Kosor se povukla pred moćnim Kalmetom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hebrang1209_kosor_kalmeta
Zvonko KUCELIN
Božidar Kalmeta i Jadranka Kosor na predizbornom skupu Andrije Hebranga u Zadru

Pozicije ministra Božidara Kalmete preko noći su bitno ojačale i više nije tako izvjesno da će on morati napustiti Vladu, tako bi se barem moglo zaključiti nakon analize izjava što ih je premijerka Jadranka Kosor dala o Kalmeti u razdoblju od dvadesetak sati. Dok je u ponedjeljak, gostujući na Hrvatskom radiju, Jadranka Kosor nedvosmisleno najavljivala da će se ovaj put, zbog željezničke nesreće na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, "u skladu s praksom u cijelom svijetu" raspravljati o ministrovoj političkoj odgovornosti, što znači o ostavci o kojoj je sam Kalmeta razmišljao. Kosor je kazala i da će  "konačnu odluke donijeti danas (ponedjeljak) ili sutra (utorak)". A danas je, pak, predsjednica Vlade rekla da će pričekati rezultate istrage spomenute nesreće. Istraga, naravno, može trajati tjednima i nije povezana s političkom odgovornošću o kojoj je premijerka govorila. Primjerice, istraga o željezničkoj nesreći koja se u Rijeci dogodila prije mjesec dana još nije završena.

- S ministrom Kalmetom svakodnevno razgovaram, razgovarali smo i sada na putu za Rijeku u autu, a trenutno čekamo rezultate istrage ove posljednje željezničke nesreće i to je sve što vam za sad mogu reći, bila je kratka Kosor prilikom otvaranja riječke obilaznice. Dodala je da se nada da "ćemo za dva-tri mjeseca doći u Rijeku ponovo na otvaranje ceste D-404, koja izravno povezuje luku i obilaznicu", a onda se okrenula Kalmeti i upitala ga: "Je li tako, ministre?"

Na novinarsko pitanje hoće li ipak "smijeniti Kalmetu, kako je to najavila dan ranije", premijerka je odgovorila da "nije dobro da se svaka njezina riječ secira", a novinarima je preporučila da još jednom preslušaju njezinu izjavu kad budu imali priliku.

Što se to dogodilo između dva premijerkina istupa? Je li se moćni čovjek iz Zadra ipak pokazao pretvrdim orahom za Jadranku Kosor koja je još uvijek u fazi ovladavanja cijelim HDZ-om? O tome u većinskoj stranci zasad nitko ne želi odgovoriti, ali znakovite su neke izjave koje dolaze iz HDZ-ovih redova. O svojoj eventualnoj ostavci Kalmeta danas nije rekao ni riječi.

- Da sam na Kalmetinom mjestu, sigurno ne bih podnio ostavku. Nije, naime, ministrova dužnost provjeravati je li netko zaboravio uliti tekućinu protiv smrzavanja u sustav za kočenje, poručio je predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang dok je putovao u Zadar gdje mu je navečer na predizbornom skupu domaćin trebao biti upravo Kalmeta. I saborski zastupnici koji su prije desetak dana žustro branili Kalmetu pred naletima SDP-ovaca koji su tražili njegovu smjenu zbog korupcije u HAC-u danas su dvojili treba li ministar otići radi političke odgovornosti.

- Kalmeta nije ni strojovođa ni mehaničar. Očito je u HŽ-u veliki nered. Pitam se i jesu li sve ove nesreće slučajnost, rekao nam je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. Njegov kolega Krunoslav Markovinović savjetuje Kalmeti da pričeka s ostavkom barem dok se ne okonča istraga.

- Polako. Ključno je krenuti u žestoko raščišćavanje stvari u HŽ-u. A Kalmeta bi mogao biti odgovoran jedino ako se pokaže da je postavljao pogrešne ljude na neka mjesta u tom poduzeću, ističe Markovinović.

Osim verzije po kojoj je Kalmeta ipak prejak igrač za premijerku, u političkim kuloarima može se čuti i to da da će HDZ prije Božića odlučiti što će biti s ministrom prometa, ali i to da se na tom planu neće ništa događati do nedjeljnog prvog kruga predsjedničkih izbora. Naime, odlazak Kalmete mogao bi pokolebati čvrsto HDZ-ovo biračko tijelo na njegovom zadarskom području, što bi dodatno ugrozilo ionako mršave Hebrangove šanse da uđe u drugi krug.

