Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

JAVNA NABAVA Shimadzu nije uspio srušiti natječaj zadarske bolnice za kupnju mamografa

22.11.2020. 11:28


Žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) nije uspjela zaustaviti Opću bolnicu Zadar u nabavi nešto manje od dva milijuna kuna vrijednog mamografa s tomosintezom. DKOM je odbacio žalbu tvrtke Shimadzu d.o.o. iz Zagreba na odluku zadarske bolnice da prihvati ponudu još jedne zagrebačke tvrtke, Medial d.o.o., kao ekonomski najpovoljnije.
Na javni natječaj Bolnice za nabavku ovog uređaja pristiglo je pet ponuda, a izabrana je ona Mediala u iznosu od 1.799.875 kuna, dok se među dvije ponude odbačene zbog raznih razloga nalazi i Shimadzuova u iznosu od 1.387.500 kuna.
Od četiri stvari na koje se žalio Shimadzu Komisija je djelomično usvojila samo jednu, no budući da se to odnosilo na ponudu tvrtke Siemens Healthcare d.o.o. iz Zagreba, koja je ocijenjena drugom ekonomski najpovoljnijom, ta nepravilnost u postupku odabira zadarske bolnice nije mogla srušiti ukupni postupak javne nabave.


Žalili se na četiri stvari
Shimadzu se tako žalio na odluku povjerenstva Bolnice da odbije njihovu ponudu i to zbog nezadovoljavanja odredbe dokumentacije o nabavi koja se odnosi na tehničku karakteristiku da mamogaf mora imati udaljenost od žarišta do receptora od minimalno 66 centimetara. U DKOM-u navode kako je u postupku javne nabave Shimadzu zatražio da se izmijeni ova tehnička specifikacija na način da glasi: »Udaljenost žarište-receptor slike: minimalno 65 cm«, ali je Bolnica to odbila izmijeniti.
– Uvidom u izjavu proizvođača utvrđeno je da se u njoj navodi »Udaljenost žarište-receptor slike: 65cm (+/-1,5%)«. S obzirom da iz dostavljenog dokaza proizlazi da nuđeni uredaj od Shimadzua ne zadovoljava tehnički zahtjev iz specifikacije, pravilno je naručitelj, Bolnica, po ocjeni ovog tijela, ocijenila da ponuda žalitelja ne zadovoljava tehničke specifikacije predmeta nabave, navodi Komisija u obrazloženju.
Odbijen je i dio žalbe u kojem je Shimadzu naveo kako zadarska bolnica nije, kako ističu, s dužnom pažnjom pregledala ponude odnosno uvjerenja o nekažnjavanju odgovorne osobe odabranog ponuditelja Mediala.
– Dostavljene su potvrde i uvjerenja o nekažnjavanju za direktora Boška Rastovčana, ali ne i za člana društva Krunoslava Rastovčana, od kojih potonji ima ovlast zastupanja ili donošenja odluka u gospodarskom subjektu te je ovo uvjerenje trebalo biti zatraženo i za njega, navode u Shimadzuu.


Uvjerenja o nekažnjavanju
DKOM je, pak, uvidom u sudski registar koji vodi Trgovački sud u Zagrebu utvrdio kako se u dijelu za osobe ovlaštene za zastupanje navodi Boško Rastovčan, pa je postupanje Bolnice bilo u skladu sa Zakonom.
Nije također uvažen dio žalbe Shimadzua o tome koliko je članova stručnog povjerenstva trebalo potpisati zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda.
– U postupku pregleda i ocjene ponuda te donošenju odluke nisu sudjelovali Damir Kasap i Hrvoje Paić, ključni članovi povjerenstva za provjeru tehničkih specifikacija, odnosno za utvrdivanje valjanosti tehničkog dijela ponuda. Ako su kojim slučajem navedene osobe bile odsutne, o tome je trebala biti sastavljena bilješka, naglašavaju u Shimadzuu, no njihove tvrdnje Komisija je također odbila pozivajući se na odredbe Zakona. Postupak pregleda i ocjene ponuda izvršili su, naime, Nino Funčić i Anita Grbić, također imenovani stručni članovi povjerenstva, što nijednoj od strana nije sporno.
– Radnju o kojoj se sastavlja zapisnik po Zakonu ne provode svi imenovani članovi povjerenstva, već samo oni koji su u sudjelovali u ocjenjivanju ponuda. Iz priloženog dokaznog materijala ne proizlazi da je netko od članova povjerenstva odbio potpisati zapisnik ili je iz opravdanih razloga u tome bio spriječen, a zbog čega bi postojala obveza sastavljanja bilješke, navode iz DKOM-a.




Usvojen dio žalbe
Dio žalbe u kojem je Komisija utvrdila nepravilnosti odnosi se drugorangiranog ponuditelja Siemens Healthcare, a radi se o nepridržavanju uvjeta i zahtjeva iz dokumentacije o nabavi, unatoč čega je Bolnica njihovu ponudu ocijenila valjanom. Međutim, Komisija je navela kako je komunikacija Bolnice s ponuditeljima u postupku pregleda i ocjene ponuda obavljena putem Elektroničkog oglasnika javne nabave, a žalitelj Shimadzu nije naveo da mu je naručitelj onemogućio uvid u tu komunikaciju, zbog čega su ocijenili da je neosnovan navod u kojem se Shimadzu poziva na povredu načela javne nabave.
– Također nismo utvrdili postojanje osobito bitnih povreda postupka javne nabave. Iako su u žalbenom postupku utvrđene nepravilnosti u postupku pogleda i ocjene ponude drugorangiranog ponuditelja, to ovdje nije od utjecaja na zakonitost odluke o odabiru, s obzirom da žalitelj nije uspio s navodima kojim osporava valjanost ponude odabranog ponuditelja, Mediala, ističu u Komisiji koja je odbila i zahtjev Shimadzua za naknadom troškova žalbenog postupka u ukupnom iznosu od 10 tisuća kuna na ime naknade za pokretanje žalbenog postupka, s obzirom na to da im je žalba neosnovana.
Protiv ovoga Rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.