Puljić: Ivo Mašina ne smije biti prepušten zaboravu, radi njega i radi nas

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održan znanstveni skup u povodu 60. obljetnice smrti velikog domoljuba
Autor: 
Tvoje rodno mjesto Preko i tvoja Zadarska nadbiskupija ponose se tobom jer se nisi dao ni zavesti, ni slomiti prijetnjama, zastrašivanjem i progonom totalitarnog komunističkog sustava u kojem si živio 16 godina. Pao si kao mučenička žrtva i postao putokaz. A vrijednosti za koje si živio i umro ‘nose pečat neuništivosti, istaknuo je u svom izlaganju nadbiskup Puljić
Ines GRBIĆ
Nadbiskup Želimir Puljić: Neka Ivina ljubav prema obitelji, Crkvi i narodu bude i nama nadahnuće

U povodu 60. obljetnice smrti Ive Mašine koji je bio hrvatski mučenik, svjedok vjere i intelektualac, u Pučkom otvorenom učilištu »Dom na žalu« u Preku, rodnom mjestu Ive Mašine, održan je znanstveni skup na kojem je zadarski nadbiskup Želimir Puljić izlagao na temu »Hrvatski mladenački trolist početkom 20. stoljeća - Ivan Merz, Miroslav Bulešić i Ivo Mašina«.

Trolist

- Prigodom 60. obljetnice mučeničke smrti Ive Mašine, u ovom izlaganju htio bih ukratko prikazati još dvojicu velikih mladića koji su zablistali početkom 20. stoljeća kao ponos naše narodne i crkvene povijesti. Živjeli su i djelovali u različitim dijelovima naše zemlje, ali bili su nošeni istim idealima izgradnje savršene i svete Crkve te boljeg svijeta i društva. Obojica su proglašeni blaženima. Jedan je dragi svećenik i mučenik blaženi Miroslav Bulešić, rodom iz Čabrunića u Istri, koji je živio samo 27 godina. Drugi je blaženi Ivan Merz, rođen u Banja Luci, a preminuo u Zagrebu u 32. godini života. S njima sam u spomenuti trolist uvrstio i našeg dobrog Ivu Mašinu, povjesničara i domoljuba koji je bio blistav đak zadarske gimnazije, a u Zagrebu na studiju povijesti najbolji student u generaciji, istaknuo je uvodno nadbiskup Puljić dodajući kako je Mašina zbog domoljubnih zamisli uhićivan u više navrata (od 1954. do 1957.) kako ne bi završio studij.
- A onda je 1959. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u Preškoj skupini. Robijao je u Staroj Gradiški gdje su ga mučili i zadavili 20. studenoga 1961., u 34. godini života. Posmrtni ostaci preneseni su u Preko, pored franjevačkog samostana na Školjiću (tek 1998.), naveo je nadniskup Puljić naglasivši kako su sva trojica umrli u zenitu mladosti: dvojica mučenički - Bulešić i Mašina, a Merz zbog bolesti.
- U duhu našeg prepoznatljivog kulturnog tropleta, usuđujem se zaključiti da su sva trojica bili ukorijenjeni u tropletu koji spaja obitelj, Crkvu i narod. Sva trojica iz ovoga trolista: Bulešić, Merz i Mašina, voljeli su Crkvu i čeznuli su za mirom koji im posebice euharistija donosi. I postali su svjedoci ljubavi prema Crkvi i njezinim sakramentima istaknuo je nadbiskup osvrnuvši se na »latice« trolista.

Merz i Bulešić

Prva latica ovog trolista je Ivan Merz. U svom Dnevniku piše: »Pričest je izvor života… Kod mise sam se tako uživio da sam imao dojam kao da je to bio neki san, tajanstven, čudan i lijep san kad zaboravim sve. Svatko zna kako blizina Euharistije krijepi, napunja dušu svjetlom koje je svjetlije od dana, koja smiruje«.
Druga latica trolista, navodi dalje nadbiskup, je Miroslav Bulešić.
Blaženi Miroslav Bulešić s nepunih 27 godina života i 5 godina svećeništva sazrio je do punine i postao mučenikom krizme i zaštitnikom Istre i svećenika. Kardinal Amato koji je 28. rujna 2013. godine. u pulskoj Areni predvodio svečanost beatifikacije, rekao je da je »beatifikacija Miroslava Bulešića svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprosta nad mržnjom, božanske ljubavi nad ljudskom zlobom«. To nam, nastavlja nadbiskup, najbolje otkriva njegov dnevnik u kojem piše: »Između tužnog i krvlju okupanog naroda moramo biti dobri Samaritanci, koji tješe i liječe, podižu i zavijaju njihove rane. Jer mržnja uzrokuje krvarenje a ljubav zacjeljuje rane«.
- Kao župnik u Baderni tijekom rata tješio je i hrabrio ljude, posebice one koji su bili najugroženiji. Stizale su prijetnje pa je u dnevniku zapisao: ‘Ako me hoćeš k sebi, Gospodine, evo me pripravna. Darujem Ti sasvim život za svoje stado’. Protivnicima i progoniteljima poručujem: ‘Moja je osveta - oprost’. Dan prije same smrti, 23. kolovoza 1947., zapriječio je razularene komuniste da oskvrnave svetohranište: »Ovamo možete proći samo preko mene mrtva«, govorio je blijeda lica, ali posve smirena duha.
Sutradan, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947., nakon završetka obreda krizme pobunjenici su upali u župnu kuću i nožem pogubili Miroslava Bulešića, kazao je nadbiskup Puljić te dodao kako je i treća latica trolista - Ivo Mašina, vodio dnevnik.

