Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRŽIŠTE NEKRETNINA Stanovi se rasprodaju prije postavljanja kamena temeljca

22.11.2020. 11:43


Tržište nekretnina u Zadru već dugi niz godina bilježi značajan porast što može biti pokazatelj kako platežne moći, odnosno gospodarskog napretka, ali i kvalitete življenja.
Promatramo li gradove na našoj obali, pri samome je vrhu prema potražnji, ali i po cijeni kvadrata. Stoga smo provjerili trenutačnu situaciju i utjecaj koronakrize na to tržište s poznatim zadarskim agentom za prodaju nekretnina, Zoranom Marasovićem.
Naime, cijene stanova nipošto nisu u padu u odnosu na prethodne godine pa prosječna cijena kvadrata iznosi od 1900 do 2100 eura, a omiljene lokacije kupcima su Višnjik i Plovanija.


Trend rasta cijena
– Na cijenu najviše utječu lokacija i kvaliteta stana, kao i stupanj uređenosti. U skladu s tim, najtraženija je novogradnja u kojoj su korišteni jako kvalitetni materijali i sve je u skladu s europskim normama, ponajprije sa sigurnošću, protupožarnim sustavom i sl., kazao je Marasović.
S druge strane, cijene rabljenih nekretnina prilično su stabilne i nepodložne promjenama. Rast cijena svakako je rezultat općenitih poskupljenja, pa tako i izvođači radova povećavaju cijene što, naravno, u konačnici rezultira i većim iznosima pri prodaji. Kako saznajemo od Marasovića, svaka sljedeća zgrada odnosno kvadrat poskupljuje za oko 50 eura, što je jasan pokazatelj trenda rasta cijene.
Međutim, unatoč krizi, neizvjesnosti i visokim cijenama, potražnja za nekretninama u stalnom je porastu.
– U Zadru i dalje vlada velik interes za nekretninama. Nama prodaja krene još u vrijeme tlocrtnih rješenja, već tada bude prodano od 80 do 90 posto nekretnina. Štoviše, postoji lista kupaca prije nego krenu temelji gradnje, ispričao je ovaj poznati agent za nekretnine.
U skladu s jednostavnim zakonom tržišta, ponude i potražnje, jedan je građevinski investotor u Zadru izgradio čak 14 zgrada u zadnje tri, četiri godine. Riječ je o trima zgradama s 40 stanova, a ostatak sadrži po 60 stanova.


Subvencije i niže kamate
Objašnjenje ovog svojevrsnog fenomena zasigurno leži u duboko ukorijenjenom shvaćanju da je nekretnina uvijek dobro ulaganje, ali i u visokim cijenama najma stanova. Stoga je svima, koji su iole novčano stabilni, dugoročno isplativije kupiti svoj stan nego plaćati stanarinu čiji su iznosi je tek nešto manji od rate stambenog kredita. Marasović napominje i da je čovjeku psihološki određena želja za posjedovanjem, kao i da je i dalje popularno kupovati pa potom iznajmljivati stan. Premda se i dogodine ne može očekivati turistička sezona na kakvu smo naviknuli, razumije se da potreba za »krovom nad glavom« uvijek postoji.
– Osim toga, banke znatno smanjuju kamate na stambene kredite što igra veliku ulogu. Također, sve je više državnih subvencija za kupnju stanova, dodao je Marasović.




Preduvjeti za širenje
Zadar je uvelike poznat po dobroj kvaliteti življenja, a važno je istaknuti i njegove izvrsne preduvjete za širenje. Dakle, gotovo nema granica za širenje, pa se može očekivati skoro širenje stambenih zona, što će također pogodovati tržištu nekretnina. Zasigurno će važan čimbenik biti i nadolazeće poslovne zone. Suprotno tome, primjerice, Split je u širenju stambenih zona »okovan« okolnim mjestima, što onemogućava daljnju urbanu aglomeraciju.
U svakom slučaju, vrijeme će pokazati jesu li cijene nekretnina ipak previsoke za lokalno stanovništo pogođeno krizom ili će, pak, unosni posao s nekretninama spasiti barem ovaj sektor posrnuloga gospodarstva. (Doris BABIĆ)