Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Domaći kolači su jači

21.12.2010. 23:00
Domaći kolači su jači


S obzirom da je ove godine, prema podacima zadarske Opće bolnice, otkrivena tri nova slučaja lekemije kod djece, odlučili smo da ovogodišnju humanitarnu akciju posvetimo obiteljima oboljele djece predškolske dobi. Podaci o oboljelima nakon što je postavljena dijagnoza nisu poznati s obzirom da oboljela djeca nastavljaju liječenje u kliničkim centrima, navodi dr. Klarin


Za pomoć zadarskoj djeci oboljeloj od leukemije danas je održana 3. Božićna humanitarna akcija naziva “Domaći kolači su jači”. Akcija je održana u caffe baru “Lovre”, gdje su izložene torte i kolači što su ih spremile brojne osobe iz političkog i društvenog života Zadra. Degustacija uz dobrovoljni prilog trajala je sve dok se nisu razdjelili svi eksponati. Prikupljena sredstva bit će uplaćena na račun Udruge Krešimira Ćosića koja se, također, priključila akciji.
 Dr. Ljiljana Klarin, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora, kazala je da je ovu akciju inicirala Udruga žena Zadarske županije, a suorganizator je Hrvatski liječnički zbor Zadarske županije. Prošle godine Udruga je  kupila Udruzi slijepih va laptopa. Pretprošle godine organizirana je akcija za prikupljanje sredstava za nezbrinutu djecu.
– S obzirom da su ove godine, prema podacima zadarske Opće bolnice, otkrivena tri nova slučaja lekemije kod djece, odlučili smo da ovogodišnju humanitarnu akciju posvetimo obiteljima oboljele djece predškolske dobi. Podaci o oboljelima nakon što je postavljena dijagnoza nisu poznati s obzirom da oboljela djeca nastavljaju liječenje u kliničkim centrima, navodi dr. Klarin.
Liječenje djece oboljele od ove maligne bolesti u prosjeku traje tri godine. No, osim što je djeci potrebno osigurati odgovarajuće lijekove, često je važno omogućiti i boravak njihovim roditeljima u Zagrebu ili drugim kliničkim centrima. Tako da je svaka pomoć tim obiteljima više nego dobrodošla. Stoga su zadarske tvrtke i banke odlučile donirati sredstva uplatom na žiro-račun.
Prema podacima s kojim dr. Klarin raspolaže trenutačno je desetoro oboljele djece u Zadru od malignih bolesti.
– Leukemija je maligna bolest koštane srži koja proizvodi više krvnih stanica tako da nezrele stanice ulaze u krvotok što uzrokuje pojavu ove bolesti, pojasnila je sugovornica.
Ove godine građanska inicijativa temelji se na suradnji s humanitarnim udrugama, Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom, Srednjom školom Biograd, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Pomorskom školom, zadarskim restoranima, javnim i poznatim osobama te brojnim građanima.
Građani su imali priliku degustirati torte Ingrid Antičević Marinović, Branke Radman, Maje Pletikose, Mile Vrančić, Ane Lovrin, a Tatjana Vukman spremila je poznatu “Trogirsku tortu”. Među izloženim slasticama, našle su se rukotvorine polaznika radne terapije Psihijatrijske bolnice Ugljan.
U prijepodnevnim satima prikupljeno je  ukupno 7.500 kuna. Najveći iznos od 500 kuna doniran je za tortu tvrtke Euroherc. Torte Ane Lovrin i Ingrid Antičević Marinović prikupile su za djecu oboljelu od leukemije 800 kuna.