Srednjoškolci iz "Ožanića" na portugalskim imanjima brali limunsku travu i timijan

Slika korisnika valentinam
UČILI I RADILI
Imaju samo dva radnika, ali su jako organizirani, točno se zna tko što radi. Upravo me se ta organizacija najviše dojmila i to bih primijenio kod nas. Kad smo mi bili tamo imali su i berbu, a mene se dojmila limunska trava koja bi zbog slične klime kao i kod nas, ovdje jako dobro uspijevala, priča Dino
Zadarski učenici su na poljoprivrednim gospodarstvima obavljali stručnu praksu

Zadarski srednjoškolci, učenici četvetih razreda Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića prošlog su se tjedna vratili s 15-dnevnog putovanja u Portugal. U portugalskom su gradu Bragi boravili u sklopu Erasmus projekta gdje su na obitelsjkim imanjima i poljoprivrednim gospodarstvima obavljali stručnu praksu.

Njih ukupno 15, iz poljoprivrede, veterine i smjera agroturistički tehničar prepuni su pozitivnih dojmova, ponajviše stečenih iskustava koja će primijeniti u daljenjem radu i budućem školovanju.

U veterinarskoj klinici

Astrid, učenica 4. razreda smjera veterinarski tehničar prezadovoljna je boravkom u Portugalu, toliko da bi se voljela tamo vratiti.

- Radila sam u klinici svaki dan, osim vikenda. Tamo je bolja organizacija posla, bolja tehnologija. A s jezikom nisam imala problema jer sam koristila Google translate. Mi znamo engleski, ali oni ne znaju, pa nekad niti mimika rukama nije pomagala, kroz smijeh će Astrid dodajući kako su u Portugalu čekaonice veličine naših ambulanti te kako imaju posebne stacionare za pse i mačke, a kod nas su svi u jednom.

Njezinoj kolegici Martini također se svidjela praksa.

- Puno su napredniji od nas. Učili smo stavljati katetere životinjama, što dosad nismo radili i nisam znala, pratili smo operacije, svaki dan je bila po jedna operacija na psima ili na mačkama, cijepili smo ih, govori Martina.

Dino je praksu obavljao na poljoprivrednom imanju na kojem se uzgaja limunska trava i timijan na površini od sedam hektara.

- Imaju samo dva radnika, ali su jako organizirani, točno se zna tko što radi. Upravo me se ta organizacija najviše dojmila i to bih primijenio kod nas. Kad smo mi bili tamo imali su i berbu, a mene se dojmila limunska trava koja bi zbog slične klime kao i kod nas, ovdje jako dobro uspijevala, a za njom postoji i potražnja. Od ljektovitih trava prave i razne kozmetičke pripravke, a najviše čajeve, objašnjava Dino kojemu se također svidio boravak u Portugalu.

Uzgoj kupina

Ivana i Cvita praksu su obavljale na imanju Rui Martins na kojem se uzgajaju kupine.

Ivana priznaje kako je bilo teško jer su radili teške fizičke poslove. U Portugalu se kupine uzgajaju pomoću pokrovne mreže jer one moraju ostati u sjeni, ne na suncu što bi ih oštetilo. Upravo je tu pokrovnu mrežu vjetar uništio pa su je trebale izvlačiti.

- Red je dug 120 metara, a iznad nas 40 bila je mreža koja se razvlačila i spojena žicom, trebalo se najprije odvajati, premještati. Dok smo bile tamo neki štetenik je uništio nasade kupina i teško će ih moći spasiti, otkriva Cvita.

Ivana je dodala kako u budućnosti ipak nema namjeru uzgajati kupine, zasigurno će ostati u vinogradarstvu budući da je na ovogodišnjoj Sabatini za merlot dobila srebrnu medalju.

Tome, smjer agroturistički tehničar, boravio je s još 15 učenika na tek kupljenom imanju.

- Uređivali smo živicu, obrađivali zemlju, kosili travu, brinuli se o vanjskom uređenju okoliša, neki su radili u kuhinji, priča Tome koji za razliku od svojih kolega nije imao problema s razumijevanjem jer su znali engleski jezik.

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića nositelj je projekta Erasmus +, a partneri u projektu su Srednja poljoprivredna i tehnička škola iz Opuzena i Srednja škola Hvar.

U portugalski grad Bragu ukupno je u sklopu projekta na stručnu praksu otišlo 45 učenika.

Projekt je vrijedan 88 tisuća eura i u cijelosti financiran sredstvima Europske unije.

Dani za pamćenje

Sa zadarskim srednjoškolcima u Portugalu je 15 dana boravila profesorica Valentina Prtenjača koja je za njih imala samo riječi hvale.

- Nikakvih problema nije bilo s njima, oni su svi krasna i jako odgovorna djeca. Svako jutro išli su na imanja udaljena od Brage 20-ak minuta vožnje. Radili su do 15 sati, tako da su vidjeli kako izgleda radni dan. Jako su se lijepo uklopili. U slobodno vrijeme imali smo organizirane izlete, obišli smo Lisabon, Porto, mi profesori bili smo na obali Atlantskog oceana, priča Prtenjača.

Braga je treći po veličini grad u Portugalu, dodaje, kulturno jako bogat, ima 87 crkvi. Sveučilišni je centar IT tehnologije jer u Portugalu su sveučilišta raspoređena po gradovima, nisu sva u jednom gradu kao što je kod nas slučaj.

- Portugalci imaju dosta plastenika, uređenih poljoprivrednih površina, a kako su poznati po vinu Porto, u njihovim su vinogradima kamene kućice plave boje, s vanjske strane popločane pločicama, priča Prtenjača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno