Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Branko Guzić Brus: Sramota, ponižavate hrvatske branitelje i hrvatski puk!

23.11.2019. 10:15


Sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca pod predsjedanjem Borisa Ercega, predsjednika Vijeća, održana u četvrtak navečer u Gradskoj vijećnici bila je poput ringa, mjesto verbalnog obračuna oporbe i vlasti, a bilo je i teških riječi. Naročito se isticao Branko Guzić zvani Brus, oporbeni vijećnik s Liste građana Frane Tokić.
– Izgradnja Srpskog pravoslavnog centra je ponižavanje hrvatskih branitelja i hrvatskog puka. Sramota, ovo je izdaja hrvatskog naroda. Umjesto da se gradi spomen soba za poginule hrvatske branitelje i civile s benkovačkog područja u Domovinskom ratu, vi gradite zločinački centar, optuživao je Guzić istaknuvši kako nije zadovoljan s dobivenim odgovorom s posljednje sjednice Gradskog vijeća koji se odnosi na izgradnju Srpskog kulturnog centra.
Predsjednik Erceg je smirivao vijećnika Guzića kazavši »kako je zločincima mjesto u zatvoru ili preko Drine«. Inače, vijećnik Guzić je na sjednici Vijeća krajem rujna postavio pitanje o Srpskom kulturnom centru koji će se graditi kod pravoslavnog groblja u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca vrijednog 180 milijuna, međutim, promijenio je i znatno pooštrio retoriku na rubu incidenta.


Breme Intervencijskog plana teškog 180 milijuna kuna
– Provedba Intervencijskog plana Grada Benkovca je prihvaćena, ali bez znanja vijećnika. Potpisana je 16. svibnja 2017., a do 20. svibnja 2017. godine nije bilo sjednice Vijeća. Potpisano je bez znanja vijećnika, što je apsurd, kazao je Guzić te je između ostalih svoje »strelice« uputio i prema predsjedniku Ercegu s riječima »stid me što sam ti bio ratni zapovjednik«.
U odgovoru ste dobili točnu informaciju kada je Intervencijski plan donesen i usvojen i zašto od svojih zamjenika niste informirani o detaljima o kojima pričate. Dvadesetak dionika je u projektu Intervencijskog plana, kao da ne želimo da ovaj grad ide naprijed, odgovorio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
– Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Benkovcu je 2018. godine zaposleno gotovo 900 novih osoba, a u posljednje tri oko 1.600 osoba. Da je to istina ne bismo gledali pusti grad, a vi gradonačelniče niste se ogradili od te neistine, ustvrdio je Jure Prgomet, predsjednik Kluba vijećnika Liste građana Frane Tokić.


Jesu pozitivno lijepo ili ne
Gradonačelnik Bulić je iskazao žaljenje što smetaju pozitivne vijesti te je upitao kad će se prestati s prikazivanjem svega kao crnilo u Benkovcu.
– Nisam statističar i ne bavim se brojkama već time da se realiziraju svi projekti koji su važni za razvoj Grada. Umjesto da hvalite vi neargumentirano optužujete. A kako to da ne zapnete u brojne građevinske dizalice, bagere, rovokopače, iskope, rovove, zidove… Investicija HEP-a u Korlatu je vrijedna pola milijarde kuna, a ugovoreno je još preko 100 milijuna kuna različitih projekata. Sve je to u svrhu zapošljavanja na području Grada Benkovca, naglasio je Bulić.
Na sjednici Vijeća na kojoj je nazočilo 16 vijećnika, opravdano je nedostajala Sanja Perica (Lista građana Frane Tokić), a na Aktualnom satu je bilo 16 vijećničkih pitanja.
– Imamo šest potrebitih potpisa, tražimo sazivanje tematske sjednicu na temu financija Grada Benkovca i ustanova o kojim Grad skrbi (op.a Benković, Vodovod i odvodnja, Radio Benkovac), zatražio je Josip Kamber, vijećnik s Liste građana Frane Tokić, te je predsjednik Erceg prihvatio i drugu tematsku sjednicu u ovom sazivu Gradskog vijeća zatraženu od oporbe.




Rebalans proračuna i kredit od 10 milijuna kuna
Vijećnici su usvojili prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Benkovca za 2019. godinu koji se smanjuje za 20.621.228 kuna i sada iznosi 65.752.865 kuna.
S 11 glasova za i pet suzdržanih glasa prihvaćena je odluka o kratkoročnom zaduživanju Grada Benkovca u iznosu od 10.000.000 kuna potrebnih za realizaciju EU projekta. Deset milijuna kuna bi se trebalo i vratiti u benkovačku gradsku kasu.