OPĆINA PAŠMAN U brojnim projektima održivog razvoja i finacijske ravnoteže

Slika korisnika valentinam
Do kraja godine dug ćemo svesti na dva milijuna, novog duga nemamo
U tijeku je nastavak izgradnje javne rasvjete u Ždrelcu i Banju. Lukobran u Neviđanima košta 2,5 milijuna kuna, a poslovna zgrada u Ždrelcu 650.000 kuna od čega je resorno ministarstvo osiguralo 260.000 kuna, navodi Ćosić
Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman

Općina Pašman obuhvaća sedam naselja: Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, obilježili su ekstremna suša, rujanska poplava i rekordni turistički rezultati. Naime, dosad je ostvareno 334.798 noćenja i 23.699 dolazaka što je povećanje od čak 17 posto s obzirom na proteklu godinu.

Zamijenili mjesta

Naša misija je da u zakonskim okvirima osiguramo uvjete za održivi život na prostoru općine, težeći za stalnim poboljšanjem kako životnih uvjeta, tako i svih ostalih koji izravno ili neizravno utječu na kvalitetu života na ovom otočnom području, kazao je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Krešimir Ćosić iz Dobropoljane, 29-godišnji načelnik u prethodnom četverogodišnjem mandatu je bio zamjenik načelniku Andri Magiću iz Pašmana, a tada su na svibanjskim lokalnim izborima zamijenili mjesta, pa je zamjenik 30-godišnji Magić.

- Općina je dug od 12 milijuna kuna u proteklih četiri godine smanjila za čak 8,5 milijuna te iznosi 3,5 milijuna kuna. Do kraja godine dug ćemo svesti na dva milijuna. Novog duga nemamo, pohvalio se Ćosić.

Vlada RH je odgodila primjenu odgode Zakona o lokalnim porezima s kojim se trebao od 1. siječnja 2018. uvesti porez na nekretnine koji bi u cijelosti zamijenio komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor.

- Zbog odgode Općina je izgubila oko 1,5 milijuna kuna godišnje, ističe Ćosić.

Rujanske poplave nanijele su štete i na pašmanskom području, pogotovo na poljskim putevima i nerazvrstanim cestama.

Općina je uredila dio oštećenih putova, ali za cjelokupnu sanaciju bit će potrebna pomoć države, kao i u brojnim općinama Zadarske županije koje su proglasile elementarnu nepogodu, navodi Ćosić.

Projekt aglomeracije za otok Pašman, izgradnja kanalizacije i završetak vodovodne mreže te rekonstrukcija postojećih cjevovoda, vrijedan je 150 milijuna, za Općinu Tkon 40 milijuna kuna, a za Općinu Pašman 110 milijuna kuna.

- Predviđeni rok završetka projekta za aglomeraciju otoka Pašmana je do kraja 2023. godine, otkriva Ćosić, istaknuvši kako projekt ima veliko značenje u gospodarskom smislu, poglavito turizmu, te povećava kvalitetu života, podiže stupanj zaštićenosti okoliša, a posebice izvorišta pitke vode i obalnog mora.

Atraktivni turistički kompleks

Općina je pred samim apliciranjem za EU financiranje projekta javne rasvjete i projekta izgradnje multimedijalne zgrade u Pašmanu u koju će se smjestiti općinska uprava i vatrogasci.

U turizam smo uložili 2,8 milijuna, a za rad mjesnih odbora milijun kuna, naglašava načelnik, dodajući kako su svibanjski lokalni izbori i izbori za mjesne odbore održani protekle nedjelje ukupno koštali 300.000 kuna.

Za uređenje poljskih, protupožarnih i nerazvrstanih cesta u ovoj godini je uloženo 624.000 kuna. Dosad je uređeno 18 kilometara novih puteva.

U tijeku je nastavak izgradnje javne rasvjete u Ždrelcu i Banju. Lukobran u Neviđanima košta 2,5 milijuna kuna, a poslovna zgrada u Ždrelcu 650.000 kuna od čega je resorno ministarstvo osiguralo 260.000 kuna, navodi Ćosić, naglasivši kako su pred njima proširenje svih šest mjesnih groblja.

U tijeku je katastarska izmjera za k.o. Pašman (Pašman, Mali Pašman, Barotul, Kraj).

Vrijednost radova iznosi 7.595.244 kuna bez PDV-a. Državna geodetska uprava sudjeluje sa 60 posto, a Općina sudjeluje sa 40 posto ili 3.038.097,60 kuna, odnosno sa 3.797.621,00 kuna s PDV-om, precizan je Ćosić.

Projekt Pašman Rivijera stoji oko 450 milijuna eura i uključuje gradnju turističkog resorta s 4.000 kreveta do čak sedam zvjezdica s popratnim sadržajima na kopnu i moru, uključujući čak i most između Pašmana i kopna.

- Projekt Južni Pašman je pred samim raspisivanjem javnog natječaja i trajat će 60 dana, najavljuje Krešimir Ćosić.

Za prvo dijete 5.000, za drugo 12.000, a za treće 16.000 kuna

U socijalnom paketu mjera kojima Općina Pašman stimulira ostanak na otoku, jedna od najpopularnijih je naknada za novorođenu djecu.

- Smatramo da je to jedna od važnijih mjera kojom želimo stimulirati mlade obitelji da ostanu na otoku ili pak one naše otočane koji su otišli u grad, a željeli bi se vratiti. Za prvo dijete obitelji se isplaćuje se 5.000 kuna, za drugo dijete 12.000 kuna, a za treće 16.000 kuna, plus 6.000 kuna za svako sljedeće dijete, ističe načelnik Ćosić.

Natječaj za studentske stipendije

U tijeku je natječaj za studentske stipendiju u iznosu po 500 kuna mjesečno. Protekle akademske godine bilo 29 stipendista.

Općina Pašman imala je 29 stipendista u akademskoj godini 2016./2017., koji su mjesečno dobivali 500 kuna. Općina i ove godine sufinancira nabavu udžbenika, sufinancira se i kupnja školskog pribora svim samohranim roditeljima i djeci bez oba roditelja.

Sufinancira se vrtić "Otok Pašman". Financijski se pomaže udrugama, KUD-ovima, sportskim klubovima, umirovljenicima, a prema potrebi se isplaćuju jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim stanovnicima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno