se u subotu navečer počele približavati zimskim, Noć Kazališta u Zadru brojala je otprilike isti broj posjetitelja kao i godinu prije. Sedmo izdanje projekta u kojem sudjeluje 85 institucija na 78 lokacija u 42 mjesta u Republici Hrvatskoj, osmišljenog u cilju dizanja razine kulturne ponude u zemlji te posljedično i razine osvještenosti posjetitelja, ove godine pod sloganom „Bit(n)i ili nebit(n)i" u Zadru je realizirano kroz 3 događanja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar i 3 događanja u Kazalištu lutaka Zadar.

Dvije obljetnice u HNK

HNK Zadar je posjetiteljima ponudio predstavu, koncert i izložbu, a Kazalište lutaka Zadar dvije predstave i radionicu za mališane.

Izložba „Kazališne priče" svim je zainteresiranim ljubiteljicama i ljubiteljima kazališta ponudila uvid u kostimografske crteže i kostime, autorice kostimografkinje Marije Šarić Ban, otvorene u povodu 40. obljetnice rada Jasne Ančić i 70 godina HNK Zadar.

U 20 sati je startala predstava „Umjetnost intervjua" španjolskog dramatičara Juana Mayorge, redateljice Nenni Delmestre. Premijerno izvedena prošlog proljeća, koja progovara o tri generacije žena koje žive pod istim krovom. Žene su Jasna Ančić, Žana Bubmer i Sara Ivelić, a glumački ansambl je pojačan i jednim muškim likom kojeg je utjelovio Bojan Brajčić.

- Zadovoljni smo odazivom publike, Noć kazališta u HNK Zadar posjetilo je oko 850 ljudi, što je na razini prošle godine. Predstava je bila besplatna, karte su se djelile na blagajni kazališta, dok je za koncert karta bila simboličnih 20 kuna, rezimira voditeljica marketinga HNK Zadar Nena Ninčević.

Koncert su održali Zoran Predin i Damir Kukuruzović Django group.

Zadovoljni posjećenošću bili su i u Kazalištu lutaka Zadar. Njihov je program startao u 17 sati, kada je na programu bila predstava „Bajke nisu krive" Maje Katić i Zrinke Kušević. Predstava u svom fokusu ima knjige, govori o važnosti čitanja knjiga (bajki) i načinu kako ih približiti djeci.

Djeca izrađivala božićne ukrase

U 19 sati na programu je bila druga predstava večeri - „Zvjezdica" - priča o maloj zvijezdi koja silno želi učiniti nešto veliko u svom životu. Ne znajući koliko je njeno postojanje važno, spušta se s neba na zemlju u potrazi za odgovorima.

- Djeca su bila oduševljena predstavama, a kako bi ih dodatno animirali Vjera Vidov je organizirala i radionicu na kojoj su se izrađivali ukrasi za božićno drvce. Mališani su izrađivali od papira ukrasne kuglice koje ćemo koristiti za izradu plakata naše nove predstave Božićno drvce. Izrađeno je 50 ukrasa. U planu su bile još neke aktivnosti, no otkazane su zbog smrti našeg glumca Zdenka Burčula, naglašavaju iz Kazališta lutaka Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno