Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Božićna čestitka nadbiskupa Prenđe

Autor: Z L

21.12.2008. 23:00
Božićna čestitka nadbiskupa Prenđe

Foto: Zvonko KUCELIN



“I Riječ tijelom postade
i nastani se među nama.
A onima koji ga primiše
podade moć da postanu djeca Božja:
onima koji vjeruju u njegovo ime.”( Iv 1,12.14)
 
Draga braćo svećenici, redovnici,
drage sestre redovnice,
draga braćo i sestre, Kristovi vjernici!
Bog nam je došao u božićnoj noći tiho, skromno, ponizno, u liku i biću djeteta, u špilji-štali, u jasle položen.
Svojim utjelovljenjem Sin Božji je htio sa svakim čovjekom dijeliti put i sve životne prilike u koje je stavljen čovjek. Bog nam je postao bliz u Djetetu iz betlehemskih jaslica. To je Božić. Bog nam je postao dostižan. To je Božić. Bog je s nama. To je Božić.
Povijesni Božić se dogodio u Betlehemu pred više od dvije tisuće godina. Dogodio se, da se sad ponovi i dogodi u našem i svakom vremenu, u nama i u svakom čovjeku. Božić ostaje samo povijest ako ne postane moj osobni Božić, moj osobni događaj, moje spasenje, moje pobožanstvenje. Božić je postao moj i vaš našim krštenjem a postaje sve više Božićem i za druge, našim kršćanskim životom po vjeri i nasljedovanju Isusa Krista.
Baš zato za svakog kršćanina Božić je poziv na razmišljanje o vlastitom stavu i prema čovjeku i prema društvu kao i o našem djelovanju u prilog čovjeka i društva. To je naš angažirani Božić.
Ovog časa, naime, naše hrvatsko društvo treba reda, rada i mira. Potrebno je sloge i osobnog zalaganja u rješavanju ozbiljnih pitanja našeg svakidašnjeg života. Traži se nesebičnost i solidarnost te duh zajedništva u zalaganju za bolji položaj siromašnih u hrvatskom društvu. Uvjeren sam da kršćansko iskustvo u radu za dobro čovjeka kroz duga stoljeća Crkve i europske civilizacije ostaje i danas vrijednost koja nas može nadahnuti u ulaganju naše mudrosti i snage za duhovni i materijalni boljitak naše Domovine.
Svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i bogoslovima, svim vjernicima i svim ljudima dobre volje želim čestit Božić i svakim Božjim blagoslovom ispunjenu novu 2009. godinu.
Vaš nadbiskup
Ivan