Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Premijerka Kosor krstila Velebit

21.12.2010. 23:00
Premijerka Kosor krstila Velebit


Brod je hrvatski svjetski proizvod koji treba sačuvati i njegovati. Zahvalio bih i Vladi predvođenoj premijerkom Kosor na podršci i kumstvu brodu, brodograditeljima i banci koja je financirala posao, kazao je kapetan Mustać na svečanosti porinuća
Iznimna mi je čast i zadovoljstvo odazvati se pozivu da kumujem ovom brodu i obećavam da ću i u budućnosti skrbiti o kumčetu i roditeljima brodogradilištu 3. maj i njegovim graditeljima. Ovaj brod izgrađen je prema projektu kojim je Vlada pred dvije godine, kada je zbog nedostatka narudžbi 3. maju prijetilo ostajanje bez posla, odlučila podržati ovo brodogradilište i s partnerima iz Tankerske plovidbe i Uljanikaa ušla u gradnju četiriju brodova osiguravajući time kontinuitet proizvodnje. Time je osim brodograditelja 3. maja angažiran i značajan broj kooperanata. Vlada je osigurala financiranje ovih brodova. U Vladi nastojimo maksimalno raditi u cilju boljitka i gospodarskog oporavka, istovremeno ostvarujući i naš cilj uključenja kao 28. članica u EU. Očekujem da će u prvoj polovici iduće godine biti zatvorena sva poglavlja, uključujući i poglavlje 8 i 23, dakle i ovo o tržišnoj utakmici. Time ćemo završiti proces našeg ulaskaa u EU u koju će građanke i građani Hrvatske unijeti svoje vrijednosti i ostvariti perspektivu, a vjerujem radnici 3. maja graditi brodove. Tebi brode dajem ime Velebit i ponosno ga nosi kroz bure. Kao i naš Velebit što u njedrima čuva naš rijedak biser velebitsku degeniju, čuvaj mornare i vodi ih sigurno ka svojoj luci kroz utihe i oluje, kazala je kumujući u srijedu novogradnji 711 predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.
Nosivost broda je 50.800 tona
Brod za prijevoz nafte i derivata, odnosno product carrier nosivosti je 50.800 tona, dužine 195 i širine 32, a pokretat će ga motor snage 9.650 kW.
Zaplovio je meko i sigurno ka Kvarnerskom zaljevu pod kišom koja tog dana nije stajala, a na radost stotina okupljenih brodograditelja i mnoštva uzvanika.
Premijerku Kosor pratili su potpredsjednik Vlade Đuro Popijač i ministar obrazovaanja Radovan Fucks, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, brodograditelji predvođeni predsjednikom uprave 3. maja Edijem Kučanom te upravom i poslovodstvom Tankerske plovidbe predvođenom kap. Ivom Mustaćem, odnosno članovima NO predvođenih Svetkom Košćicom.
To je drugi od četiri istovjetna broda koja se grade u 3. maju za hrvatske naručitelje. Prvi u nizu je bio brod Pomer izgrađen za pulsku Uljanik plovidbu. Novogradnja 712 gradi se također za Tankersku plovidbu i očekuje se u floti do kraja godine. Premijerka je potom nazočila postavljanju kobilice i za 713, drugi brod za Uljanik plovidbu.
Obnova suradnje s 3. majem
– Ovo je i za nas posebna prilika. Ovaj brod namijenjen prijevozu derivata i kemikalija angažirat će nas i na poslu iz kojeg smo jedno vrijeme isključeni jer nismo u floti imali brodove ovih namjena. U svakom slučaju doprinjet će disperziji rizika i širenju poslovanja, dakle i fleksibilnosti tvrtke. Ovo je obnova naše suraadnje s 3. majem nakon niza godina i nadam se da će to biti tek početak budućih poslova. Kažem to bez obzira na sadašnje teškoće brodograditelja za koje vjerujem da će proći, već i zbog nas brodara jer vi ste danas do porinuća pripremili dobar, kvalitetan i suvremen brod te ne sumnjam da će tako biti završen i on i brod mu blizanac. Brod je hrvatski svjetski proizvod koji treba sačuvati i njegovati . Zahvalio bih i Vladi predvođenoj premijerkom Kosor na podršci i kumstvu brodu, brodograditeljima i banci koja je financirala posao, kazao je kap. Mustać na svečanosti porinuća.
Među mnogobrojnim okupljenim ljudima od mora i mnogim Zadranima, kažimo i da je voditelj projekta izgradnje ova dva broda za Tankersku plovidbu dipl. ing. Božidar Mađarić porijeklom iz Pašmana.
Brod bi u floti Tankerske plvodibe trebao biti nakon primopredaje koncem ožujka ili početkom travnja.


 KOSOR: NE MOGU BITI NA SVIM MJESTIMA


U izjavama, odnosno pitanjima novinara nakon porinuća nije bilo mjesta brodarstvu niti brodogradnji, pa niti od riječkih kolega s prostora na kojem je brodogradnja tradicionalan oslonac gospodarstva.
Ponovljeno je kako je zadovoljstvo zatvaranjem tri poglavlja u pregovorima s EU samo podstrek u sljedećim zadaćama u kojima vjeruje kako će u prvoj polovici 2011. biti zavorena sva poglavlja uključujući i najsloženija 8. i 23. vezano uz brodogradnju (tržišnu utakmicu), odnosno pravosuđe (korupciju).
Na pitanje o daljnjem padu rejtinga Hrvatske odgovorila je da će o tome vjerojatno nešto reći Ministarstvo financija, pri čemu je dodala da se ono i danas o tome očitovalo. “Ono što ja ovih dana radim je da bi sutra i sljedeće godine bilo bolje”, rekla je.
Na novinarsko pitanje znači li to što nije bila na božićnom domjenku HDZ-a u Gospiću poruku ministrima Darku Milinoviću i Božidaru Kalmeti koji su bili na tom skupu, premijerka je odgovorila kako je začuđena, “i više od toga, zašto to netko postavlja kao pitanje”.
“Mi u HDZ-u imamo 21 županijsku organizaciju i sve su pripremale uoči božićnih blagdana domjenke i skupove. Ne mogu biti na svim mjestima”, istaknula je i pritom upitala zašto se ne postavlja pitanje zašto nije bila na skupu u Međimurju, Vukovarsko-srijemskoj županiji ili negdje drugdje.
“U središtu pozornosti sada je projekt gospodarskog oporavka, završetak pregovora, borba protiv korupcije, a najvažnije u tome je da mi sve županijske organizacije daju bezrezervnu potporu u tom poslu”, istaknula je Jadranka Kosor.
Na pitanja o rekonstrukciji Vlade nije se željela očitovati.