Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sve učestalije bračne nevjere i rastave brakova

21.12.2010. 23:00
Sve učestalije bračne nevjere i rastave brakova


Pođimo u našem razmišljanju od činjenice da se današnjem čovjeku postavljaju teška pitanja: Zašto ratovi u kojima se uništava sve ono što je čovjek mukotrpno stvarao kroz duge godine? Zašto odmazde, osvete? Kako je moguće protumačiti tolika zlostavljanja nevinih žrtava, tolika silovanja, upitao je voditelj duhovne obnove


U župnoj crkvi  Kraljice mira u Zadru na Stanovima u ponedjeljak je započela adventska duhovna obnova kao priprema za blagdan  Kristova rođenja. Voditelj  duhovne obnove je mons. Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i  župnik Stanova.
Kako smo saznali u razgovoru s mons. Bolobanićem,  on je ovaj mjesec održao  duhovne obnove u Novigradu  Istarskom, u Boraji u Šibenskoj biskupiji te u Humcu u  BiH. Na duhovnoj obnovi u  Humcu, prema riječima našeg  sugovornika, sudjelovalo je  oko osamsto vjernika. Ovih je  dana iz tiska izašlo sedmo  prošireno izdanje knjige “Kako prepoznati zamke zloga”  autora mons. Milivoja Bolobanića, koju je moguće nabaviti i tijekom ove duhovne  obnove. Zanimljivo je ovom  prigodom spomenuti kako je  do sada objavljena knjiga razmišljanja na temelju Božje Riječi za godinu C, pod naslovom “Ovce moje slušaju glas  moj”, mons. Bolobanića. Za  godinu A će oko Božića iz  tiska izaći knjiga razmišljanja  na temelju Božje Riječi, istog  autora.
– Pođimo u našem razmišljanju od činjenice da se  današnjem čovjeku postavljaju teška pitanja: Zašto ratovi u  kojima se uništava sve ono što  je čovjek mukotrpno stvarao  kroz duge godine? Zašto odmazde, osvete? Kako je moguće protumačiti tolika zlostavljanja nevinih žrtava, tolika silovanja, upitao je voditelj duhovne obnove. Nadalje, govorio je o problemima u obiteljskom životu, kao  što su sve učestalije bračne  nevjere i rastave brakova.
– Kod nas svaki četvrti brak  se raspada. Velike nevolje su  droga, kocka, homoseksualizam, razne seksualne nastranosti, sve učestaliji teški  psihički poremećaji. Posve je  normalno da čovjek postavi  pitanje: Odakle toliko zlo? Na  ta pitanja ljudski razum nema  odgovora, rekao je generalni  vikar istaknuvši da odgovor  daje Sveto pismo, Biblija.
– Mi znamo i vjerujemo da  je Isus Krist svojom žrtvom na  križu i uskrsnućem pobijedio  zlo. Isus je došao na ovaj svijet  da razori sotonska djela i da  oslobađa čovjeka od ropstva  grijeha i sotone. Sotona može  izazvati osobne, društvene i  obiteljske nerede u svijetu, govorio je voditelj duhovne obnove. Zatim je uputio na posljedice koje Sotona ostavlja  na ljudima, kao što su problemi sa zdravljem, blokade u  njihovim aktivnostima, pomutnje u osjećajima, opsesivne i prisilne misli i đavolska  uznemiravanja.        
– Potrebno je omogućiti svome potomstvu čistu budućnost. Treba ozdraviti od svih  oblika krivnje i straha. Kad  čovjek ozdravi od poroka,  važno je ne vraćati se natrag u  prošlost, na stare grešne navike. Ozdravljenje od negativnih osjećaja je bitno, jer  osjećaji odbačenosti i neželjenosti, ukoliko se ne predaju  Bogu, mogu se pojaviti bilo  kad u životu. Zato je potrebno  razvijati osjećaj ljubavi i prihvaćenosti najprije u obitelji,  čulo se na susretu.