Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tko je (bio) tko u Zadru?!

21.12.2010. 23:00
Tko je (bio) tko u Zadru?!


U ovom zakašnjelom pregledu, jer je riječ o 400 najvećih u 2009. godini, novost i vrijednost je i pregled regionalnih ekonomija, odnosno podataka o gospodarstvu Zadarske županije sa 400 ovdašnjih najvećih prema prihodu, dobiti i zaposlenosti, a koji, nažalost, čine 1,7 posto prihoda svih trgovačkih društava u zemlji


U nizu pregleda gospodarstva koji prilično zakašnjelo  oslikavaju hrvatsku privrednu  scenu u 2009. godini Privredni  vjesnik, ugledni politički tjednik posljednjih godina u vlasništvu Hrvatske gospodarske  komore, iznio je s Finom svoj  prilog. Posebnost mu je da  sljedeći tradiciju najdugovječnijeg ovakvog izdanja daje  materijala za dugoročnije osvrte jer su neki podaci tematizirani još od 1998. godine do  danas i vidljive su mijene u  strukturama tvrtki.
 Ono zbog čega je zanimljiv  za osvrt i prenošenje dijela  informacija u uvjetima Zadarske županije je što za razliku  od svih drugih takvih pregleda  ovaj daje pregled i 400 najvećih u Zadarskoj županiji,  odnosno po svim županijama.
Godina za zaborav
Višekratno smo se osvrtali  na 2009. godinu – godinu razbuktavanja krize koja je,  nažalost, u našim uvjetima tek  u 2010. pravo “procvala”, dok  se svijet iz nje izvlači. U tom  smislu nećemo ponavljati  više-manje znane pokazatelje.
Valja nam samo kazati da  polazeći od ovih dugovječnih  pregleda Zadarska županija,  recimo, u prvih deset tvrtki  prema ukupnom prihodu u zemlji nikad nije imala nikoga,  dakle, “kapitalca”. Uostalom  to je kao i veći dio prvih 100  mjesta u zemlji rezervirano za  tvrtke sa sjedištem u Zagrebu  uz nešto časnih iznimki.
Ipak u pregledu najuspješnijih tvrtki u zemlji, i lani i  kroz godine, Zadarska županija ima jednog kapitalca. Ni  po prihodu, niti po dobiti zaposlenima, kapitalu i sl. već  preme izvozu. Riječ je, naravno, o Tankerskoj plovidbi  Zadar koja je u lanjskoj godini  bila 10. izvoznica u zemlji sa  841 milijun kuna zarađenih na  svjetskom tržištu. Takav položaj zahvaljuje činjenici da je  u ovom pregledu ravnopravno  tretiran izvoz roba i usluga, pa  su njihovi briljantni rezultati u  izvozu usluga na najkonkurentije tržište na svijetu – brodarsko, došli do izražaja. Realne su brojke možda čak i bolje.  Na 42. mjestu sa 315 milijuna  kuna i udjelom izvoza u ukupnom prihodu od oko 52 posto  je murvički Aluflexpack kao  vrhunski izvoznik. To je ujedno sve od ovdašnjih tvrtki  među 100 najvećih izvoznika u  zemlji. Isti Aluflexpack je i  jedini ovdašnji uvoznik među  100 najvećih na 84. mjestu s  uvozom od 181 milijun kuna.
Kod 100 najvećih hrvatskih  tvrtki prema dobiti u 2009.  godini napravljen je propust  prema ionako preskromno  plasiranoj Zadarskoj županiji  jer je prag ovdje zabilježen bio  22 milijuna kuna dobiti, a njega ipak nadmašuje tek jedna  ovdašnja tvrtka – Turisthotel.
Među novima na ljestvici  400 najvećih naveden je zadarski Bakmaz sa 209 milijuna  kuna prihoda. Bakmaz inače  uzima redovito istaknuto  mjesto među najvećima na  ovom području iza Tankerske  plovidbe, Aluflexpacka i Sonika. Moramo kazati da u  ovom pregledu Privrednog  vjesnika i Fine nema financijskih institucija inače bi tu  prije bila i OTP banka sa sjedištem u Zadru.
Zadarski udjel u RH
Posebno je za nas zanimljiv  pregled za samu Zadarsku  županiju u kojoj je navedeno  da ima 2.391 tvrtku (registriranih je više pa pretpostavljamo da je riječ o onima koje su  podnijele završne račune) što  je udjel od 2,85 u broju tvrtki u  zemlji. Kompletna privreda  organizirana kroz trgovačka  društva ima svega 18.500 zaposlenih. Ukupan prihod trgovačkih društava iznosio je  svega 10 milijardi kuna (godinu prije preko 12 milijardi),  a što je 1,7 posto od prihoda  trgovačkih društava u zemlji.  Jasno je kako je taj udjel bitno  manji od udjela u broju tvrtki u  zemlji da su ovdašnje tvrtke  mahom – srednje i male. U  dobiti sa 377 milijuna kuna  ova je županija sudjelovala sa  1,5 posto u cjelokupnoj dobiti  gospodarstva u Hrvatskoj.  Nažalost, puno više “iskazali”  smo među gubitašima jer je  ovdašnjih iskazanih 517 milijuna kuna gubitaka činilo 2,4  posto svih gubitaka u zemlji.  Gubici su smanjeni 18 posto,  no nevolja je što su iskazani  dobici smanjeni čak 47 posto  pa je cjelokupno gospodarstvo  bilo kako znamo – u gubitku.  Ukupne su investicije prema  ovim brojkama činile 1,5 milijardi i bile su na izvrsnih tri  posto investicija u zemlji.  Nažalost, osim Tankerske plovidbe najveći dio investicija  odnosio se na građevinske koje su zamrle i rezultirale  mahom neprodanim objektima. Ovih 400 najvećih u Zadarskoj županiji u udjelom u  ukupnom broju zadarskih tvrtki ostvaruju 20 posto prihoda,  zapošljavaju osam posto radnika, ali sudjeluju sa 96 posto  u iskazanoj dobiti.
Zadarske rang liste
Predvodi ih kako smo naveli, zbog uvrštenja u hrvatskih 400, Tankerska plovidba,  Aluflexpack, Sonik te Bakmaz  koji je sa 209 milijuna prihoda  bio još jedini iz ove županije u  400 najvećih u zemlji. Bure  komerc sa 175, odnosno Turishotel sa 171 milijun kuna  prihoda slijede. Iza njih idu  Nin Elektrokommerce sa 163  milijuna, potom Adria sa 158,  pa Borik sa 148 milijuna kuna,  Tankerkomerc sa 132 milijuna. Slijede potom Sarađen sa  118, Intermod 103 milijuna,  Knežević 100 milijuna, Kali  Tuna 99 milijuna i Gortan Zadar sa 97 milijuna tuna. LTH  Metalni lijev imao je prihod od  94 milijuna, Ilirija 91, Lignum  90 milijuna, Vodoinstalacija  90 milijuna, SAS Strojogradnja 73 milijuna, koliko i  Odlagalište Sirovina i Punta  Skala. Redom ide  Maraš sa 67  milijuna, Auto Kuća Zadar sa  66 i 25. mjesto ima Tvornica  kruha Zadar s istim prihodom.  Red ide do 400.
Turisthotel je predvodio dobitaše u 2009. godini s lanjskih  40 milijuna kojima je zaslužio  uvrštenje u 100 najvećih u zemlji, ali je očito pogreškom  ispušten. Sa po 12 milijuna  slijede Ostrea i Kali Tuna. Potom slijede brojke koje izazivaju kod nekih polemike, s  obzirom na današnje prilike  kao Tankerkomerc, i tako redom.
 Najveća tvrtka u Zadarskoj  županiji prema broju zaposlenih je Adriatic Security sa  545 ljudi, potom Sonik sa 543  zaposlena, a to su i jedine čiji  broj zaposlenika prelazi 500.  Uvijek moramo napomenuti  da je, na sreću, Tankerska plovidba i dalje najveće ovdašnje  trgovačko društvo, ali se u  ovakvim pregledima navode  samo zaposleni u klasičnom  radnom odnosu, što u Tankerskoj znači – oni na kraju ili  kopnu, kako vam drago, dok  su pomorci pod ugovorima izvan evidencije u ovakvim pregledima. No u Zadru se zna da  je istinski angažman zaposlenih u Tankerskoj plovidbi  jači od 1.000 ljudi. Sa 418,  odnosno 399 slijede dvije  proizvodne tvrtke, odnosno  Aluflexpack i Adria. Turisthotel ima 350, a Bakmaz 343  zaposlena, na 300 je LHT Metalni lijev. Vodovod ima 279,  Tvornica kruha 278, Liburnija  250, Čistoća 243, Ceste Zadarske županija i Odlagalište  Sirovina po 220 Tankerkomerc 215…
Na brojci 331 završavaju zadarske tvrtke sa više od 10  zaposlenih. Na sreću i zadovoljstvo i u toj do ove najtežoj  godini u zadarskom gospodarstvu preko 400 tvrtki je iskazalo kakvu-takvu dobit.  Vjerojatno ipak i puno više.  Četiristota tvrtka u Zadru prema prihodima imala je tri milijuna kuna, 400. prema dobiti  71.000 kuna dobiti, a na istom  mjestu prema zaposlenima bila je tvrtka sa osam zaposlenika.
Želimo iznijeti podatak da  je u Zadarskoj županiji tvrtki s  preko 100 zaposlenih svega 30,  a od 30. do 331., dakle, sljedećih 300 tvrtki ima od 10 do  99 zaposlenih.
 


Zadrani u Hrvatskoj




U ovom je pregledu od  zadarskih tvrtki kao i obično  među prvih 100 u zemlji samo  Tankerska plovidba na 87.  mjestu sa 910 milijuna kuna  prihoda – zahvaljujući tada još  slabom dolaru. Na 123. mjestu  je Aluflexpack sa 596 milijuna  kuna prihoda i konačno s  iskazanom dobiti, za ovu  veličinu tvrtke simboličnom ali  prvi put iskazanom nakon  preuzimanja sljedništva bivšeg  Folijaplasta. Sonik je 249. sa  296 milijuna kuna prihoda. I  Bakmaz je pri kraju liste sa  svojih 209 milijuna kuna  prihoda. I to bi bilo sve od  Zadra.