Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dukić: Do kraja godine počinje izgradnja Centra za mlade

23.11.2019. 09:00


U povodu Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, jučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra na kojoj su dodijeljena javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Sjednicu je otvorio Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća, pozdravivši prvo uzvanike, a najveći pljesak publike su dobili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta te posebna gošća, Željka Jurić, »djevojčica u plavom kaputu« iz Vukovara.
– Kad se otklone politička nadmudrivanja, možemo vidjeti rad ovog tijela, rekao je Vrančić.
– U proteklih godinu dana imali smo 8 sjednica Gradskog vijeća te raspravljali o 186 odluka, izvješća i zaključaka donesenih ponekad u žustrim raspravama, koje u konačnici moraju biti kvalitetna rješenja za naše građane jer njima služimo, kazao je Vrančić.


Potrebna konzistentna politika
Svi su se govornici redom osvrnuli na zadarsku bogatu povijest, doprinos u Domovinskom ratu, velike projekte kao što je Luka Gaženica te preobražaj Zadra u jedan od najrazvijenijih hrvatskih gradova.
Saborska zastupnica Grozdana Perić istaknula je kako se Zadar gradio tisućljećima.
– Svi smo mi njegovo djelo, ali i graditelji. Njegovi baštinici, ali i dužnici. Za opstanak razvoja grada Zadra potrebna je konzistentna politika koja će, ne samo zaustaviti iseljavanje, već i potaknuti povratak građana, istaknula je Perić.
Ministar Krstičević je kazao kako mu je uvijek drago biti u Zadru koji je dao mnogo časnih ljudi koji su se borili za slobodu.
– Centralno obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja sljedeće godine bit će baš u Zadru gdje ćemo organizirati prvi međunarodni vojni aeromiting i primiti visoke uzvanike te pokazati našim prijateljima koliko smo napravili u posljednjih trideset godina. A to ćemo napraviti s našom sadašnjom i budućom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, rekao je Krstičević.
Potom se prisutnima obratila predsjednica, istaknuvši kako se u Zadru, u kojoj god prilici ovdje bila, uvijek osjeća kao u svom gradu.


»Zadar je pokazao kako ne postoje mali i veliki gradovi, nego oni koji znaju, nasuprot onih koji nisu spremni prihvatiti nova rješenja
Kolinda Grabar Kitarović




– Neke od najvažnijih kulturnih i povijesnih borbi za slobodu održavale su se u Zadru. Operacija Maslenica je bila i moje vatreno krštenje, doduše u diplomatskom smislu kad je trebalo uvjeriti svijet da imamo pravo braniti svoju domovinu. Sada vidim velike promjene na ovom području. Očito ste birali kompetentno i ambiciozno vodstvo. S novom lukom Gaženica ste pogodili ‘u sridu’, s obzirom da je već ove godine u Hamburgu proglašena najboljom lukom za kružna putovanja. Posebno mi je drago što su se time na pravi način valorizirala dva velika hrvatska građevinska pothvata, tunel sv. Rok i Maslenički most. Bila je to vizija pokojnog dr. Franje Tuđmana koju su tada mnogi osporavali jer je nisu razumjeli. Zadar je grad koji je, u simbolici vašeg Pozdrava Suncu, izašao iz sjene na svjetlo i postao istaknuti protagonist nacionalnog razvoja. Pokazao je kako ne postoje mali i veliki gradovi, nego oni koji znaju, nasuprot onih koji nisu spremni prihvatiti nova rješenja, kazala je predsjednica.
Gradonačelnik Branko Dukić je podsjetio na nekoliko zadarskih uspješnih »crtica«.


Brojni zadarski projekti
– U ožujku ove godine izašla je vijest kako su Zagreb i Zadar jedini u državi zabilježili rast zaposlenih u odnosu na 2008. godinu. Uz ova dva hrvatska grada tek je još nekoliko većih u kojima se bilježi porast broja stanovnika. U srpnju je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi zadarski učenik Noel Lakić dobio brončanu medalju. Zadar je u listopadu zabilježio 18 posto rasta noćenja i 16 posto rasta dolazaka, a u 2019. godini do sada 11posto u dolascima i devet posto u noćenjima – daleko iznad ovogodišnjeg hrvatskog prosjeka. Prije par tjedana Ante Fabijan iz 4.b razreda područne škole Bartola Kašića položio je kamen temeljac za svoju novu školu, jednu od dvije nove škole koja se trenutačno grade u Hrvatskoj. U utorak čitam novine i naslov: Zadar vodeći u Hrvatskoj po rastu broja poduzetnika od 2013. do 2018. godine, pa onda u vrhu i po rastu njihovih prihoda i ostalim brojkama, istaknuo je Dukić.
Osvrnuvši se na projekte u prethodnoj godini, spomenuo je dovršetak rekonstrukcije područne škole na Ploči, uređenje novog dječjeg vrtića na Višnjiku, radove na dovršetku Centra Mocire, uređenje uvale Jazine, Puta Stanova…


Pljesak ekipi iz EU fondova
– Sve je spremno za početak radova u sveučilišnom kampusu. Očekujemo do kraja godine i početak radova na uređenju Centra za mlade i proširenju Gradske knjižnice. Završili smo sve potrebne radnje za skori početak novih stotinu stanova iz programa POS za rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima. Razdoblje pred nama donosi nam kapitalne projekte na području građenja, a vrijednost potpisanih ugovora za započete i skore projekte građenja komunalne i društvene infrastrukture penju se na više od milijardu i 400 milijuna kuna, kazao je Dukić.
Neki od tih projekata su aglomeracija, kompletno uređenje 317 gradskih ulica, sanacija odlagališta Diklo, uređenje plaža… Poseban pljesak gradonačelnik je tražio za ekipu gradske uprave koja se bavi EU fondovima.
Uslijedila je dodjela nagrada laureatima kojima je Dukić zahvalio te rekao da su slika ovog grada, a svim Zadrankama i Zadranima zaželio sretan Dan grada i blagdan svetog Krševana.
U programu Svečane sjednice su nastupili HPGD Zoranić, Zadarski plesni ansambl, a voditelji su bili mladi glumac Drame plus Luka Nešović te Iva Rončević.


Dodijeljena godišnja priznanja Grada Zadra
Središnji dio Svečane sjednice uvijek je dodjela javnih priznanja laureatima koje su uručili gradonačelnik Dukić i predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić.
– Dragi ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Zadra, vi ste slika našeg grada. Iskreno vam i od srca čestitam i zahvaljujem, poručio je gradonačelnik Dukić.
Prije dodjele doprinos laureta prikazan je u kratkim videozapisima. Nagrade za životno djelo dobili prof.dr.sc. Damir Magaš za najviše zasluge u području znanosti i visokog obrazovanja i prim.doc.dr.sc. Nado Vodopija, urolog koji je karijeru gradio u Sloveniji, ali i pomagao zadarskoj Urologiji, za najviše zasluge u području zdravstva, zdravstvenih znanosti i humanosti.
Godišnje nagrade su dobili koreografkinja i plesna pedagoginja Sanja Petrovski, pjevačica duhovne glazbe Katarina Livljanić, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, tvrtka RED BULL ADRIA Zagreb zbog organizacije utrke Wings for life i Klub liječenih alkoholičara Zadar.
Grb Grada Zadra dodijeljen je humanitarnoj udruzi »Antonio Jurjević«, prof.dr.sc. Vandi Babić, Atletskom športskom klubu Zadar te postumno Marinku Vidaiću, dugogodišnjem predsjedniku Udruge slijepih Zadarske županije.
Dobitnici Grba gradonačelnika su: Mirjana Dragičević, dugogodišnja tajnica zadarskih gradonačelnika, zatim Roko Štokov koji liječi bolesne palme, poznati krojač s Poluotoka Mate Žagar, Jure Tadić, dječak s iznimnim uspjesima u šahu, Zadarske mažoretkinje i OŠ Krune Krstića.
U ime svih nagrađenih nazočnima se obratio prof Magaš, prvi rektor Sveučilišta u Zadru.
– Iznimna mi je čast zahvaliti u ime svih laureata. Ove nagrade su nam poticaj za daljnji rad i razvoj. Osobno, zahvaljujem Sveučilištu koje me predložilo te cijeloj svojoj obitelji od koje u svemu uvijek imam punu podršku, rekao je, između ostalog te voljenom gradu poželio priznato mjesto u domovini i Europi.


»U Zadru se i o neprihvatljim stvarima glasno govori!«
Gradonačelnik Dukić je rekao kako je morao iskoristiti ovu priliku kako bi se osvrnuo na tvrdnje da je Zadar grad slučaj.
– Svake godine s ovog mjesta pozivam na zajedništvo u trenucima kad je naš grad na bilo koji način ugrožen, neovisno radi li se o elementarnim nepogodama ili nečem drugom. Nekad i sam budem ispod razine komunikacije dostojne dužnosti koju obavljam, ali ne mogu zamisliti da bih ikad išao svjesno na štetu grada samo da bih naštetio političkom protivniku.
Kao gradonačelnik ovog grada, nikad neću pristati na kolektivnu krivnju. Kolektivnu krivnju su nam pokušali nametnuti u obrambenom ratu, kolektivnu krivnju nam pojedinci, koji u trenu postanu istražitelj, sudac i kadija, žele nametnuti i danas, samo zato što im možda nisam drag ja, moji suradnici, vladajuća koalicija, crkva ili nitko na svijetu. Pokušavaju to čak i onda kad pojedini tužni događaji nemaju nikakve veze sa Zadrom.
Nismo šutjeli, jasno smo osudili svako nasilje, ali uvijek poštujući interes žrtve. Svi brojevi i argumenti pokazuju da živimo u mirnom gradu, gradu uspješnih, pristojnih, srdačnih i dobrih ljudi. Kad se nešto loše dogodi u Zadru ili bilo kojem dijelu južne Hrvatske, to očito jače zazvoni. Vjerujem da takvi pojedinačni slučajevi zazvone jer nam nisu normalni i nisu prihvatljivi i jer se o njima ovdje glasno govori, kazao je Dukić.