U Zadru se za kvadrat stana prosječno tražilo 2314 eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Stanovi u pojedinim gradovima na moru jeftiniji od 2000 eura po kvadratu
Prosječne tražene cijene stanova oglašavanih na Crozilla.com u rujnu bilježe 5,6 posto više godišnje vrijednosti, te porast od oko 10 posto u odnosu na isti mjesec 2018. godine
Marin GOSPIĆ
Razlika u cijenama stanova i potražnji za njima velika je u usporedbi hrvatskog priobalja i kontinenta

Prosječne tražene cijene stanova oglašavanih na Crozilla.com u rujnu bilježe 5,6 posto veće godišnje vrijednosti, te porast od oko 10 posto u odnosu na isti mjesec 2018. godine.
Gradovi na moru specifični su po tome što cijena tamošnjih nekretnina obično raste proporcionalno s blizinom obale, no i sam pogled na more obično ima svoju cijenu.
Gradovi poput Splita, Opatije i Dubrovnika bilježe prosječne oglašavane vrijednosti kvadrata veće od 3000 eura. Između prve i druge »skupine« gradova u rujnu se nalaze Zadar s prosječnom traženom cijenom kvadrata od 2314 eura i Šibenik s 2127 eura.

Rast cijena u Splitu i Opatiji

Za kvadrat splitskih stanova u prosjeku se tražilo 3012 eura, što je 0,7 posto više no u kolovozu, te 1,1 posto više no lani.
Nešto manje no lani u istom razdoblju bile su cijene stanova u Opatiji gdje godišnja razlika iznosi 0,1 posto, no ujedno je zabilježen i mjesečni porast cijena od 1,3 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 3310 eura.
Najskuplji se stanovi i dalje nalaze na krajnjem jugu, točnije u Dubrovniku, u kojem su kvadrati bili u prosjeku 2,1 posto skuplji no lani, a oglašavani su po cijeni od 3741 euro.
Među gradovima na Jadranu još je samo pokoji grad u kojem su prosječne tražene cijene kvadrata manje od 2000 eura, a na listi takvih u rujnu su se nalazili Pula, Senj i Rijeka.
U Senju je tijekom rujna kvadratni metar u prosjeku oglašavan po 1621 euro, što je 0,9 posto manje no mjesec ranije, ali ujedno i 6,4 posto više no lani. Rijeka bilježi 1,5 posto više mjesečne vrijednosti i cijenu kvadrata od 1735 eura.
U gradovima na području Istarske županije u rujnu su zabilježene male razlike u cijenama. Blagu promjenu od 0,1 posto na mjesečnoj, te 2,4 posto na godišnjoj razini bilježi Pula u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1814 eura.

Najtraženiji stanovi u Zagrebu

U Poreču je zabilježena jedva zamjetna mjesečna promjena od 0,1 posto, te 6,2 posto više godišnje vrijednosti, a cijena tamošnjih kvadrata u prosjeku je oglašavana po 2101 euro.
Umag bilježi mjesečnu razliku u vidu porasta cijena od tek 0,5 posto, ali ujedno i godišnji porast od 10,7 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2379 eura.
Najmanje cijene i dalje bilježe stanovi smješteni u kontinentalnim područjima. U Bjelovaru se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 836 eura, u Slavonskom Brodu 867 eura, a u Osijeku 947 eura, dok je i dalje nešto skuplji od prethodno navedenih u rujnu bio Varaždin u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 1354 eura.
Najskuplji na ovom dijelu Hrvatske, a ujedno i najtraženiji grad za kupnju stanova i u rujnu je bio Zagreb. Prosječna tražena cijena tamošnjih stanova iznosila je 2157 eura, što predstavlja mjesečni porast od 0,7 posto, te godišnji porast od 5,6 posto. (Ivana BELJAN)

 

GRADOVI S CIJENAMA KVADRATA VEĆIM OD 3000 EURA

Gradovi poput Splita, Opatije i Dubrovnika bilježe prosječne oglašavane vrijednosti kvadrata veće od 3000 eura. Između prve i druge "skupine" gradova u rujnu se nalaze Zadar s prosječnom traženom cijenom kvadrata od 2314 eura i Šibenik s 2127 eura.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)