Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Centar za gospodarenje otpadom s radom počinje u proljeće 2022. godine

22.11.2018. 19:00
Centar za  gospodarenje  otpadom s radom  počinje u proljeće  2022. godine


Za kašnjenje u realizaciji Centra za gospodarenje otpadom  Biljane Donje kriv je sustav javne nabave. Krenuli smo 2008. godine, a  već 2009. bila je završena studija utjecaja na okoliš. No, od 2009. do 2012.  nije se rješavalo pitanje izgradnje centara za gospodarenje otpadom u 3.  zoni izvorišta vode. Toliko nam je trebalo vremena da uvjerimo Hrvatske  vode da mi obrađujemo otpad. Nešto se promijenilo 2012. pod ministricom Holy kad smo konačno uvjerili Hrvatske vode da smo neopasni za  izvorišta pitke vode. No, izmjena pravilnika trajala je do 2014. kad smo  dobili uvjete, a 2015. i lokacijsku dozvolu za što je bilo potrebno devet  godina, kazivao je danas  direktor EKO Zadra Dino Perović koji je dodao  da za EU projekte, postupak javne nabave traje tri godine zbog činjenice  da se sudionici u natječaju mogu žaliti na sve i svašta.


Zadar ispred Splita i Zagreba
I pored toga, Zadar je bliži realizaciji CGO-a u Biljanima Donjima prije   nego CGO Splitsko- dalmatinske županije, a napose u odnosu na grad  Zagreb. Ako se do kraja godine riješi žalba na odabir projektanta i izvođača, gradnja bi mogla početi na proljeće sljedeće godine. Gradilo bi  se 21 mjesec, a šest mjeseci bi tekao probni rad. U optimističnoj inačici  priča o gradnji CGO-a završila bi se za tri godine.
Inače, predstavljene aktivnosti i planovi vezani uz izgradnju CGO-a Biljane Donje bila su teme današnje tiskovne konferencije koja je održana   kao jedna od obveza koje imaju korisnici EU sredstava. Ova je organizirana jer agenciji koju je angažirao EKO Zadar istječe ugovor.
Treba reći kako je nedavnim donošenjem odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje  radova, projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje ušao u svoju najintenzivniju fazu do sada. Čeka se još odluka  Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave po izjavljenoj žalbi na odluku o odabiru.
– U zadnje dvije godine odradili smo značajan posao vezan uz projekt  izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Svakako su  najvažniji donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji  Centra, kao i pokretanje izgradnje pretovarnih stanica u Biogradu na  Moru, Pagu i Gračacu. Osim toga, u zadnjih godinu dana proveli smo intenzivnu kampanju informiranja javnosti o samom projektu, kao i  važnosti uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko- senjske županije. Projekt izgradnje Centra za  gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u udjelu od 70,652 posto. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s  19,348 posto te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10 posto, rekao je  Perović.


Sufinanciranje iz EU fonda
S obzirom na to da su iznosi dvaju pristiglih ponuda za projektiranje i  izgradnju Centra bili veći od procijenjene vrijednosti nabave, prije donošenja odluke o odabiru suvlasnici projekta, Zadarska županija, Grad  Zadar i Grad Benkovac, donijeli su odluke o dodatnom sufinanciranju  razlike sredstava. Podsjetimo, na natječaju je izabrana slovenska tvrtka  Rico čija je ponuda bila 368 milijuna kuna.
– Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, uz izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju  i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada, ključna je za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji. Stoga je iznimno bitno u što kraćem roku ovaj postupak privesti kraju i krenuti s izgradnjom Centra te istovremeno raditi na kontinuiranoj edukaciji naših sugrađana o redu prvenstva gospodarenja otpadom, koje  počiva na sprečavanju nastanka otpada, pripremi za ponovnu uporabu  te recikliranju i drugim postupcima oporabe. Dakle, ključno je osvijestiti  širu javnost kako je postupak zbrinjavanja otpada, koji uključuje i odlaganje otpada, najmanje poželjan postupak gospodarenja otpadom, poručio je Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana.
O svojim aktivnostima oko  izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje govorili su i zamjenica zadarskog gradonačelnika Jagoda Surać te zamjenik gradonačelnika  Benkovca Tomislav Klarica.




Svaki Zadranin dnevno proizvede  1,63 kg otpada
Na konferenciji  se moglo čuti da Zadar godišnje proizvodi 44.700 tona otpada ili  596 kg po stanovniku. Svaki građanin Zadra u prosjeku dnevno proizvede 1,63 kg  otpada. Poseban problem je što u županiji postoji oko 200 ilegalnih odlagališta koje  nakon izgradnje CGO-a treba sanirati.