Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U SPOMEN Dr. Boris Dželalija govorio o svojim iskustvima u ratu u Škabrnji

22.11.2018. 11:42
U SPOMEN Dr. Boris Dželalija  govorio o svojim  iskustvima u ratu  u Škabrnji


Već tradicionalno zadarska Gimnazija Vladimira Nazora organizira Večeri sjećanja na Vukovar i Škabrnju, obilježavajući tako svake  godine obljetnice stradanja ovih hrvatskih mjesta koja su u Domovinskom ratu prošla kalvariju uništenja i masakra. Prigodnim programom  kroz sjećanja sudionika tih strašnih zbivanja, ova zadarska gimnazija  nastoji današnje generacije svojih učenika upoznati s tragedijom grada  heroja Vukovara i ravnokotarskih sela Škabrnje i Nadina koji su u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku potpuno razoreni, njihovi stanovnici prognani, a veliki dio brutalno ubijen.
U prepunoj dvorani HNK Zadar okupio se sinoć veliki broj Nazorovih  učenika i profesora, a poseban gost večeri bio je poznati zadarski liječnik  prof. dr. sc. Boris Dželalija, pričuvni pukovnik Hrvatske vojske koji je  učenicima ispričao svoje sjećanje na dan 18. studenoga 1991. godine koji  je proveo u Škabrnji i iz koje je uspio otići kao jedan od posljednjih.
– Svake godine prigodnom tribinom sjećanja želimo učenicima približiti što se tada događalo u Škabrnji i kroz svjedočanstva ljudi koji su  bili sudionici tih strašnih zbivanja poučiti današnje generacije kolika je  tragedija zadesila hrvatski narod i kako je teško izborena sloboda, kazao  je ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević koji je učenicima poručio da je važno znati povijest svoga naroda jer samo onaj tko  zna svoju prošlost ima nadu za budućnost.
Učenici su zatim posebno pozorno slušali izlaganje dr. Borisa Dželalije koji im je najprije ukratko iznio političke okolnosti koje su prethodile  oružanoj pobuni dijela srpskog stanovništva u Hrvatskoj, a zatim i sam  početak rata na zadarskom području.
– Do osnivanja Samostalnog bataljuna Škabrnja 11. listopada 1991.  obrana je bila neorganizirana. Bataljun je obuhvaćao 950 ljudi, a crta  obrane bila je duga 32 kilometra. Neprijatelj je bio daleko nadmoćniji, a  sva njegova nezamisliva okrutnost došla je do izražaja toga 18. studenog  1991., kazao je dr. Dželalija koji je u Škabrnju došao par dana prije tog  kobnog ponedjeljka. Gimnazijalcima je kroz svoje osobne doživljaje, u  prvome redu pomaganje ranjenicima prikazao svu strahotu zločina u  Škabrnji. Odlazeći živ iz tog pakla odlučio je svoju doktorsku disertaciju  posvetiti Škabrnjanima, što je i učinio 1994. godine.
Navedimo još kako je i ovogodišnju Večer sjećanja, kao i ranijih godina, osmislila prof. povijesti Tihana Magaš uz pomoć učenika koji su izradili i video uradak "Tvoje se ime čuva", a koji je prikazan na početku sinoćnjeg programa.