Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kalmeta: Optužnicom protiv mene Dinko Cvitan dodvorava se MOST- u

21.11.2016. 23:00
Kalmeta: Optužnicom protiv mene Dinko Cvitan dodvorava se MOST- u


Nisam se ovome nadao jer je to izvan svake pameti. Najavio sam da ću otkriti pozadinu svega i sad mi je ovo prelilo mi je čašu. Sad jasno i glasno govorim da je, prema mom dubokom mišljenju, onu prvu optužnicu naknadno protiv mene proširio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Cvitan napravio da bi se dodvorio MOST-u kako bi dobio još jedan mandat državnog odvjetnika, rekao je osjetno uzrujan gradonačelnik Božidar Kalmeta jučer nakon podizanja još jedne USKOK-ove optužnice protiv njega.
Predmet nove USKOK-ove optužnice je film “Prometna renesansa Hrvatske” koju je za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, navodno bez potrebe i javne nabave, napravila Fimi media te putem kojeg je Ministarstvo oštećeno za 612.159,40 kuna.
– Naručio sam film koji se zove ‘Prometna renesansa’ s ciljem da se prikaže sve što je bilo napravljeno u mom prvom mandatu u Ministarstvu jer je bilo napravljeno strašno puno u svim sferama. Film nije bio napravljen za prikazivanje, nego je služio kao dokument vremena, da ostane zabilježeno što se radilo. Nekad su se u tu svrhu tiskale knjige, sad se rade filmovi. Ovo će na sudu pasti i to je jasno kao dan, zaključio je Kalmeta.
Zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture USKOK tereti da je tijekom 2007. i 2008. godine s odgovornom osobom agencije Fimi media dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske” i to bez javne nabave, “znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva”.
Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da se glavna teza optužbe bazira na konstataciji da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.
– Radi se o netočnoj i s druge strane proizvoljnoj tvrdnji Uskoka. Naime, ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe. Moram reći da se radi o vrlo slobodnom zaključivanju, jer govorimo o periodu kada je bio bum cestogradnje, kada se ozbiljno ulagalo u infrastrukturu, kazao je Vilajtović za Hinu.
Ministar vanjskih poslova i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier (HDZ) izjavio je u ponedjeljak novinarima da poštuje princip presumpcije nevinosti pa ne vidi ni jedan razlog da se iz stranke isključi Božidara Kalmetu.
“Ne vidim ni jednog razloga za isključenje iz stranke. To u ovom slučaju, kao i u bilo kojem drugom slučaju gdje se poštuje presumpcija nevinosti, ne bi trebalo biti u pitanju, a drugo je što se tiče političkih implikacija budućih mogućih kandidatura”, rekao je Stier novinarima.