NOVI BOKANJAC Školu vrijednu 50 milijuna kuna zajednički grade Zadarska nadbiskupija i Grad Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U JESEN 2020. NOVA ŠKOLA
To neće biti samo škola, tamo će se formirati mali centar tog mjesta jer grade se crkva i vrtić. Cilj nam je zadarskoj djeci omogućiti razinu obrazovanja i kvalitetne škole kao što ih imaju djeca u zemljama zapadne Europe. Otvaranjem ove škole rasteretit će se ško!a Šimuna Kožičića Benje i Područna škola Bokanjac koja je u sustavu OŠ Bartula Kašića, rekao je gradonačelnik Dukić
Zvonko KUCELIN
Školu će pohađati oko 200 učenika u 16 razrednih odjeljenja što će dovesti do toga da niti jedna škola u Zadru više neće raditi u tri smjene

U jesen 2020. prve učenike trebala bi primiti nova škola na Novom Bokanjcu. Školu vrijednu 50 milijuna kuna  u istom omjeru, zajednički grade Zadarska nadbiskupija i Grad Zadar. Tim povodom jučer su u gradskoj vijećnici ugovor potpisali gradonačelnik Zadra Branko Dukić i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- Ovaj projekt pripremao se dugo, jako dugo, time je moje zadovoljstvo danas veće. Prije 17 mjeseci stajali smo na lokaciji na Novom Bokanjcu dok sam predstavljao svoj program. Želio sam dati do znanja koliko nam je ta škola bitna i koliko nam je obrazovanje bitno. Velik je posao pred nama, ali najveće smo prepreke prešli. No, to neće biti samo škola, tamo će se formirati mali centar tog mjesta jer grade se crkva i vrtić. Cilj nam je zadarskoj djeci omogućiti razinu obrazovanja i kvalitetne škole kao što ih imaju djeca u zemljama zapadne Europe. Otvaranjem ove škole rasteretit će se ško!a Šimuna Kožičića Benje i Područna škola Bokanjac koja je u sustavu OŠ Bartula Kašića, rekao je gradonačelnik Dukić.

Dukić je dodao kako će se rekonstruirati i područna škola na Ploči. Zadarski gradonačelnik se pohvalio kako je već u prvoj godini njegovog mandata značajno smanjena cijena dječjih vrtića. Riječ je o 600 kuna za prvo dijete, 300 kuna za drugo, a treće dijete u vrtiću je besplatno, besplatan vrtić je za svu djecu iz obitelji 4+ bez obzira koliko djece pohađa vrtić. Od ove školske godine podignut će se i iznos stipendija za 100 kuna.

Zadarski nadbiskup je vidio simboliku događaja u danima kad obilježavamo blagdan Sv. Krševana, zaštitnika Zadra, ali i odgojitelja Sv. Stošije.  podsjetio je na ugovor sa Sv. Stolicom u kojem jasno stoji da Crkva, osim svoje vjerske, karitativne uloge djeluje na području odgoja i obrazovanja kao važnog dijela poslanja. Jasno je dao do znanja da će školu voditi Crkva, ali će se učenici u njoj obrazovati po programu kojeg je propisalo resorno ministarstvo. .

- Stoga gradnju ove crkve vidim kao nešto prirodno i nešto što je priraslo njenom poslanju. Od kad sam doša za zadarskog nadbiskupa, više puta sam rekao da ako je potrebno, Crkva je spremna uključiti se u proces odgoja i obrazovanja. Osim Klasične gimnazije imamo i odnedavno Katetsdko-teološki odjel na zadarskom sveučilištu. Pokazala se mogućnost izgradnje jedne od planirane dvije osnovnieškole. Kad spominjem udio u odgojno-obrazovnom procesu, kažem da nismo sami niti usamljeni. Puno je škola koje Crkva vodi u Americi i u Europi. rekao je zadarski nadbiskup.

No uslijedilo je pitanje hoće li i oni učenici morati početi nastavu molitvom.

- Ima neka percepcija da se će se obrazovanje u katoličkim školama odvijati po posebnim programima. Katolička crkva samo je vodstvo škole, a program propisuje ministarstvo. Crkva mora poštivati zakone Republike Hrvatske. No zaista moram priznati da postoji percepcija da je to zaista nešto posebno. Moliti se nije zabranjeno, niti je protiv priograma. Ne vidim tu neki problem, rekao je zadarski nadbiskup.

Pročelnik za obrazovanje Joso Nekić dobacio je: “Ako bude potrebno, to ćemo uvesti u sve škole.” No nadbiskup se sjetio svog boravka u Americi u vrijeme kad je predsjednik Richard Nixon predložio da se molitvom počne nastava u svim školama. To mu je senat odbio, ali je on sebi dozvao grupu učenika i rekao im da zamisle da je počela škola i da se pomole prije.

- Što smeta molitva. To je nešto što nije program. U svim privatnim školama se nastava započinje molitvom i to nije problem. Najbitnije je da se poštuju zakoni Republike Hrvatske. Ako je molitva zakonom neispravna, onda bi se mi ispravno molili, rekao je u polušali zadarski nadbiskup odagnajući da će se u toj školi školovati samo buduće časne sestre i svećenici.

Pri tom se spomenuo londonskog nadbiskupa koji ima više od 200 škola koje ne pohađaju samo katolici, dok je svega 23 takvih škola u Hrvatskoj. U jednoj Varašavi ih ima 64, a u Bratislavi preko 20.

Škola za 200-ak učenika u 16 razrednih odjeljenja

Kako je rekao gradski pročelnik za graditeljstvo, škola će se  smjestiti u prvom dijelu naselja Bokanjac. Uz samu ulicu Franje Franceva, na površini od 12640 m2. U sklopu gradnje uredit će se i autobusno stajalište , nogostup te ulična rasvjeta. U prizemlju će biti četiri  učionice razredne nastave, dok će učionice predmetne nastave biti na  katu. Izgradit će se i nova dvorana s teleskopskim tribinama kapaciteta  250 gledatelja. Školu će pohađati oko 200 učenika u 16 razrednih odjeljenja što će dovesti do toga da niti jedna škola u Zadru više neće raditi u tri smjene. Nakon 2009. i izgradnje škole Zadarski otoci, škola na  Bokanjcu bit će prva iz temelja izgrađena škola.  

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno