Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nobilo i Polančec neuspješno tražili izuzeće suca Turudića

21.12.2010. 23:00
Nobilo i Polančec neuspješno tražili izuzeće suca Turudića


U zahtjevu za otklonom suca Turudića, Nobilo i Polančec kao razlog za njegovo izuzeće navode Turudićevu reakciju na objavu Polančecovih bilješki o sastancima s premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom


Predsjednica  Županijskog suda u Zagrebu  Mirjana Rigljan odbacila je  zahtjev za izuzećem suca Ivana  Turudića kojeg je, tvrdeći da  postoji objektivna sumnja u  njegovu nepristranost, tražio  Damir Polančec preko svog  odvjetnika Ante Nobila.
Sudac Ivan Turudić vodit će  optužno vijeće u uskočkom  predmetu Podravka, u kojem  su Damir Polančec, četvorica  direktora Podravke, te Srđan  Mladinić i Milan Horvat optuženi da su serijom transakcija oštetili Podravku za preko  400 milijuna kuna, namjeravajući steći dionice tog koprivničkog poduzeća. Turudić je za  12. i 17. siječnja zakazao  ročišta optužnog vijeća, te se  očekuje da bi se već tad poneki  optuženici mogli i nagoditi s  USKOK-om.
U zahtjevu za otklonom suca Turudića, Nobilo i Polančec  kao razlog za njegovo izuzeće  navode Turudićevu reakciju na  objavu Polančecovih bilješki o  sastancima s premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Vladimirom  Šeksom. Predsjednica Županijskog suda Mirjana Rigljan,  koja odlučuje o zahtjevima za  izuzećem pojedinih sudaca,  međutim, zaključila je da ne  postoje ni subjektivni niti objektivni razlozi za sumnju nepristranost suca Turudića. Na  odluku predsjednice Županijskog suda Mirjane Rigljan nema prava žalbe. Važno je, ipak,  napomenuti da bi, da je kojim  slučajem prihvaćen zahtjev  Nobila i Polančeca, bila dovedena u pitanje pristranost  suca Turudića i na suđenju za  fiktivnu studiju, ali bio bi i  onemogućen da sudjeluje u bilo kojem budućem postupku  protiv Polančeca. Stoga je za  očekivati da će Nobilo i Polančec takav zahtjev ponavljati  svaki put kad Turudić bude  uključen barem u dio postupka protiv bivšeg potpredsjednika Vlade.
Podsjetimo, u svojim bilješkama Polančec tvrdi da mu  je Jadranka Kosor, nakon što  je izašao iz pritvora, rekla da se   se sastane sa Šeksom jer bi mu  on mogao pomoći budući da je  “u izuzetno dobrim odnosima  sa sucem Turudićem”. Šeks ga  je pak tražio da tereti Sanadera, jer je presuda u protivnom slučaju već donesena.  Šeksovo navodno mahanje  malim prstom jedne ruke Polančec je protumačio kao kaznu od godinu dana zatvora.
Polančec je na suđenju za  fiktivnu studiju kažnjen s godinu dana i tri mjeseca zatvora,  a Turudić je nakon objave Polančecovih bilješki dao nekoliko izjava zbog kojih Nobilo  danas dovodi u pitanje njegovu nepristranost.
Primjerice, Turudić je ocjenio da Polančec vrijeđa sud  svojim tvrdnjama, te je se upitao zašto bi se trebao braniti  od “jednog Polančeca”. Sud je,  međutim, ocjenio da se na temelju Turudićevih izjava ne  može zaključiti da je nepristran ili da odaje dojam nepristranosti.