Vladan Desnica konačno dobio spomen-ploču u Zadru

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Nemilosrdnoj kiši usprkos, poznati zadarski glumac Kazališta lutaka i umjetnički voditelj Teatra VeRRdi - Juraj Aras postavio je instalaciju spomen-ploče na Narodnom trgu, na kuću u kojoj se rodio veliki književnik Vladan Desnica.

Naime, Vladan Desnica, jedan od najvećih zadarskih književnika, nema spomen-ploču na Kalelargi, gdje se rodio pa je tim simboličnim činom glumac Juraj Aras inače, veliki štovatelj lika i djela Vladana Desnice, zajedno sa svojim kolegom Nenadom Pepićem voditeljem programa projekta ARTAKT II, htio na neki način ispraviti tu "povijesnu nepravdu".

- Na ovu sam ideju došao iz jednostavnog razloga jer je to potrebno i jer me i kao čovjeka i kao umjetnika nervira jednodimenzionalnost ovoga grada. Ljuti me što se u društvu danas zanemaruju prave vrijednosti, a stvaraju nove, lažne... Ovo je pokušaj ispravljanja tih nepravdi i pokušaj ispravljanja nepravde prema Vladanu Desnici. On je jednostavno čovjek s kojim se mogu identificirati i to je - to - pokušao je objasniti svoje osjećaje i misli Aras.

Instalaciju ploče Vladanu Desnici, Juraj Aras postavio je dva dana nakon premijere svoje monodrame "Desnica: Igre proljeća i smrti" Teatra VeRRdi, čiju režiju potpisuje i igra glavnu ulogu. Predstava je nastala prema jednom od najpoznatijih djela Vladana Desnice - romanu "Proljeća Ivana Galeba", pa iako i nosi podnaslov romana "Igre proljeća i smrti", ona, kako je pojasnio Aras - nipošto nije prenošenje cjelovitog teksta na kazališne daske jer bi to bilo nemoguće. Radi se o pomalo hrabrom teatarskom činu.

Nakon premijere u Zadru, Aras se nada da bi svoju predstavu mogao zaigrati i u Splitu gdje je Desnica također živio, zatim u Zagrebu, Mostaru, Beogradu, Podgorici, Ljubljani, gdje god se taj tekst može čuti i razumjeti, a razmišlja čak i o tome, s obzirom da je dio lektire, da se igra i u školama kako bi se na taj način i učenicima približilo veliko djelo Vladana Desnice koje je za hrvatsku književnost - neprocjenjivo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika kolovarka
Bravo! Bravo!!!Svaka čast!