Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sjećanje na nevine žrtve Bruške

Autor: Velimir Brkić

21.12.2008. 23:00
Sjećanje na nevine žrtve Bruške

Foto: Velimir BRKIĆ



Prije Domovinskog rata u Gornjim Marinovićima živjelo je 76 žitelja. Tada je došao Domovinski rat i Bruška je postala sjedištem zloglasnog četničkog kapetana Dragana i brutalnih ubojstava nedužnih civila. Danas u Bruškoj živi tek 5 stalnih žitelja
U spomen na civilne žrtve Domovinskog rata, 10 mještana zaseoka Gorni Marinovići u Bruškoj, koji su tijekom srpske agresije mučki ubijeni 21. prosinca 1991. godine u svojim domovima i ispred kućnih pragova, kod spomen-obilježja u Gornjim Marinovićima položeni su vijenci i upaljene svijeće. Ovo je još jedno u nizu tužnih sjećanja na nevine civilne žrtve srbočetničkog masakra koje su ostale na tada okupiranom području, a kojih je na širem benkovačkom području bilo čak 230.
Uime Zadarske županije vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo koje je predvodio župan Stipe Zrilić, porijeklom iz Bruške, i županijski pročelnik Željko Katuša. Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Grada Benkovca koje je predvodio saborski zastupnik Branko Kutija i gradonačelnik Mirko Erstić.. benkovačkog UHDDR-a predvođeno Šimom Šimićem, benkovačke HVIDR-e koje je predvodio predsjednik Milorad Guzić, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata predvođeno predsjednicom udruge Ljubicom Krcić, te izaslanstvo Mjesnog odbora Bruška koje je predvodio predsjednik Nenad Zrilić. Cvijećem i svijećama rodbina i mještani prisjetili su se mučki ubijenih, a svetu misu zadušnicu u crkvi Sv. Nikole u zajedništvu s don Grgom Baturom predvodio je župnik don Čedomil Šupraha.
Krvavi zločin se dogodio na privremeno okupiranom području koje tada nije bilo pod kontrolom Republike Hrvatske. Presudom Vrhovnog suda RH-a, koja je postala pravomoćna u travnju 2002. godine, potvrđena je prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zadru kojom je hrvatski državljanin Aleksandar Olujić (1969.) zvani Aco u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Krivično djelo je počinio na način što je 21. prosinca. 1991. godine, oko 20.10 sati, zajedno sa još dvojicom neidentificiranih pripadnika tzv. “Milicije SAO Krajine” došao u mjesto Bruška u zaselak Gornji Marinovići te počinio svirepi zločin koji je za samo 20-ak minuta u crno zavio Brušku, Hrvatsku.
Inače, prije Domovinskog rata u Gornjim Marinovićima živjelo je 76 žitelja. Tada je došao Domovinski rat i Bruška je postala sjedištem zloglasnog četničkog kapetana Dragana i brutalnih ubojstava nedužnih civila. Danas u ovoj umirućoj luki u kamenom moru Bukovice, tek 13 kilometara sjeveroistočno od Benkovca, živi tek 5 stalnih žitelja, Mićo Marinović pok. Krste sa suprugom i dvoje djece, te Ante Marinović pok. Roka. Nigdje smijeha i pjesme. Kuće su obnovljene uglavnom od vlastitih sredstava a na obnovljena ognjišta tek se za godišnjeg odmora, vikenda, blagdana i fešte Velike Gospe nakratko se vrate raseljeni Marinovići.


 CIVILNE ŽRTVE GORNJIH MARINOVIĆA


Prije 17 godina ničim izazvani pripadnici tzv. “Milicije SAO Krajine” ubili su 10 nevinih civila, devet Marinovića i Drču te dvoje Marinovića teško ranili. Mučki su ubijeni Krste Marinović Krste sin pok. Šime, star oko 70 godina, Draginja Marinović kći pok. Jovana ( 63 ), Petar Marinović sin pok. Ivana (65), Roko Marinović sin pok. Petra (62), Dušan Marinović sin Roka (34), Dragan Marinović sin Josipa (20), Stana Marinović zvana Duka, kćer pok. Grge, (65), Maša Marinović (38), Ika Marinović (45) i Svetozar Drča sin Dušana (35). Teško ranjeni su Ante Marinović sin Roka, tada star 31 godinu i tada maloljetna Jasna Marinović, kćer Bore koja je imala tek 15 godina.