Grabar Kitarović: Uvjeravam vas da će ovo biti istraženo u potpunosti

Slika korisnika martinazd
Hrvatska predsjednica i ministar obrane u Zadru o aferi šverca oružja
Do utorka ministar i ja očekujemo od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti, kazala je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH
Zvonko KUCELIN
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar Damir Krstičević bili su nazočni na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zadra

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se u petak u Zadru na izjavu Davora Bernardića kako bi predsjednica zbog afere sa švercom oružja "u roku odmah" morala sazvati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost te da Milanović sigurno ne bi tolerirao takvo ponašanje.
- Gospodinu Bernardiću poručujem da, prije svega, nauči da ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, već dva vijeća - Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti Republike Hrvatske, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost RH. U ovom trenutku traje kriminalna istraga jer treba utvrditi što je točno učinjeno. Ovo ne može biti montirani politički proces kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zlouporabilo u vrijeme Zorana Milanovića kad se raspravljalo o pojedincima, gdje su zaposleni ukoliko su u srodstvu s novinarima. Do utorka ministar i ja očekujemo od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti jer za to nam nije potrebno niti Vijeće za obranu, niti Vijeće za nacionalnu sigurnost. Dakle, tu konačnu odluku čut ćete u ponedjeljak.

Zloupotrebe u vrijeme Milanovića

Ovdje se radi o vojnicima, tako da ne možemo govoriti o političkoj odgovornost, već o zapovjednoj i kriminalnoj odgovornosti. Pojedinci koji su za to odgovorni idu na Vojni sud koji za njih određuje sankcije. Kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika kojeg smo ministar i ja postavili, na temelju činjenica odlučujemo o tome i onda se oni ili razrješuju dužnosti ili se stavljaju na raspolaganje negdje drugdje. Uvjeravam vas da će ovo biti istraženo u potpunosti do kraja, drugo - nema nikakve ugroze nacionalne sigurnosti, i treće - nemojte zbog ovog jednog slučaja i nekoliko pojedinaca baciti ljagu na hrvatske oružane snage, vojnikinje i vojnike koji štite sigurnost svih nas.
A kad je riječ o Zoranu Milanoviću i njegovom radu u oružanim snagama i aferama, mislim da je najpoznatiji onaj njegov skok s Patrije. Srećom, očito je u životu naučio padati, pa je to za njega dobro prošlo. Međutim, jedina velika afera dosad o oružanim snagama jest ona s MIG-ovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu. Nabavljeno je tada i pet novih, odnosno rabljenih MIG-ova. Posao je bio katastrofalan. Dakle, radilo se, prije svega, s nestabilnom zemljom koja je bila praktično u ratnom stanju, a kao drugo, MIG-ovi su došli u dijelovima. Kad su sastavljeni, utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao je potrošeno više od 170 milijuna kuna, s time da nikada u vrijeme gospodina Milanovića nije provedena detaljna istraga. Za ovakve propuste, da imate četiri zrakoplova za koju ne možete uopće dobiti dozvolu za letenje, treba malo veća istraga nego uhvatiti dvojicu nižih činovnika koji su navodno jedan drugome dali 10 tisuća eura mita. Ne znam zašto gospodin Milanović tada nije reagirao, kad su mu MIG-ovi padali s neba, nažalost kao kruške. I zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova Vlada morala biti u žurbi kad je riječ o nabavi zrakoplova činjenica da su resursi tim MIG-ovima koje je on nabavio istjecali i da su se umjetno produljivali. Da danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo, a isto tako je i činjenica da nikad nije provedena istraga, niti je imao hrabrosti uopće započeti proces nabave novih zrakoplova, rekla je Grabar Kitarović.

Ima zapovjedne odgovornosti

Na pitanje novinara bi li Milanović trebao biti predmet istrage, Grabar Kitarović je rekla da je s DORH-om nekoliko puta razgovarala oko te afere sa zrakoplovima iz Ukrajine te da nikad nije dobila zadovoljavajuć odgovor.

- To je prevelik posao da bi dvojica nižih činovnika za to bila odgovorna i da bi sve to napravili. Vlada je morala znati, ukoliko nije sama sudjelovala u tome, da je bila prevarena od strane Ukrajinaca, a zapravo ne znam što je gore za jednog predsjednika Vlade.


»U vojarni u Zemuniku sam vidio osumnjičene pilote, ali ne želim prepričati što su mi rekli. Ja sam njima rekao ono što uvijek ponavljam - red, stega, profesionalnost, odgovornost, časno ponašanje, to su vrijednosti Hrvatske vojske

Damir Krstičević

Ministar obrane Damir Krstičević je o aferi sa švercom oružja rekao je kako se vidi da zapovjedne odgovornosti ima te da će se to u ponedjeljak, po dobivenom izvješću, sve riješiti.

- Ovi ljudi imaju ime i prezime, imamo institucije hrvatske države, ići će se na sudove. Nisam taj koji odlučuje što će biti, niti želim na sebe nešto preuzimati. Iz pozicije ministra podupirem proces koji treba provesti. Nisam odogovoran za vojnu stegu, već načelnik Glavnog stožera i cijela linija zapovjedanja. Odgovoran sam za proračun i ostale procese, ali preuzimam i odgovornost za sve što se događa u sustavu. Osim toga, želim istaknuti da nije ovu aferu otkrio neki medij, nego sustav ove države, vojna i civilna policija, a informacije nisu mogle biti otkrivene prije jer je trajala istraga i ništa se ne skriva, rekao je Krstičević te poručio da će Hrvatska vojska iz ovog izaći još jača.
Na pitanje novinarke, je li vidio osumnjičene dečke, rekao je da jest, ali da ne želi prepričati što su mu rekli.
- Ja sam njima rekao ono što uvijek ponavljam - red, stega, profesionalnost, odgovornost, časno ponašanje, to su vrijednosti Hrvatske vojske, kazao je Krstičević.

Sankcioniranje pojedinaca

Ministarstvo obrane, je, pak, priopćilo kako je ministar Krstičević u petak u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nazočili su i zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. baze brigadir Mario Pleša i zapovjednici postrojbi iz Zemunika. Krstičević je istaknuo kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini. "Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati", poručio je. Vezano za slučaj u Zemuniku, ministar je svojom Odlukom formirao Povjerenstvo o ovom događaju koje ima zadaću podnijeti izvješće s konkretnim mjerama koje će se poduzeti, počevši od sankcioniranja pojedinaca te odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima.

- Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama, istaknuo je Krstičević. Po završetku rada Povjerenstva, Ministarstvo obrane će o rezultatima izvješća informirati hrvatsku javnost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika korda
Daj, Kolind, ne ....! Ko ce istrazit? Ti i tvoji ljudi??? Lokalni policajci ....? Nemojte nas lagat.
Slika korisnika mete
S koje pozicije, trodiobe vlasti, KGK daje ovu izjavu. Koliko mi je poznato ona nije saborski zastupnik, nije član Vlade a nije ni u sudstvu. Osim toga ne želi veće ovlasti instituciji Predsjednika države. Zaključak je: Ona priča ... Mislim da joj pjevanje bolje ide nego posao za koji su je izabrali. Ali, ona ima svoju publiku i to će nažalost proći.