Foto: Velimir BRKIĆ
Već sljedeće godine na tržište ćemo plasirati klasičnu kaštradinu, i to kao zaštićen proizvod. Proizvodnja će ovisiti o tržištu, procjenjujemo da ćemo sušiti oko 50 tona sirove kaštradine. Projekt provodimo u suradnji s Veleučilištem u Kninu, Ministarstvom poljoprivrede, Općinom Jasenice, Veterinarskim fakultetom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, naglašava Mladen Nekić
Na odmorištu Marune, u blizini južnog portala tunela Sveti Rok na autocesti Zagreb – Šestanovac, točnije u hotelu izletištu Velebitska kraljica s četiri zvjezdice u vlasništvu Mladena Nekića, tvrtke Mataš-MN, dogodio se povijesni događaj – prvo uopće ocjenjivanje i stručna procjena u Hrvatskoj, zasigurno i u svijetu, senzornih svojstava suhomesnatog proizvoda – dalmatinske kaštradine. Kod nekuhane kaštradine ocjenjivao se i stručno procjenjivao vanjski izgled, izgled presjeka, boja mišićnog i masnog tkiva na presjeku, tekstura i reološka svojstva te miris nekuhane kaštradine. Kod kuhane kaštradine stručna procjena se odnosila na miris kod kuhanja i serviranja, harmoniziranost mirisa, boju, sočnost i nježnost (tekstura) te okus i aroma gdje se ocjenjivala punoća usta prigodom žvakanja i gutanja.
Zakonska zaštita proizvoda
Osim eminentnih stručnjaka u ocjenjivačkom sudu između čak 20 ocjenjivača kaštradine bili su i Jole Petričević, direktor starigradskog hotela Alan, Zoran Katić, vlasnik višestruko nagrađivanog malog hotela Vicko u Starigradu, Đuro Župan, vlasnik poznatog objekta seoskog turizma “Mićanovi dvori” u Kruševu koji djeluje u sustavu Riva Rafting centra, Svemir Kalinić, predsjednik Uprave Sunce osiguranja, Štefko Osvald, tehnički direktor Kvarner projekta automatike i drugi.
Tako je neodoljiva Mataševa kaštradina osušena na velebitskoj buri krenula na nezaustavljivi put prema konačnom cilju – da uz već legendarni dalmatinski pršut i ninski šokol postane još jedan od domaćih brandova.
Sve je započelo lanjske godine kad je na temelju Natječaja za prijavu projekata marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 2007. godinu Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku o financiranju projekta “Dalmatinska kaštradina – autohtoni proizvod u funkciji racionalizacije stočarstva krša” voditeljice mr. sc. Marine Krvavice s Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Nositelj projekta je Mataš – MN d.o.o. Jasenice, a sufinancijer Općina Jasenice.
– Cilj projekta je definiranje tehnologije uzgoja i tova ovaca i koza kao sirovinske osnove za proizvodnju kaštradine, standardizacija tehnologije prerade kaštradine i definiranje svojstava finalnog proizvoda, fizikalnih, kemijskih i organoleptičkih.
Dakako, i zakonska zaštita proizvoda kako bi kao takav bio prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu i usmjeren prije svega potrebma hrvatskog turizma, osobito ruralnog, naglasila je Krvavica, dodajući kako su očekivani rezultati projekta racionalizacija i unaprjeđenje konkurentnosti postojeće ovčarske i kozarske proizvodnje, doprinos očuvanju dalmatinske pramenke kao autohtone pasmine ovaca te zaštita i promicanje autohtonog prehrambenog proizvoda – dalmatinske kaštradine.
Umijeće pripremanja kaštradine
Na bogodanoj lokaciji u Jasenicama gdje se odvija vječna igra planinskog i morskog zraka, po staroj Mataševoj recepturi, osim pršuta proizvodi se i dalmatinska panceta, pečenica, kobasica, buđola i plećka te velebitska salama. Svi ovi proizvodi nositelji su oznake Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta.
– Već iduće godine, na tržište ćemo plasirati klasičnu kaštradinu, i to kao zaštićen proizvod. Proizvodnja će ovisiti o tržištu, procjenjujemo da ćemo sušiti oko 50 tona sirove kaštradine. Projekt provodimo u suradnji s Veleučilištem u Kninu, Ministarstvom poljoprivrede, Općinom Jasenice, Veterinarskim fakultetom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, naglašava Nekić, dodajući kako će ove godine proizvesti oko 30.000 tisuća, a već sljedeće 50.000 komada pršuta.
Nigdje umijeće sušenja i pripremanja jela od kaštradine nije tako živo kao u Dalmaciji, od pamtivijeka. Na kaštradini su se odgojila “dica bodula i vlaja”. Štoviše, već zbog samog naziva kaštradina, od latinskog “castratus”, škopac, ali i gastronomske i semantičke dvojnice “castitas”, koja znači blagost i čistoću, možemo ustvrditi zbog čega su “castrati dalmati” i “castradina” s poznatom “cavolli alla dalmata”, ili dalmatinskom kaljom od raznih vrsta kupusa, suhog mesa i kaštradine, bili toliko cijenjeni i među mletačkim življem u Veneciji.
Dakako, i među još starijim gurmanima srednjovjekovnih dalmatinskih komuna na čijim je sačuvanim cjenicima i statutima suha ovčetina i kozletina, odnosno kaštradina, vrijedila kao jedan od najskupljih mesnih proizvoda.
Ista se kaštradina, suha, svježa i kuhana, jede i u njezinoj domovini Dalmaciji. U to se itekako uvjerila i ekipa Zadarskog lista dok je zajedno s Nekićem, direktorom hotela izletišta Ivanom Rukavinom i povećim gurmanskim društvom degustirala Mataševu kaštradinu na sto načina – pastirsku pitu, lonac s dimljenom kaštradinom, gulaš od kaštradine sa žljičnjacima, kaštradinu s kiselim kupusom i valjušcima, kalju, vrući lonac, kaštradinu pripremljenu u domaćoj “kužini” glavnog kuhara Jure Erlića u velebnom hotelu izletištu Velebitska kraljica, u srcu Velebita na odmorištu Marune s kojeg pogled puca sve do Kornata.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
STUDIJ KROATISTIKE
»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«
Nogomet
NOVI PREDSJEDNIK
POTVRDILI IZ SPLITSKOG KLUBA Hajduk je izabrao nasljednika Lukše Jakobušića
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Nogomet
Španjolska
Ipak preokret: Xavi ostaje u Barci i nakon ove sezone
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA