Medicinari "Ante Kuzmanića" brinu za zadarsko zdravlje

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Učenici četvrtih razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića, smjer medicinske sestre i tehničari opće njege, za građane su organizirali besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Akcija je tradicionalna i svake godine održava se uoči proslave Dana Grada Zadra.

Ovo međutim, nije jedina ovakva akcija koju zadarski učenici Medicinske škole provode, godišnje ih imaju nekoliko, a sve s ciljem edukacije građana kako bi se spriječile eventualne komplikacije bolesti.

Ivana Bilić, profesorica stručnih predmeta u Medicinskoj školi rekla je kako je veći interes građana izostao uslijed lošeg vremena, ali je nekolicina, većinom starijih osoba, ipak došla izmjeriti tlak i šećer u krvi.

- Naša poruka građanima, koju nastojimo prenijeti ovom akcijom, je prevencija kroničnih bolesti. Dijabetes i hipertenzija su u porastu, te nastojimo građane educirati kako bi se, ukoliko osjete neke od simptoma, mogli odmah obratiti svom obiteljskom liječniku, pojasnila je Bilić.

Na taj se način, dodaje, mogu spriječiti brojne komplikacije tih bolesti.

Jelena Kevrić i Petra Karana, također profesorice stručnih predmeta u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, pojasnile su kako različitim akcijama koje provode godišnje u Zadru imaju 15 do 20 novootkrivenih dijabetičara i osoba koje boluju od hipertenzije. Stoga je se i u ovom slučaju pokazalo da je edukacija iznimno važna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno