Zadar dobio i frituladu

Slika korisnika admin
fritulada4
Vedran SITNICA
Fritule Majde Mikulandre bile su uvjerljivo najokruglije

Nakon što je prije nekoliko tjedana Kalelargom vladala najveća zadarska savijača, građani su ove subote ujutro imali prilike isprobati još jednu domaću deliciju - fritulu. Na glavnom zadarskom trgu sve je vrvjelo bijelim kuharskim kapicama nad loncima prepunima ulja.

U zadarskoj "Frituladi" sudjelovalo je osam restorana iz Zadra i Zadarske županije: Kornat, Stipe, Arsenal-Ilirija, Kolovare, Maraschino, Pet bunara, Zadar te Bok iz Novalje koji su se potrudili da nijedan prolaznik ne bi ostao gladan.

Program je započeo u 10.30, a uz fritule građani su se zabavljali uz glazbu DJ-a Dalibora i voditelja Ivicu Štorića. Fritule su se građanima dijelile besplatno, no na stolovima su bile postavljene "kasice" za dobrovoljne priloge i donatore koji žele participirati u humanitarnoj akciji "Imaš siće za vodiče" u organizaciji Udruge slijepih. Sav prihod prikupljen u sklopu "Fritulade" bit će utrošen na kupnju računala za slijepe. Osim profesionalnih kuhara, nad loncima su se mogla vidjeti i poneka javna zadarska lica: Venci Jurin, Gordan Kurtović, Majda Mikulandra, Svetko Perković ili Grgo Peronja samo su neki od njih, a dok se kulinarska ekipa Svetka Perkovića mogla pohvaliti s najizdašnijim fritulama, one Majde Mikulandre bile su najokruglije. Fritule restorana Kornat imale su pak najzanimljiviji okus, a tajna je, doznajemo od glavnog kuhara Davora Vidakovića, u pinjolima i jabukama:

- Za dobru fritulu potrebno je brašna, grožđica, pinjola, a ovdje su posebno karakteristične i jabuke. Može se još toga staviti, no u svakom slučaju - što je više sastojaka, to je bolji i pikantniji ukus, objasnio nam je Vidaković, upozoravajući pritom i na temperaturu ulja, kako fritula ne bi izgorjela. Koliko je njihova fritula bila tražena, pokazale su i pune kasice na štandu koje su tijekom jutra morali i nekoliko puta prazniti.

U svakom slučaju, zabave u subotu nije nedostajalo, a cijeli događaj u organizaciji "Zadar eventa" napravljen je uz potporu Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra te Udruženja obrtnika Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno