Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

TURISTIČKA PATROLA “Pjat” Lea Mijalića dobitnik Večernjakove zvjezdice za najbolju konobu

22.11.2018. 13:29
TURISTIČKA PATROLA “Pjat” Lea  Mijalića dobitnik  Večernjakove  zvjezdice za  najbolju konobu


Svako jutro idem na peškariju i onda što bude (trlje, gauni,  manule…), to se i sprema, ističe Leo Mijalić, vlasnik zadarske konobe  Pjat, ovogodišnji dobitnik Večernjakove zvjezdice za najbolju konobu.  Nagradu je dobio u sklopu njihove Turističke patrole koja je obišla čak  53 restorana u posljednjih godinu dana, izdvojivši se, kako rezimira,  pripremom autohtonih jela, što su prepoznali i u gradskoj Turističkoj  zajednici, koja ga je predložila.
Večernjakovi su znalci, kako su to naveli, probali sve što se dalo probati, od fiša preko tartara do tune i tako dalje… ideja je bila naći najbolje restorane, no ne elitne najbolje restorane, već domaće lokacije, obiteljske restorančiće i konobe u kojima se objed može uzeti za "pristojan" novac.
Sve su to pronašli u Pjata, na zadovoljstvo Lea i supruge mu Anite,  zadužene za kuhinju.
– Malo nas ovako radi u Zadru. Većina restorana i konoba će vam nuditi pizze, lazanje, đuveč…no ne i mi. Kako sam već naveo, svako jutro  idem na peškariju i nakon što obavim nabavu tako izgleda i moj dnevni meni. To što se kupi se i sprema, a kako imamo i svoj vrt u ponudi  nam je i sezonsko povrće tako da naši gosti ne moraju strahovati odakle nam dolaze namirnice. Naša kuhinja ne poznaje ni vegetu, a ni vrhnje za kuhanje, na našem se jelovniku ne mogu naći, primjerice zelena pašta s lososom i vrhnjem ili sa škampima, što je ovdje, iako to jelo  nema veze s dalmatinskom kuhinjom, nekakav hit po većini restorana.  Kod nas ćete pojesti pašticadu, tripice, guste juhe od povrća, sarme,  paprike, friganu ribu… da ne nabrajam, ljudi jako dobro znaju što je  naša dalmatinska spiza, objašanjava Mijalić.
U Pjata se radi i domaća tjestenina kao i kruh, što je jedan od imperativa poslovanja svakog restorana koji drži do svoje reputacije.
Zimi rade samo marende i ručkove, a za vrijeme posjeta novinara i  fotografa Zadarskog lista na meniju je bio, uz još par jela, i bakalar i  maneštrun.
– Svaki je dan otprilike u ponudi pet ribljih i pet mesnih jela, pripremanih po domaćoj recepturi, a radimo i svoju slasticu – Zadarsku tortu,  punu bajama i čokolade, pripremanu po staroj recepturi, izvrsnom receptu koji joj osigurava stalno svježinu, zaključuje Mijalić.