Austrija širi istragu na Sanaderovu obitelj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Ivo Sanader bit će ispitan i o sumnjivim kreditima Hypo banke koji su isplaćeni u Hrvatskoj

Uoči današnjeg svjedočenja  pred koruškim istražnim povjerenstvom za Hypo banku,  bivšeg hrvatskog premijera Ivu  Sanadera posjetili su u pritvoru u Salzburgu njegovi hrvatski i austrijski odvjetnici. Po  izlasku iz pritvora nakon razgovora sa Sanaderom odvjetnik Suić nije želio davati izjave,  "jer je takav dogovor s gospodinom Sanaderom".

Članovi Sanaderovog braniteljskog tima, u kojem su bili  odvjetnici Suić, Ivan Lovrić i  Jasna Novak, vjerojatno su sa  svojim klijentom dogovarali  strategiju uoči današnjeg  važnog svjedočenja pred istražnim povjerenstvom u Klagenfurtu, video vezom iz pritvora u Salzburgu.

Sporni računi

Za to svjedočenje u Austriji  vlada veliko zanimanje medija,  jer austrijski mediji Sanadera  smatraju jednom od ključnih  osoba koje su sudjelovale u  ekspanziji Hypo banke u regiji.  Stoga će bivši hrvatski premijer danas biti upitan o svojoj  ulozi u rastu Hypo banke devedesetih godina, svojim vezama s austrijskim i njemačkim političarima, sumnjivim kreditima koji su isplaćeni  u Hrvatskoj, kao i svojoj ulozi  u prodaji Hypo banke njemačkoj Bayerische Landesbank (BLB) prije tri godine.

Međutim, Sanaderovo svjedočenje pred istražnim povjerenstvom nije izravno u vezi s  istragom koja se protiv Sanadera vodi u Austriji zbog pranja novca. Ovdje je riječ o  povjerenstvu koruškog parlamenta koje istražuje slučaj  Hypo banke, dok istragu protiv Sanadera vodi austrijski  Uskok, središnje državno odvjetništvo nadležno za korupciju, koje ispituje dva Sanaderova računa u jednoj tirolskoj banci, zbog sumnje u pranje novca.

Osim Sanadera, osumnjičena je još jedna osoba koja  je radi li se možda o Sanaderovom bratu Miroslavu koji  živi u Innsbrucku, ili Sanaderovu ocu na čije ime glasi jedan  sporni račun u tirolskoj banci.  Razmatra se pokretanje istrage i protiv treće osobe u tom  predmetu, ali  konačna odluka  još nije donesena.

Povezanost optužbi

Austrijska istraga može dovesti do optužnice, no moguće  je i da će Austrijanci prepustiti  Hrvatskoj procesuiranje eventualnog Sanaderovog kaznenog djela počinjenog u Austriji. Riječ je o djelu povezanom s optužbama protiv  bivšeg premijera u Hrvatskoj,  budući da je na računima u  Salzburgu, kako se pretpostavlja, novac koji je izvučen iz  Hrvatske preko Fimi medije.

Sanader će, kako se očekuje,  uskoro ponuditi sudu kauciju,  tražeći da u ekstradicijskom  postupku sudjeluje sa slobode,  budući da u Austriji - u Innsbrucku - ima prijavljeno boravište. Sljedeće pojavljivanje  Sanadera pred istražnim sucem u Salzburgu zakazano je  za 27. prosinca, kada se očekuje Sanaderova konačna odluka  o tome pristaje li na izručenje  Hrvatskoj, premda sve ukazuje kako će Sanader između  Hrvatske i Austrije ipak izabrati - Austriju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno