Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Streljivo je prodavano i bivšem dogradonačelniku Zadra

22.11.2019. 14:38


Iza fasade heroja protupožarne borbe i svjetskih poznatih aero-akrobata, sakrila su se trojica pilota helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik i kako sad stvari stoje, osramotili cjelokupno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. U ozračju sve glasnijih povika o tome da nam ne trebaju skupi borbeni avioni kad nemamo za učitelje, profesore, liječnike i medicinske sestre, u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru je provedena dokazna radnja prvog ispitivanja hrvatskog državljanina u dobi od 36 godina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


Istraga slučaja Parać
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 11. lipnja 2019. u Zagrebu kupio od jedne osobe više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla te potom drugoj osobi prodao dvije tisuće komada streljiva, a ostatak je donio u mjesto Zaton i spremio ga u garažu te nudio na prodaju, tako da je do 6. studenog u garaži držao preostalih nekoliko tisuća komada streljiva, kao i tridesetak komada streljiva vojnog podrijetla, pet spremnika za 20 komada vatrenog oružja, jedan metalni spremnik zapremine 20 komada za dugo vatreno oružje, jedan plastični spremnik zapremnine 30 komada za oružje, jedan spremnik zapremine 30 komada za vatreno oružje, a za to je oružje je dozvoljen spremnik do 21 komad streljiva. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika.
Zadarski »Bing« dolijao je u sklopu istrage vezane uz slučaj Denisa Paraća. Denis Parać (41), Zadranin kojega je policija tražila zbog sumnje u napad na zadarskog odvjetnika Augusta Sudinju prošle godine, poginuo je u travnju u prometnoj nezgodi na motociklu kojeg mu je posudio Zadranin Vedran Ikić, kojemu se zbog tog djela sudi. Parać je inače javnosti poznat po »pljački stoljeća« dostavnog vozila nekadašnje Dalmatinske banke 2000. godine u kojem su bila trojica djelatnika i 2,5 milijuna kuna koji nikada nisu pronađeni. Za to je osuđen na devet godina zatvora.
No u ovom dijelu akcije oko Paraćevih pomoćnika, Bing se pokazao kao osoba koja je mogla nabaviti doslovno sve. Stoga je u sklopu akcije zaplijenjeno 6.593 komada streljiva kalibra 5,56X45mm, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm te 416 komada također vojnog streljiva kalibra 7,9 mm.


Nabavka streljiva
Trojica pilota helikoptera, listom nastavnici letenja, vjerojatno su za neku protuuslugu, »prošvercali« Binga u pilotskom odijelu, te ga malo provozali do Velebita. Samo ta činjenica zvuči gotovo nevjerojatno jer je MORH prije nekoliko godina zabranio civilima i novinarima vožnju zrakoplovima HRZ-a. Štoviše, novinari koji godinama prate događanja u bazi detaljno se provjeravaju prilikom ulaska. Nedavno je ta zapovijed prekršena kad je u pilotsku kabinu Pilatusa ukrcana hollywoodska zvijezda Goran Višnjić, pa je tim čudnije što je u kabinu Bella 206 B JetRanger ukrcana osoba izuzetno dobro poznata policiji.
Da priča bude još zanimljivija, osumnjičene osobe povezuje lov i pucanje u streljani. Zanimljivo je da je i njihov nadređeni poznati član tog streljačkog kluba, ali zasad policija šuti o bilo kakvoj povezanosti s lovom i pucanjem, pa se taj podatak spominje tek kao zanimljiva činjenica. Navodno su se osumnjičeni, njih ukupno šestorica, u cijelom postupku, branili da je to streljivo korišteno za lov. No osim kalibra 7,9 Mauser, teško da se lovnim streljivom može opravdati ruski kalibar 5,45 mm koji se koristi u jurišnoj pušci AK 74, poznatijoj pod nazivom Kostolomka. Također je zaplijenjeno streljivo kalibra 7,62 koje koristi »kalašnjikov«, ali najzanimljivija je zapljena protuavionskog streljiva kalibra 12,7 mm. Isti kalibar koriste helikopteri OH 58 Kiowa Warriors koji su nedavno proveli gađanja na poligonu Slunj. Pojedinac može streljivo tog kalibra, popularno nazvanog »Fifti«, koristiti tek kao municiju za teške snajperske puške poput američke Barrett M82.




Zataškavanje slučaja
Da tu zanimljivostima ne bude kraj, u akciji je otkriven i bivši visoki gradski dužnosnik kojeg se također povezuje s angažmanom u streljačkom klubu. On je od »Binga« kupio gotovo 1.000 metaka i zaradio kaznenu prijavu.
S druge strane očito je da je došlo do zataškavanja cijelog slučaja jer je u svom priopćenju policija tek krajnje pojednostavljenim priopćenjem obavijestila javnost te uredovanje nad vojnim osobama prebacilo na vojnu policiju. Tek kad je informacija došla do medija, reagirao je zapovjednik HRZ-a general Mato Mikić kazavši da su piloti prekršili stegu, ali da u helikopteru nije prevoženo streljivo. Ministar obrane Damir Krstičević je novinarima rekao da je o tom incidentu doznao prije dva tjedna. Međutim, o njemu nije htio obavijestiti javnost kako svojim postupkom ne bi utjecao na istragu.
U međuvremenu se doznalo da pronađeno streljivo nije zaostalo iz Domovinskog rata nego mu je podrijetlo iz današnjih vojnih skladišta. Ako se glavnog negativca ove priče optužuje za šverc oružjem, onda se otvara pitanje kome je streljivo čiji se kalibri, osim 12,7 mm, službeno više ne koriste u Hrvatskoj vojsci, zapravo bilo namijenjeno. Zbog tajnosti istrage »Bingov« odvjetnik i bivši sudac Boris Radman, jučer nije htio govoriti, kao niti odgovorne osobe u 93. ZB. Doznajemo jedino da su o svemu doznale iz medija.


Nedopustiva suradnja države i kriminala
Vojni analitičar portala OBRIS Igor Tabak rekao je kako u ovom slučaju treba napomenuti dvije odvojene stvari. Kao prvo, sam slučaj da vojno osoblje potajno dovodi maskirane osobe iz kriminalnog miljea u vojne baze, što nije ni normalno ni dopustivo, te takve pojave treba oštro sankcionirati. Uz sav spomen Hrvatske vojske i slavnih 1990-tih, treba se sjetiti i kako je to bilo vrijeme kada je u Hrvatskoj došlo do učestalih kontakata državnoga aparata i kriminalnih sfera radi probijanja embarga i pribavljanja oružja za obranu mimo međunarodnih pravila. Takva suradnja države i kriminala nekad je nazalost bila nužna, ali danas nije dopustiva ni na kojoj razini, ni u kojem obliku. Zato je bitno da istraga ovakvih incidenata bude brza, a sankcije oštre. Drugo je pitanje zašto Ministarstvo obrane RH o svemu nije na vrijeme obavijestilo javnost, nego su informacije dali tek kad su novinari sami otkrili incident. U zadnje vrijeme se obrambeni sustav vidljivo zatvorio prema javnosti, informira se neredovito i šturo i to nije dobro. U doba velikih vojnih nabava te sustava profesionalne vojske, građani moraju biti dobro i temeljito informirani o razvoju i radu svog obrambenog sektora, ne bi li razumjeli i čemu služi novac koji se ondje troši. Nažalost, MORH se na tom polju nije iskazao.


Prijavljena trojica pilota i trojica civila
Šestoricu muškaraca, među njima i tri vojne osobe, zadarska policija kazneno je prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a vezano za istragu o vojnim pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja. Navodno se radi o vojnim pilotima Ivanu Krizmanu, Zdenku Košutiću i Domagoju Nekiću, dok su od civila prijavljeni Mišel Pavlović iz Bibinja, bivši dogradonačelnik Zadra Ivica Vlakić i Mladen Bencun iz Zadra.
Iz policije u četvrtak navode kako su kriminalističkim istraživanjem zbog spomenutog kaznenog djela te prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana bile obuhvaćene i dvije vojne osobe, pa su istragu provodili u suradnji s Vojnom policijom.
Nakon prvotnog istraživanja, policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv četvorice hrvatska državljanina u dobi od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posjedovanju oružja građana.
Temeljem prikupljenih saznanja istraživanje se nastavilo te su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina u dobi od 46 i 52 godine, također zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. (Hina)