Svako jutro idem na peškariju i onda što bude (trlje, gauni, manule…), to se i sprema, ističe Leo Mijalić, vlasnik zadarske konobe Pjat, ovogodišnji dobitnik Večernjakove zvjezdice za najbolju konobu. Nagradu je dobio u sklopu njihove Turističke patrole koja je obišla čak 53 restorana u posljednjih godinu dana, izdvojivši se, kako rezimira, pripremom autohtonih jela, što su prepoznali i u gradskoj Turističkoj zajednici, koja ga je predložila.
Večernjakovi su znalci, kako su to naveli, probali sve što se dalo probati, od fiša preko tartara do tune i tako dalje… ideja je bila naći najbolje restorane, no ne elitne najbolje restorane, već domaće lokacije, obiteljske restorančiće i konobe u kojima se objed može uzeti za "pristojan" novac.
Sve su to pronašli u Pjata, na zadovoljstvo Lea i supruge mu Anite, zadužene za kuhinju.
– Malo nas ovako radi u Zadru. Većina restorana i konoba će vam nuditi pizze, lazanje, đuveč…no ne i mi. Kako sam već naveo, svako jutro idem na peškariju i nakon što obavim nabavu tako izgleda i moj dnevni meni. To što se kupi se i sprema, a kako imamo i svoj vrt u ponudi nam je i sezonsko povrće tako da naši gosti ne moraju strahovati odakle nam dolaze namirnice. Naša kuhinja ne poznaje ni vegetu, a ni vrhnje za kuhanje, na našem se jelovniku ne mogu naći, primjerice zelena pašta s lososom i vrhnjem ili sa škampima, što je ovdje, iako to jelo nema veze s dalmatinskom kuhinjom, nekakav hit po većini restorana. Kod nas ćete pojesti pašticadu, tripice, guste juhe od povrća, sarme, paprike, friganu ribu… da ne nabrajam, ljudi jako dobro znaju što je naša dalmatinska spiza, objašanjava Mijalić.
U Pjata se radi i domaća tjestenina kao i kruh, što je jedan od imperativa poslovanja svakog restorana koji drži do svoje reputacije.
Zimi rade samo marende i ručkove, a za vrijeme posjeta novinara i fotografa Zadarskog lista na meniju je bio, uz još par jela, i bakalar i maneštrun.
– Svaki je dan otprilike u ponudi pet ribljih i pet mesnih jela, pripremanih po domaćoj recepturi, a radimo i svoju slasticu – Zadarsku tortu, punu bajama i čokolade, pripremanu po staroj recepturi, izvrsnom receptu koji joj osigurava stalno svježinu, zaključuje Mijalić.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Treća i Četvrta liga
Briševu piripala golijada, »petarde« u četvrtom rangu
Hrvatska
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovu trgu: Što ne otvorimo Pantovčak pa nek’ se ljudi šeću do ureda Milanovića?
Scena
OSCAROVSKI FILM
U Japanu prikazan “Oppenheimer”, uz upozorenja i nelagodu u Hirošimi
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE