ZAKON O RADU Radnicima se ne plaćaju prekovremeni sati, a krši im se i pravo na odmor

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Forum mladih SDP-a u Zadru organizirao akciju informiranja
Postojeći sustav obrazovanja je nedemokratski jer sustavno zakida najslabije i najsiromašnije koji nemaju neformalne puteve informiranja. On pogoduje onim poslodavcima koji neinformirane i razjedinjene radnike iskorištavaju te potom ucjenjuju otkazima, kazala je Helena Mikulandra
Marin GOSPIĆ
Forum mladih SDP-a Zadar organizirao je akciju na Narodnom trgu

Forum mladih SDP-a Zadar jučer je na Narodnom trgu organizirao akciju s ciljem upoznavanja zainteresiranih sa Zakonom o radu i radničkim pravima.
Potaknuti su nedavnim štrajkom dijela radnika studentske menze, stoga žele informirati građane i građanke o njihovim radničkim pravima koja se često krše. Također, pozivaju ih i da se obrate sindikatima bez obzira jesu li njegovi članovi jer kolektiv mijenja odnos moći.

Građanski odgoj

- Samo informirani, udruženi i solidarizirani radnici mogu biti dovoljno jaki i postići promjenu pregovaranjem i kolektivnim ugovorima, upozorava Helena Mikulandra, predsjednica Foruma mladih SDP-a Zadar.
Nadalje, smatraju kako je potreban građanski odgoj u školama kao zaseban predmet kako bismo napredovali kao društvo koje zna i traži svoja prava.
- Držimo da je postojeći sustav obrazovanja nedemokratski jer sustavno zakida najslabije i najsiromašnije koji nemaju neformalne puteve informiranja. On pogoduje onim poslodavcima koji neinformirane i razjedinjene radnike iskorištavaju te potom ucjenjuju otkazima. Ljudima nedostaje i građanskog odgoja, financijske i političke pismenosti. Nema prave demokracije bez sustavne edukacije, istaknula je Mikulandra.

Neznanje kao izvor problema

Misle da je neznanje ključan problem jer obično poslodavci isprave nepravdu nakon upozorenja. Najčešći su problem neplaćeni prekovremeni sati, kao i pravo na dnevni, tjedni i godišnji odmor.
- Ni poslodavci nisu dovoljno upoznati sa Zakonom o radu, a neki ga svjesno krše. Međutim, kad je većina radnika svjesna svojih prava i kada nastupe zajedno, tada se odnos snaga mijenja, tumači prva osoba Foruma mladih SDP-a.
Ovoj stranci drže kako su i mladi ranjiva skupina na tržištu rada, budući da je sve teže doći do prvog zaposlenja, a to je, smatraju, rezultat manjkavosti mjera.
- S druge strane, mladi ljudi nemaju dovoljno jake mehanizme ulaska na tržište rada jer mjera pripravništva trenutačno u potpunosti izostaje. Ova mjera također zakida mlade koji rade izvan svoje struke, a koji su najranjiviji, najsiromašniji te ne mogu čekati na Zavodu za zapošljavanje. Oni ovu mjeru ne mogu iskoristiti, kazala je Mikulandra dodavši kako je mjeru pripravništva najprije pozdravljala, ali kako je uvjet šest mjeseci čekanja na Zavodu za zapošljavanje, mnogi si to ne mogu priuštiti pa su mladima sva vrata zatvorena.

Edukativni letak

U zadarskom Forumu mladih SDP-a naglasak su u ugroženim sektorima stavili na trgovinu i ugostiteljstvo te napominju da će gospodarska kriza negativno utjecati na prava radnika.
Također, istaknuli su i osobna pitanja koja se postavljaju ženama na razgovorima za posao, a tiču se uglavnom bračnog statusa i planiranja potomstva.
U skladu s tim pripremili su letak s pojedinim člancima Zakona o radu kako bi dali pružili informacije o radničkim pravima, kao i kontakte sindikata kojima se radnici i radnice mogu obratiti u slučaju kršenja tih prava. (Doris BABIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno