Emil Ćurko o proračunu, projektima i posljedicama poplave

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U završnoj fazi natječaj za projektnu dokumentaciju sanacije mostova
Grad Nin je u svom planu proračuna za 2017. godinu, za javne potrebe u socijalnoj skrbi planirao 672 tisuće kuna, a zaključno s 20. studenoga za studentske i učeničke stipendije isplatio 82.900,00 kuna
Emil Ćurko: Obavljeni su razgovori s Vladom RH i nadležnim ministarstvima za dodjelu sredstava za štete od poplave

Proteklih godina Nin je zanimljivim projektima kojima se valorizira značaj ovog hrvatskog kraljevskog grada postao prepoznatljiv ne samo na turističkoj karti Hrvatske, već i diljem svijeta. Kako ovaj grad, koji svojom veličinom ne može parirati Zadru, svojim stanovnicima osigurava dobar standard, te kako se grad oporavlja nakon velike poplave, razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Ćurkom.

Za socijalne mjere 260 tisuća kn

Koji su trenutno aktualni ninski projekti čija je realizacija važna za poboljšanje standarda građana?

Projekt novog dječjeg vrtića za koji je u tijeku natječaj za gradnju, iznimno je bitan za grad Nin. Drugi projekt je izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda za koji se početkom prosinca očekuje potpisivanje Ugovora o sufinanciranju i to je iz Programa konkurentnost i kohezija, a krajem 2018. godine se očekuje početak gradnje sustava. Iz Fonda za regionalni razvoj - područje Prirodne baštine osigurana su sredstva za Centar za posjetitelje (Wings for Natura), u tijeku je dobivanje građevinske dozvole, a početak gradnje se očekuje 2018. godine.

Koliko novca izdvajate za socijalni program, stipendije učenika i studenata i jednokratne potpore za novorođenu djecu?

Grad Nin je u svom planu proračuna za 2017. godinu, za javne potrebe u socijalnoj skrbi planirao 672 tisuće kuna, a zaključno s 20. studenoga Grad Nin je za studentske i učeničke stipendije isplatio 82.900,00 kuna. Trenutno stipendiramo 18 studenata i 9 učenika, a bit će objavljen novi natječaj za 10 studentskih i 10 učeničkih stipendija. Za naknade za novorođenu djecu izvojeno je 47.500 kuna, odnosno realizirani su svi podneseni zahtjevi za 19 novorođene djece na području Nina, a naknada za novorođenu djecu iznosi 2.500 kuna. Za sufinanciranje javnog prijevoza učenika srednjih škola s područja Nina izdvojeno je 57.342,15 kuna. Za program socijalnih mjera izdvojeno je 259.536,28 kuna. To podrazumijeva brigu o starijim i nemoćnim osobama, pomoć u prehrani, sufinanciranje programa za osobe s posebnim potrebama, jednokratne novčane pomoći i različite pomoći obiteljima i kućanstvima.

Korištenje EU fondova

Što je s korištenjem sredstava iz EU fondova, prijavljivanjem na natječaje?

Prijavljeni su projekti iz Mjere 7.4.1. - gradnja dječjeg vrtića 9,2 milijuna kuna, iz Mjere 7.2.1. - spojna cesta do agrokompleksa Vigens 7 milijuna kuna, valorizacija prirodne baštine - WINGS FOR NATURA 25,3 milijuna kuna, valorizacija kulturne baštine RIMSKA RUTA (partneri na projektu sa Zadarskom županijom, Gradom Benkovcem i Gradom Pagom). U Mjeri 7.4.1. je igralište u Zatonu - prijavitelj je Nin turizam d.o.o., a vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna. Važno je spomenuti i strateški projekt aglomeracija Nin - Privlaka - Vrsi (prijavitelj Vodovod Vir), a vrijednost je 320 milijuna kuna.

Kakva je trenutačno situacija sa saniranjem šteta koje su nastale tijekom katastrofalne poplave?

Završena je procedura službene prijave šteta. U završnoj fazi je natječaj za izradu projektne dokumentacije za sanaciju Donjeg i Gornjeg mosta. Ministarstvo kulture RH osiguralo je sredstva za projektnu dokumentaciju. U pripremi je natječaj za sanaciju plaže Ždrijac. Obavljeni su razgovori s Vladom RH i nadležnim ministarstvima za dodjelu financijskih sredstava za sanaciju nastalih šteta, ali još nismo dobili nikakva sredstva iz Državnog proračuna. Do sada je Županija osigurala 115.000 kuna za sanaciju plaža. Donacija od veleposlanstva Kine iznosila je 40 tisuća kuna te slovenska donacija dječjem vrtiću pet tisuća kuna u novcu i 15 tisuća kuna u opremi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)