Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za blagdanskim stolom jedno mjesto uvijek prazno

Autor: Siniša Klarica

21.12.2008. 23:00
Za blagdanskim stolom jedno mjesto uvijek prazno

Foto: Vedran SITNICA



Gradonačelnik Živko Kolega podsjetio je da su roditelji dali najviše što se može dati, život svoje djece u stvaranju i obrani domovine. Naša vjera zasnovana je na žrtvi, a naša povijest na stradavanjima- istaknuo je župan Zrilić
Božićne i novogodišnje blagdane druženjem na domjenku u Đačkom domu u Zadru tradicionalno su obilježili roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Predsjednik udruge Ivan Vestić tužno je rekao da su za roditelje ovi blagdanski dani možda najtužniji jer je „… ona stolica za stolom uvijek prazna.”
– Nama su ovi dani najteži, a kako smo stariji sve nekako pada u zaborav. Kako od djece, tako do države. Zato smo i osnovali udrugu kako bi, dok god budemo mogli, družili se, rekao je tužno Ivan Vestić zahvaljujući Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Međutim, dodao da uskoro dolaze i izbori te bi sadašnju vlast trebalo po njemu zadržati jer”… možda se još na bolje poprave.”
Gradonačelnik Živko Kolega podsjetio je da su roditelji dali najviše što se može dati, život svoje djece u stvaranju i obrani domovine. Doduše, priznao je da problem prostora koji se trebao realizirati u prizemlju nije riješen jer su postojeći korisnici odbili preseljenje na drugi kat. Živko Kolega je najavio gradnju spomenika Domovinskoj pobjedi za kojeg je već odlučeno da bi trebao biti u području od mosta do kraja uvale Jazine.
– Sastavljeno je i povjerenstvo od eminentnih stručnjaka, kipara, povjesničara umjetnosti, profesora. Želimo da spomenik bude reprezentativan, vrhunski ali još nismo odlučili hoće li on biti u moru ili na kopnu- rekao je zadarski gradonačelnik. Želimo da nas taj spomenik sjeća na te slavne dane i na žrtvu naših sinova, palih vitezova. Ako toj žrtvi ne odamo pravu počast, onda nema onoga što cijenimo- rekao je zadarski gradonačelnik, dodavši da će se do ljeta urediti Park hrvatskih branitelja na Musapstanu, gdje bi trebalo biti izgrađeno parkiralište, postavljena rasvjeta i dovedena voda. Time bi se ostvarili preduvjeti za gradnju kapelice u čast hrvatskih branitelja.
Okupljenim roditeljima obratio se i zadarski župan Stipe Zrilić rekavši im da je žrtva njihove djece zalog slobode.
– Naša vjera zasnovana je na žrtvi, a naša povijest na stradavanjima. Možda ovim globalnim kretanjiima sve to prestane- rekao je župan Zrilić najavivši „štedljivu” 2009. jer kako kaže, puno je više zahtjeva udruga, nego što za to u proračunu ima sredstava.