Koalicijski partneri zasad stoje po strani čekajući rasplet oko Kalmete i sve više negoduju zbog činjenice da se zajedno s HDZ-om gotovo isključivo moraju baviti previranjem u toj stranci, a za to vrijeme Vlada ne povlači potrebne poteze iako je zemlja u krizi kojoj se ne nazire kraj.

- Umjesto da se Vlada bavi interventnim fondovima i nastoji pomoći proizvodnji, mi smo svi skupa zaokupljeni odnosima između Kosor i Sanadera, Polančecom, Rončevićem, Kalmetom..., žali se jedan HDZ-ov koalicijski partner.

 NA RADIJU GOVORILA O ODGOVORNOSTI

Premijerka je savjetovala da se još jednom posluša njezina izjava pa smo to i učinili.

Ministar Kalmeta kazao je da mu je teško i da razmišlja o ostavci i da će s vama o tome razgovarati. Što na to kažete, znate li možda već nešto...

Kosor: Razgovaramo, o tome smo razgovarali i prije nego što je ministar išao u Sabor i moje mišljenje je bilo  da treba pružiti priliku ministru  da se očituje na optužbe iz oporbe, da može odgovoriti javno, da njegove izjave mogu čuti svi, a to je jedino moguće u Saboru, da može odgovoriti na sva pitanja i to se dogodilo. Ovo o čemu sada govorite je nešto što  nažalost u resoru bilo kojeg ministra kad se zareda na ovaj način onda je normalno govoriti, ne mislim da ministar ima tu krivnje, o onome  što spada  u ono što se zove odgovornost svakog ministra. Razgovarali smo i danas o tome i donijet ćemo danas (ponedjeljak) ili sutra (utorak) konačnu odluku. To je nešto što ja mislim da treba uskladiti s praksom kakva je u cijelom svijetu.

 Mislite da neće biti većih  potresa u vladi ako ostanete bez još jednog ministra?

Kosor: Ne. Vlada je stabilna. Osobno mislim da je veliko bogatstvo kojim mi u Vladi raspolažemo  jeste da možemo o svakom problemu i svakome od nas razgovarati. Dakle, o dobrim i lošim stvarima o dobrim i lošim potezima. O teškim i lakim odlukama. Ovo su teške odluke i sigurno je da treba i tome razgovarati. Počeli smo razgovarati uoči odlaska ministra u Sabora. Mislim da je bilo dobro da je dobio priliku odgovoriti na svako pitanje. To smo se dogovorili mislim da je to bilo dobro. Svaki ministar, svatko od nas, mora doći pred zastupnike kojima odgovaramo.

 NEMA PAŠKE BURE
Kalmeta ipak nije Lužavec. Zanimljivo je da je u hrvatskoj vladi prije nešto više od deset godina naprasno smijenjen ministar mora. Bio je to Željko Lužavec, kojemu je presudila paška bura, odnosno zastoj i gužva na trajektnoj liniji prema Pagu zbog koje je ekspresno zamijenjen. Formalno, Lužavec je glavom platio izrazito strogi princip zapovjedne i političke odgovornosti. Taj kriterij u Kalmetinom slučaju ne postoji, što zorno dokazuje da su zakulisne političke borbe u HDZ-u daleko važnije od realnih principa.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Jura
Kaže jučer na televiziji vozač Lončar (nekakav predsjednik nekakvog odbora HDZ-a u Zadru,citiram: Kako Kalmeta može biti kriv kao ministar, što on zna kakvo će vrijeme biti sutra i hoće li polediti ili će se vlak propisno zaustaviti. (pazi sad ovo) To vam je isto kao da optužite doktora što mu je umro bolestan pacijent, ne može doktor sve izlječiti.Komentar suvišan.
Slika korisnika perak
KALMETA JE SAMO OPERATIVAC UDBOMAFIJE (MESIĆ+199 NAJBOGATIJIH OBITELJI=200)KOJOJ JE LOKALNO SJEDIOŠTE NA SILBI.TO JE KARTEL PLJAČKAŠA HRVATSKE,NARKOMAFIJE,LIJONSA,MASONA,UDBAŠA I OZNAŠA BUDE LONČARA I SVE BANDE KOJA JE U TOM ANTIHRVATSKOM POSLU.HDZ JE SAMO IME NEKADAŠNJEG. KARTEL UPRAVLJA SVIM BANDAMA(HDZ,SDP,HNS,HSLS,HSS,HSP,HČSP).