Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Optuženik za ratne zločine Branko Bogunović danas se treba izručiti Hrvatskoj

22.11.2018. 12:02
Optuženik za ratne zločine Branko  Bogunović danas  se treba izručiti  Hrvatskoj


Branko Bogunović, uhićen u Češkoj po tjeralici Hrvatske  zbog zločina nad civilima 90-ih godina na području Benkovca, trebao bi  danas, 22. studenog, biti izručen Hrvatskoj.
Kako su već mediji objavili Bogunović je uhićen kad je doputovao iz  Kanade u posjet sinu koji studira u Češkoj.
Na temelju dokumentacije kojom raspolaže Veritas, protiv Bogunovića i još 22 pripadnika tzv. Martićeve milicije 26. prosinca 2003. tužiteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu kojom ih tereti da su 2. rujna 1991. u  mjestu Kakma kod Polače sudjelovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića, koji su sprovedeni i ispitivani u policijskim  postajama u Stabnju i Benkovcu. Oni su potom odvezeni u kninski zatvor, a nakon 40-ak dana otišli su u razmjenu zarobljenika. Rješenjem suda u Zadru od 29. lipnja 2009. postupak je obustavljen protiv 14 optuženih, ali su pod optužbom, osim Bogunovića, ostali Nikola Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dušan Tintor, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja, prenijela je agencija Srna.
Radoslav Bobanović, inače prvi načelnik Općine Polača, rekao nam je  kako je čuvši vijest o Bogunovićevu uhićenju osjetio radost te je pomislio  kako se "ipak  kreće".
 – Ja sam samo jedna žrtva u velikom broju hrvatskih žrtava. Svakako  očekujem rad pravosuđa i drugih tijela u procesuiranju ovih zločina.  Svaka uhićena osoba nama znači mnogo, rekao je Rade Bobanović. Istaknuo je kako vjeruje kako će u postupku biti prikazane sve valjane  činjenice, potom da će presuda biti onakva kakvu žrtve očekuju te kako  očekuju brže hvatanje takvih osoba.
 – Teško je opisati ove osjećaje. Velik je broj nas žrtava iz Domovinskog  rata i velik broj njih ne želi se više prisjećati tog vremena i tih događanja.  Međutim, ja još uvijek imam snage i mogu izdržati i uključiti se u sudski  proces razumom i stabilnošću kao svjedok, naglasio je Bobanović dodavši kako ima potporu žrtava, kolega branitelja, institucija, ali i Srba koji žele da se nađu krivci.