Od Nadina do Škabrnje u spomen žrtvama

Slika korisnika valentinam
Održan mimohod "Da se ne zaboravi"
U odavanju počasti i mimohodu je sudjelovalo 30-ak udruga i benkovački srednjoškolci, hvala im na velikom odazivu sa željom da nas svake godine bude što više i više, da se nikad ne zaborave žrtve oslobodilačkog i pravednog Domovinskog rata, poručio je Nediljko Genda
Velimir BRKIĆ

Na dostojanstvenom i ponosnom obilježavanju 26. obljetnice žrtava ravnokotarskog Nadina, u kojem su JNA i srpske paravojne formacije u samo jednom danu, 19. studenog 1991., ubili 14 hrvatskih civila, održan je i mimohod Nadin-Škabrnja "Da se ne zaboravi ".

- Sve do ovo godine održavali smo mimohod Benkovac - Nadin - Škabrnja "Da se ne zaboravi", međutim od ove godine smo odlučili da okupljanje bude kod skretanja za Nadin. Prvenstveno zbog manje zahtjevne hodnje i što većeg broja sudionika u mimohodu, kazao je Nediljko Genda, predsjednik UHDDR-a Benkovac, inicijatori i organizatori mimohoda.

Nadin je tijekom Domovinskog rata u Oltar domovine ugradio ukupno 22 žrtve, 14 civila i pet hrvatskih branitelja, dok se troje civila još vode kao nestali.

- Mimohod je od skretanja za Nadin išao do crkve sv. Ante gdje smo sudjelovali na svetoj misi, potom do spomenika žrtvama ovog ravnokotarskog mjesta gdje se održao komemorativni skup te molitva odrješenja koju je predvodio župnik Ante Rončević, rekao je Genda.

Potom su rodbina i obitelji poginulih i nestalih civila i hrvatskih vitezova te brojna izaslanstva uz visoke državne počasti položili vijence i zapalili svijeće.

Izaslanstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović je predvodio državni tajnik Ivan Vukić, ministra obrane Krstičevića, Vlade RH i MORH-a brigadir Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a i PZO-a Rudolf Perešin. General zbora Josip Lučić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH predvodio je Tigrove, dok je Mjesni odbor Nadina predvodio Željko Vrsaljko, predsjednik.

Nediljko Genda je predvodio UHDDR Benkovac, Marko Čulina Udrugu 112. brigade, Ljubica Krcić Udrugu civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, Milorad Guzić benkovačku HVIDR-u. Grad Benkovac je predvodio dogradonačelnik Tomislav Klarica, Zadarsku Županiju zamjenik župana Šime Vicković, Općinu Škabrnja načelnik Nediljko Bubnjar.

Vijence su položili HVIDR-a Župe Dubrovačke, Grad Bakar, Moto klub i veterani 4. gardijske brigade Pauci, Udruga 9. gardijske brigade Vukovi Benkovac, tenkisti 2. bojne 2. gardijske brigade Gromovi, Hrvatska vojska, Udruga PTSP-a Zadarske županije, Poskoci…

- U odavanju počasti i mimohodu je sudjelovalo 30-ak udruga i benkovački srednjoškolci, hvala im na velikom odazivu sa željom da nas svake godine bude što više i više, da se nikad ne zaborave žrtve oslobodilačkog i pravednog Domovinskog rata, poručio je Genda.

Obilježavanje obljetnice u Nadinu i mimohod su i u državnom protokolu.

- Mimohod se nastavio do Škabrnje gdje su se kod spomen-obilježja položili vijenci, zapalili svijeće i pomolilo. Potom, kao i svake godine Općina Škabrnja i načelnik Nediljko Bubnjar upriličili su prigodni domjenak za sve sudionike mimohoda Nadin-Škabrnja "Da se ne zaboravi ", zaključio je Nediljko Genda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno