PREDNOSTI STRUKE: Hotelijersko- turistička i ugostiteljska škola otvorila vrata

Slika korisnika valentinam
Učenici ne strahuju da se neće zaposliti
Autor: 
Od kad je završio za kuhara, Luka Miletić ima ponuda za posao i jako je zadovoljan kao i Ivana Bogović koja je buduća konobarica. Njihovom obrazovanju veću kvalitetu daju i projekti Erasmus+ koje finacira EU i koje ova škola zna pametno iskoristiti
Arif SITNICA
S predstavljanja programa Hotelijerske škole

Luka Miletić je mladi kuhar koji je u svibnju ove godine završio svoje trogodišnje obrazovanje, ali je nastavio školovanje, kako je rekao, s četvrtim stupnjem naobrazbe za komercjalista jer vjeruje kako će možda jednom u budućnosti poželjeti upisati neku od strukovnih viših ili pak, visokih škola. No, njegova je budućnost već sada - sigurna.

Popularizacija strukovnog obrazovanja

- Od kad sam završio za kuhara, imam ponuda za posao, pa sam već i radio ovoga ljeta. Kuhari su traženi i sve cjenjeniji i dobro plaćeni i ja sam zadovoljan. Volim posao koji radim i za koji sam se školovao - zaključio je simpatični mladi kuhar, dok njegova kolegica Ivana Bogović završava ove nastavne godine svoje obrazovanje za zanimanje konobarice.

- Htjela sam baš biti konobarica. I ja sam ovoga ljeta radila sezonski na Pagu. Mislim da ni ja ne bih trebala imati problema sa zapošljavanjem kad završim školu. Naša su zanimanja sada, deficitarna i tražena - dodala je.

Naime, u povodu obilježavanja Tjedna vještina u strukovnom obrazovanju jučer prijepodne održan je - Dan otvorenih vrata zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole što je u prvom redu bilo namijenjeno učenicima osmih razreda osnovnih škola na području Zadarske županije.

- Od lani smo se i mi priključili obilježavanju Dana strukovnih škola. Svrha i cilj je popularizacija i promocija strukovnog obrazovanja kako bi se svi oni koji žele upisati našu školu, mogli upoznati s načinom rada i programima koje nudimo. U našoj školi imamo i četiri odjeljenja s ukupno 20-ak učenika s posebnim potrebama koji se također, školuju za zanimanja u ovom sektoru - naglasila je ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Diana Radić Škara.

Kristina Pleško i Luka Škara maturanti su koji se obrazuju za zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara. Jako su zadovoljni i školom i nastavnim programom koji im omogućuje učenje i čak, četiri strana jezika.

Na praksi u Italiji

- Imamo tri obvezna i jedan izborni strani jezik što je iznimno važno kada jednoga dana stanemo iza recepcije. U sklopu projekta Erasmus+ imali smo sjajnu priliku pa smo 23 dana proveli u Italiji na stručnoj praksi i bolje govorimo strane jezike od Talijana - ispričala je uz smijeh Kristina i dodala kako ipak, namjerava dalje studirati turistički menadžment kao i njezin kolega Luka.

Projektna koordinatorica Katia Šangulin otkrila je kako su upravo učenici s teškoćama u razvoju uz pomoć svojih mentora izradili slastice za Dan otvorenih vrata te je dodala kako je upravo ona bila i voditeljica projekta u sklopu kojeg su učenici boravili u Italiji.

- Cilj ovog projekta je da učenici steknu najsuvremenije tehnike u struci i upoznaju suvremene sustave u recepcijskom i agencijskom poslovanju te poboljšaju svoje stručne i jezične kompetencije. U Italiji su bile ove nastavne godine dvije skupine od po 15 učenika, tri tjedna na stručnoj praksi u talijanskom gradu Bergamu, a toliko ih je planirano i za 2017./2018. školsku godina - objasnila je Katia Šangulin.

Projekt Erasmus+ financira se bespovratnim sredstvima EU-a, a cilj je povezivanje strukovnih škola i njihova međusobna suradnja te implementacija novih pristupa i programa. Nositelj projekta je Finska.

Socijalna inkluzija, zdrava hrana, umrežavanje

Školska koordinatorica Danijela Riger - Knez rekla je da se njezin projekt zove - Erasmus+ Journeys Outline Youth. Započeo je u rujnu ove, a završava u kolovozu sljedeće godine. Riječ je o projektu kojim ima za cilj socijalnu inkluziju, sprječavanje ranog napuštanja škole, usvajanje novih metoda učenja i poučavanja, medijsku pismenost i vještine kritičkog mišljenja i slično, dok je Maja Pinjatela vodila projekt o zdravoj hrani.

- Ovaj projekt je usmjeren na teme zdravog izbora hrane, klimatske promjene, smanjenje CO2 i umrežavanje strukovnih škola i hotela te restorana u različitim europskim zemljama, a cilj je strukovno usavršavanje u području ekološkog načina pripreme hrane uz razvoj poduzetništva - rekla je voditeljica projekta Maja Pinjatela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)