Pismo majci

- Na dan 21. kolovoza 1947. on je zabilježio: »Pošao sam ujutro na sv. misu, primio sv. pričest. Molio sam Isusa da mi dade milost, da izdržim sve kušnje ovoga života i da smjerno ustrajem uz Kristov barjak Ljubavi, Dobrote i Mira. Neka iz mojih mladenačkih oluja izađe moja duša prekaljena i očeličena, čista i netaknuta. Daj, o moj Kriste, da Ti do kraja ostanem Tvoj vjerni borac, da za Tvoju vjeru uvijek budem spreman sve podnijeti.« (D2, str. 55). Na dan Velikoga petka (7. travnja 1950.) kad je u duhu »hodočastio« na pučko bogoslužje u rodno mjesto, Preko, i u dnevnik zapisao: ‘Prozori su kuća rasvijetljeni. Procesija nema kraja. Čitavo je Preko izašlo da oda pijetet i počast najvećem Mučeniku. A ja sam ovdje u Zagrebu - na Jagodnjaku. O, moje daleko, pitomo selo! Ti i večeras nanovo proživljavaš onaj prvi Veliki petak - otajstvo ljudskog spasenja. I ja ovdje želim proživjeti jedan čas s Kristom Raspetim na križu spasa. U svojoj sobi mislim i pišem o Velikom petku, koji je naša gola svakidašnja stvarnost; o tome kako je danas naša Hrvatska nalik na Tebe, Kriste. Donesi nam spasenje po svome križu, Kriste, i daj da ova zemlja, koja toliko pati, doživi uskoro svoje uskrsnuće!« (D5, str. 28- 29), citirao je nadbiskup zapis Ive Mašine podsjetivši zatim njegovo pismo majci.
- Poznato je pismo Ive Mašine za Božić majci iz zatvora u Zagrebu u kojem je tješi da ne plače što nema njega i brata mu Davora da ‘okite jaslice i bor’. Jer, on je u zatvorskoj ćeliji ‘u svom srcu napravio veliki zlatan bor i jasle za Malog Isusa’, pa piše svojoj dragoj majčici kako će ‘doći Pravednik u srce pravednika, jer tako je rekao’. Još jednom je moli neka ‘ne bude žalosna za svojim sinom’, već neka se s njim raduje ‘jer je pisano: tugu ću vašu pretvoriti u radost i uzdahe u kliktaje’ (Zagreb, pred Božić 1954.), naglašava nadbiskup te citira još jedan mašinin dnevnički zapis.
- U svom dnevniku od 1. veljače 1951. piše: ‘Što više razmišljam o prilikama u svijetu, o društvu u kojem živim, o okolini u kojoj se krećem - to sve više dolazim do zaključka da je put kojim me vodi vjera i kršćanstvo jedino ispravni put i da moram biti uistinu neizrecivo zahvalan Bogu na velikoj milosti koju mi je dao, što sam se rodio kao kršćanin i što sam uza sve perturbacije ipak uspio sačuvati u svojoj duši vjeru u Isusa Krista, vjeru u Boga i evanđeoske ideale... ‘ (D6, str. 56), naglasio je nadbiskup snagu vjere Ive Mašine.

Postao putokaz

- Hvala ti, Ivo, na ovim divnim riječima koje si zabilježio u svom dnevniku, a kojima nas i danas krijepiš i hraniš. Tvoje rodno mjesto Preko i tvoja Zadarska nadbiskupija ponose se tobom jer se nisi dao ni zavesti, ni slomiti prijetnjama, zastrašivanjem i progonom totalitarnog komunističkog sustava u kojem si živio 16 godina. Tvoj nacionalni osjećaj i ljubav prema obitelji i Crkvi u kojima si primio katolički odgoj, a koji su ti pomogli steći zdrave kršćanske i humanističke stavove i nazore, bili su smetnja ondašnjim moćnicima. Zato su sve činili da te unište. Pao si kao mučenička žrtva i postao putokaz. A vrijednosti za koje si živio i umro ‘nose pečat neuništivosti’. Ivo Mašina stoga ‘ne smije biti prepušten zaboravu, radi njega i radi nas’ (piše u monografiji, Kršćanski borac za slobodnu i pravednu Hrvatsku, Zadar 2002., str.76.). Stoga sam mu posvetio Katoličku osnovnu školu na Bokanjcu u Zadru i odredio neka svake godine dan smrti Ive Mašine bude Dan škole, kad će se moći progovoriti o temama i idealima za koje je živio ovaj divni katolički i hrvatski vitez, zaključio je nadbiskup zahvalivši organizatorima skupa.
- Zahvaljujem gospodinu Juri Briziću, načelniku Općine Preko i njegovim suradnicima na organizaciji ovoga skupa i na povjerenom predavanju u blizini njegova ovozemaljskog smiraja, na Školjiću. Neka Ivina ljubav prema obitelji, Crkvi i narodu bude i nama nadahnuće da svoju zemlju volimo, Božje zakone poštujemo, međusobno se cijenimo i pomažemo. Svi članovi naših obitelji i našega naroda neka riječju i primjerom svjedoče svoju vjeru te zauzeto i aktivno sudjeluju u društvenom životu naroda i u poslanju Crkve - poput ovog Božjeg velikana i narodnog tribuna, Ive Mašine, zaključio je nadbiskup Puljić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno