PRESUDA: Počelo izricanje nepravomoćne presude Ratku Mladiću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Optužen za genocid i druge ratne zločine u okviru četiri različita udružena zločinačka pothvata
Autor: 
HINA

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu u utorak je započelo ročište na kojemu će izreći nepravomoćnu presudu bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge ratne zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Predsjednik raspravnoga vijeća Alphons Orie, koji obrazlaže presudu, prvo bi trebao pročitati najvažnije dijelove optužnice, a potom iznijeti zaključke raspravnoga vijeća.

Sudsko vijeće za Mladića, koji je optužen za genocid i druge ratne zločine u okviru četiri različita udružena zločinačka pothvata - za zločine na području cijele BiH, za teroriziranje Sarajeva, za Srebrenicu i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, treba proglasiti smatra li ga odgovornim za te zločine.

Prije toga mora utvrditi je li na teritoriju BiH bio oružani sukob te rašireni, sustavni zločini nad civilima. Zatim, jesu li ti zločini u Srebrenici te u nekoliko općina istočne Bosne (Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica) dosegnuli razmjere genocida.

Uz to mora utvrditi jesu li zločini počinjeni u okviru udruženih zločinačkih pothvata u kojima su, prema optužnici, uz Mladića i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića osuđenog na 40 godina zatvora za iste zločine, sudjelovali i dužnosnici srpske službe državne sigurnosti.

Također mora utvrditi i da je Mladić bio pripadnikom tih zločinačkih pothvata i značajno pridonio ostvarenju njihovih ciljeva.

Predsjedavajući sudac nakon toga za svaku pojedinu točku optužnice objavljuje smatra li ga krivim i izricanje presude završava izricanjem odgovarajuće kazne u slučaju da bude proglašen krivim.

 Predsjednik raspravnoga vijeća na suđenju Ratku Mladiću, Alphons Orie, naložio je da se bivši zapovjednik Vojske RS ukloni iz haške sudnice jer je ometao postupak.
 
Prije toga Orie je proglasio je stanku, koja je trajala 45 minuta jer je Mladić navodno imao povišen krvni tlak.
 
Sudac Orie je nastavio čitati obrazloženja iz presude nakon što je Mladić izbačen iz sudnice.
 
Prije stanke raspravno vijeće ICTY-ja potvrdilo je da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u šest drugih općina istočne Bosne, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. 
 
Sud je na izricanju presude Mladiću zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.
 
Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u toj državi imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela.
 
Takve zaključke prvostupanjsko vijeće donijelo je i u presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora.
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)