Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šezdeset godina svećeništva

Autor: Marija Ćurko

21.12.2008. 23:00
Šezdeset godina svećeništva

Foto: Ines GRBIĆ



Mons. Janko Segarić ovih je dana proslavio svoj dijamantni jubilej, to jest šezdesetu godišnjicu svećeništva (18. prosinca 1948. -18. prosinca 2008.). Tom je prigodom mons. Segarić predvodio svečano misno slavlje u Svećeničkom domu “Zmajević” u Zadru, u zajedništvu drugih svećenika. Propovijedao je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
Životni put Janka Segarića započeo je na otoku Istu gdje je rođen 12. siječnja 1923. godine od oca Mate i majke Romane, r. Smoljan, u obitelji s devetero djece. Svećenički poziv osjetio je u 12. godini života. Za svećenika je zaređen 18. prosinca 1948. u bazilici Sv. Ivana Lateranskog u Rimu. Originalno bio je inkardiniran u Zadarsku nadbiskupiju, iz koje je 1971. godine ekskardiniran i inkardiniran u nadbiskupiju Los Angeles u SAD. Pučku školu polazi u rodnom mjestu Istu, gimnaziju u Šibeniku, bogoslovne nauke u Rimu. U Rimu boravi u Francuskom zavodu od 1942. do 1948., a u Hrvatskom papinskom zavodu Sv. Jeronima boravi od 1948. do 1960. godine. Studira na Papinskom sveučilištu “Gregoriana” gdje postiže magisterij iz filozofije, teologije i kanonskog prava. Godine 1960. otputovao je u SAD u Los Angeles gdje u Hrvatskoj župi svetog Ante vodi brigu o vjernicima Hrvatima, najprije kao župni pomoćnik mons. Srećku Diomartiću, a zatim 18 godina kao župnik. Tu je razvio veliku djelatnost na duhovnom, kulturnom i društvenom napretku naših iseljenika te izgradio velebni župni Centar. Papa Ivan Pavao II., 1999. godine imenovao ga je svojim počasnim prelatom s naslovom monsinjora. U Los Angelesu ostaje do 2001. godine. Potom se vraća u Hrvatsku, u Zadar. Boravi u Svećeničkom domu u Zadru kao umirovljeni svećenik nadbiskupije Los Angeles, SAD.
– Na Kristu se, a po Njemu i u svakom svećeniku ostvaruje Božja Riječ: “Ti si svećenik zauvijek po redu Melkisedekovu.” Mi nosimo neizbrisiv biljeg Kristova svećeništva u svome duhovnom biću, u svojoj duši. To nas čini plodnima za svijet i Crkvu, u konačnici, bez obzira koliko smo toga svjesni ili koliko smo toga dostojni. Svećenik svojim poslanjem ima zadatak poput Jeremije očuvati vjeru svoga naroda. Unositi Krista u svijet i kao Josip čuvati utjelovljenog Isusa u srcima vjernika koji su po krštenju postali sinovi Crkve i Oca nebeskog. Svećenik je i branitelj Isusova evanđelja, čovjek koji uvodi Isusa u kulturu svoga vremena te s Kristom postaje slavitelj i djelitelj otajstava vjere po kojima danas djelo otkupljenja postaje aktualno, sada djelatno. Svećenik je najavitelj Kristov i nositelj Krista svojoj braći ili nije. U tome je naša veličina ili bijeda. Veličina ako smo vjerni svome poslanju, a bijeda ako nismo, kazao je u propovijedi mons. Prenđa. Nadalje se osvrnuo na svećenički put mons. Janka Segarića. – Poznato je što je sve činio za naš narod u nacionalnoj hrvatskoj župi Sv. Antuna za Hrvate u San Pedru. Izgradio je možda najveći i najljepši hrvatski župni centar u SAD-u. Suosnivač je Hrvatskog radio programa u Los Angelesu, još 1963., koji djeluje i danas. U župi je osnovao Hrvatsku dječju školu koja djeluje i danas. Naš jubilarac je za cijelo vrijeme svog boravka u SAD-u iskazao veliko karitativno djelovanje na hrvatskom planu, ali posebno prema našoj Zadarskoj nadbiskupiji. Mogu posvjedočiti da je Nadbiskupiji pomogao sve do svoga povratka, osobito i za ovaj Svećenički dom te posebno u novčanoj pomoći za razne potrebe u nadbiskupiji u vrijeme komunizma, Domovinskog rata i neposredno po završetku rata, navodi poglavar zadarske Crkve govoreći o nesebičnosti mons. Segarića i njegovoj osjetljivosti za potrebe drugih.
– Za vrijeme Domovinskog rata uputio je preko Caritasa stradalnicima u ratu više od 450.000 američkih dolara. Posredovao je iz jedne ostavštine u Americi, Zagrebačkoj nadbiskupiji 350.000 dolara za početak obnove katedrale, a pomogao je i kupnju Hrvatskog hodočasničkog doma u Rimu s iznosom od 150.000 dolara. Vođen svojim hrvatskim rodoljubljem don Janko je doprinio da je na novoj katedrali Los Angelesa postavljen lik zavjetnog hrvatskog križa iz Nina, a u samoj katedrali lik Blaženog Alojzija Stepinca, ističe u svojoj homiliji mons. Ivan Prenđa. Dodaje kako je najljepše od svega u životu jednog svećenika vjernost, nepomućena, Učitelju i Gospodinu Isusu Kristu. Također, izrazio je zahvalnost na svemu što je mons. Janko Segarić učinio za zadarsku Crkvu tijekom svog vjernog svećeničkog služenja.