Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dokoza: Zaposlit ću sve nezaposlene mještane Starigrada

22.11.2020. 10:00


Na unutarstranačkim izborima HDZ-a Višeslav Dokoza kandidirao se za predsjednika Općinskog odbora HDZ-a Starigrad s programom kojim će, kako ističe, pobijediti i na izborima za načelnika Općine. Plan mu je od Starigrada napraviti jednu od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj, osobito stoga što njihovo mjesto obiluje prirodnim potencijalima kakve ima malo koja općina.
– Za kandidaturu za predsjednika starigradskog HDZ-a odlučio sam se iz više razloga, prije svega zato što sam apsolutno dokazao nevinost u procesu protiv mojega protukandidata, a ključan je razlog što želim svekoliki boljitak Općine programom koji sam iznio još 2006. godine kao direktor komunalnog poduzeća. U HDZ sam upisan već s 11 godina te sam u trećem razredu osnovne škole organizirao i skupinu učenika koja je sa mnom išla na predizborni skup predsjednika Franje Tuđmana. Hrvatska i naš Starigrad su mi važni i stoga ću se boriti za općinu Starigrad koja ima predivne potencijale, Nacionalni park Paklenicu, Park prirode Velebit zaštićen UNESCO-om i prekrasnu obalu, a svega smo desetak kilometara udaljeni od autoceste. Međutim, sav taj potencijal nije iskorišten jer nemamo uređene plaže, nemamo niti metra riješene odvodnje, sportski centar, nogometno igralište, a ugašen nam je i nogometni klub. Nemamo ni sportsku dvoranu, društveni dom, vodovod, nemamo ni proizvodnih pogona, zato se moj program i temelji na svim tim potencijalima. Gledajući grad Zadar koji je po meni najljepši na svijetu, smatram da općina Starigrad može biti treća po svim svojim potencijalima i po razvoju. Sadašnji način vođenja Općine je jedan potpuno pogrešan pristup, a moj je moto »općina Starigrad po mjeri svakog čovjeka«.
Kako mještani reagiraju na Vaš program razvoja mjesta?


Mještani tražili da se kandidira
– Ne bih ni išao u kandidaturu da me mještani nisu zvali, pogotovo nakon puta što sam ga prošao na sudu i dokazao svoju nevinost. Nije mi bilo lako donijeti tu odluku, stoga sam izvijestio vrh stranke o svojoj kandidaturi. Dugo godina sam bio aktivan i moj mi je narod uvijek na prvom mjestu. Kao direktor općinskog komunalnog poduzeća zaposlio sam preko 20 ljudi, a sada ću zaposliti i cijelu općinu. Imam široko fragmentirani program u kojemu je prva stvar da svi žitelji općine Starigrad moraju biti zaposleni, s obzirom da imamo potencijale kojima bez problema možemo zaposliti sve u općini, prije svega u komunalnom poduzeću kojemu nedostaje ljudi. Model je vrlo jednostavan, a prvi je preraspodjela proračunskih sredstava, budući da Općina Starigrad ima proračun od 20 milijuna kuna. Iduća mi je mjera i otvaranje općine novim investicijama, zatim otvaranje turističke sezone, kao i brendiranju općine. Moja je vizija sljedeća: na godišnjoj bazi mortalitet nam iznosi 50, što je po meni strašno jer znači da ćemo za deset godina izgubiti 500 ljudi, odnosno četvrtinu ljudi, i zato upravo preraspodjelom proračunskih sredstava treba revitalizirati svaki dio općine te maksimalno aplicirati na fondove Europske unije kako bismo dobili što više sredstava.
Na koji ćete način provesti ove mjere?


Kandidiranje projekata za EU fondove
– Pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću čvrsto obećajem da ću u roku od najkasnije dvije godine zaposliti svakog čovjeka, a čim preuzmem mjesto predsjednika starigradskog HDZ-a inicirati i otvaranje 30 radnih mjesta. Znam kako to ostvariti kvalitetnim projektima i moja prva odluka bit će da vratim sve protustatutarno izbrisane članove stranke. Siguran sam da ću za dvije, tri godine zaposliti sve mještane općine Starigrad. Kao budući predsjednik Općinskog odbora HDZ-a predložit ću da za svako prvorođeno dijete damo 20 tisuća kuna kako bismo potaknuli ljude na ostanak u svom kraju, te za svako iduće dijete još 10 tisuća kuna. A ponajprije svakom čovjeku treba osigurati radno mjesto jer moramo povećati broj radnih mjesta ne samo u komunalnom poduzeću, već i aktiviranjem novih turističkih zona. U samo jednoj takvoj zoni može se zaposliti preko 150 ljudi, pa konkretno planiram i gradnju hotelskog kompleksa s velikim kampom. Nadalje, svi mještani moraju imati vodu, a ljudima ćemo omogućiti i otvaranje OPG-ova. Inicirat ću i stambeno-poticanu stanogradnju te pozvati sve ljude koji nemaju riješeno stambeno pitanje da nam se jave kako bi im Općina izišla ususret zbrinjavajući ih. Dalje, moramo hitno realizirati projekt sportsko-rekreacijskog centra te sve ostalo što zaslužuju naši mještani.
Najavljujete kako će općina po razvijenosti biti u vrhu države?




Prvi korak okupljanje ugostitelja
– Tako je. Sagradit ću novu školu, društveni dom, vatrogasni dom, knjižnicu, dom hrvatskih branitelja općine Starigrad, uvest ću besplatan internet u cijeloj općini. Također ću s nadležnim insitucijama obnoviti Večku kulu i ostatke antičkog Argyruntuma.
Planiram i reprezentativno uređenje trga, kina, knjižnice, uređenje svih sadržaja od zone Bikarija do Uprave NP Paklenica te ponovno pokretanje košarkaškog kluba. Pomoći ću i svim udrugama te realizaciji stočarstva i maslinarstva, a najprije bih okupio sve ugostitelje da se izjasne o radnom vremenu koje im je najprikladnije. Odgovorno tvrdim da će općina Starigrad pod mojim vodstvom kao predsjednika starigradskog HDZ-a, a potom i kao načelnika Općine biti ubrzo među pet najrazvijenijih općina u Hrvatskoj te među prvih 10 top turističkih destinacija na Mediteranu. A grad Zadar je, naravno, broj jedan i to će biti zauvijek.
 


Osigurat ću božićnice, stipendije i besplatan vrtić


– Kada postanem načelnik Općine imat ćemo barem 500 stanovnika više jer ću preokrenuti sve negativne trendove, poput prirodnog prirasta, ali i vratiti dio ljudi iz drugih krajeva svijeta. Dobrodošli su svi oni koji žele živjeti u našem kraju. Treba revitalizirati općinu, pomoći umirovljenicima na način da svaki od njih dobije božićnicu jer Općina ima ta sredstva te s njima treba kvalitetno raspolagati. Nadalje, vodit ću brigu o nemoćnima, o djeci za koju čvrsto obećajem da će sva djeca Starigrada imati besplatan vrtić. Ne mogu naši roditelji, koji gledaju hoće li imati za vodu i struju, još plaćati i vrtić. Odmah u startu donijet ću i socijalne mjere za besplatan prijevoz učenika u srednje škole, stipendije studenata koje će mjesečno iznositi tisuću kuna za svakog studenta. Vratit ću i malonogometni turnir povodom blagdana Velike Gospe te ostalo potrebno. Mještanima ću biti dostupan 24 sata za sugestije i prijedloge, inicirat ću i javne rasprave, ali i osigurati besplatne tečajeve jezika i izrade internetskih stranica. Želim općinu Starigrad po mjeri svakog čovjeka te da ona bude servis svih građana.