Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sva su djeca dobra, samo ih odrasli na kraju pokvare

Autor: Katina Vrsaljko

21.12.2009. 23:00
Sva su djeca dobra, samo ih odrasli na kraju pokvare

Foto: Vedran SITNICA



Rekao je moj prijatelj papa “ne bojte se”. Ne gledajte ružne vijesti, ne čitajte loše prognoze i ne pratite predsjedničke izbore. Ovo je vrijeme kad trebate uživati s obitelji, vrijeme zajedništva, ljubavi i praštanja
Dugo su se pisala pisma i pakirali darovi, svi patuljci su radili punom parom, a kad je dolove i brijeg zabijelio snijeg mogla je započeti djedova božićna misija. Tako se Djed Božićnjak zaputio i u naše krajeve, prošetao po gradu, podijelio malo darova kako bi djecu pripremio na vrhunac njegova putovanja – čarobnu božićnu noć. Kako je poznat po tome da u kratko vrijeme stigne baš sve, našao je vremena i za razgovor s nama.
Kako se ti onda zoveš, Djed Mraz ili Djed Božićnjak?
– Kako god me zovu, ja se odazovem. Dođem svakome i to uvijek u isto vrijeme.
Znači dođeš i odraslima?
– Tko god u mene vjeruje, ja mu dolazim. Samo su mi jučer sobovi zapeli u snijegu. Došao bih ja i bez njih, ali nisam mogao nositi sve te darove. Na kraju su se oporavili, pa smo stigli na vrijeme. Saonice sam parkirao iznad Bilog briga i dalje nastavio sam.
A ima puno darova? Premijerka je zbog krize rezala božićnice, jesu li se i darovi rezali?
– Ni slučajno! Rekao je moj prijatelj papa “ne bojte se”. Ne gledajte ružne vijesti, ne čitajte loše prognoze i ne pratite predsjedničke izbore. Ovo je vrijeme kad trebate uživati s obitelji, vrijeme zajedništva, ljubavi i praštanja.
Ipak je teška financijska situacija. Kako plaćaš sve te patuljke?
– Djed Mraz ne poznaje nikakvu valutu. Sve radimo iz ljubavi prema djeci i to nam je najveća plaća. Djeca su nešto najljepše što ovaj svijet ima, a ja imam najviše djece na svijetu.
Kako je Baka Mraz? Ljuti li se što nisi nikad s njom na Božić?
– Ma ja sam uvijek s njom na Božić. Do Božića podijelim darove, a ona me čeka pripremajući sarmice. Onda ja dođem kući, malo pojedemo, pijemo kuhano vino i grijemo se.
Neki istraživači ovih dana govore da si debeli pijanac i da brzo voziš saonice i to pod utjecajem alkohola i još da si kao takav loš primjer djeci. Kažu da bi trebao darove razvoziti na biciklu tako da smršaviš. Kako to komentiraš?
– Ma nije me briga što kažu. Kakav sam, takav sam. Vidio bih njih kako po ovom ledu voze biciklu. A malo vina je dobro za krv.
Znači nisi loš primjer djeci?
– Pa ne vidim puno pijane djece kako voze saonice po gradu.
A kako komentiraš to što neki kažu da si ti samo jedan običan coca-colin marketinški trik?
– Pravi Djed Mraz nikad ne pije coca-colu. Oni su me samo iskoristili.
Kako ti Djede znaš koja su djeca dobra, a koja loša?
– Ma sva su djeca dobra, samo ih odrasli na kraju pokvare. Neka su dobra, a neka malo bolja, a to im znam po nosu. Čim ih vidim, znam.
A kako uspiješ u jednu noć svoj djeci svijeta podijeliti poklone? I kako se tako bucmast provučeš kroz svaki dimnjak?
To je božićna čarolija koju nikad neću otkriti. A što se tiče dimnjaka, čarobno se stanjim. Ups! I odjednom sam elegantan čovjek.
Koristiš li tu čaroliju kad vidiš neku zgodnu Mrazicu?
– Ne, ne, ja gledam samo svoju Baku.
Pa čekaj, gdje ćeš, Djede?
– Ho ho ho, žurim da podijelim darove… I zapamtite… Ne bojte se, Djed Mraz će opet doći!