Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadar dobio i frituladu

Autor: Irena Jurjević

21.12.2008. 23:00
Zadar dobio i frituladu

Foto: Vedran SITNICA



Nakon što je prije nekoliko tjedana Kalelargom vladala najveća zadarska savijača, građani su ove subote ujutro imali prilike isprobati još jednu domaću deliciju – fritulu. Na glavnom zadarskom trgu sve je vrvjelo bijelim kuharskim kapicama nad loncima prepunima ulja.
U zadarskoj “Frituladi” sudjelovalo je osam restorana iz Zadra i Zadarske županije: Kornat, Stipe, Arsenal-Ilirija, Kolovare, Maraschino, Pet bunara, Zadar te Bok iz Novalje koji su se potrudili da nijedan prolaznik ne bi ostao gladan.
Program je započeo u 10.30, a uz fritule građani su se zabavljali uz glazbu DJ-a Dalibora i voditelja Ivicu Štorića. Fritule su se građanima dijelile besplatno, no na stolovima su bile postavljene “kasice” za dobrovoljne priloge i donatore koji žele participirati u humanitarnoj akciji “Imaš siće za vodiče” u organizaciji Udruge slijepih. Sav prihod prikupljen u sklopu “Fritulade” bit će utrošen na kupnju računala za slijepe. Osim profesionalnih kuhara, nad loncima su se mogla vidjeti i poneka javna zadarska lica: Venci Jurin, Gordan Kurtović, Majda Mikulandra, Svetko Perković ili Grgo Peronja samo su neki od njih, a dok se kulinarska ekipa Svetka Perkovića mogla pohvaliti s najizdašnijim fritulama, one Majde Mikulandre bile su najokruglije. Fritule restorana Kornat imale su pak najzanimljiviji okus, a tajna je, doznajemo od glavnog kuhara Davora Vidakovića, u pinjolima i jabukama:
– Za dobru fritulu potrebno je brašna, grožđica, pinjola, a ovdje su posebno karakteristične i jabuke. Može se još toga staviti, no u svakom slučaju – što je više sastojaka, to je bolji i pikantniji ukus, objasnio nam je Vidaković, upozoravajući pritom i na temperaturu ulja, kako fritula ne bi izgorjela. Koliko je njihova fritula bila tražena, pokazale su i pune kasice na štandu koje su tijekom jutra morali i nekoliko puta prazniti.
U svakom slučaju, zabave u subotu nije nedostajalo, a cijeli događaj u organizaciji “Zadar eventa” napravljen je uz potporu Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra te Udruženja obrtnika Zadar.