Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrhunska vina iz korlatskih vinograda

21.12.2010. 23:00
Vrhunska vina iz korlatskih vinograda


Jako smo ponosni da u asortimanu vinarije imamo sada vrhunska vina. Bili su to veliki trenuci radosti prilikom podizanja mladog vinograda s obzirom na to da je to pionirski pothvat. Ovo je kruna višegodišnjeg rada i truda svih nas djelatnika u Vinariji Benkovac, ističe Božo Škara, voditelj Vinarije Benkovac


U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu nedavno je Badel 1862  predstavio tri nova vina sorti  merlot, syrah i cabernet sauvignon iz vinograda Korlat  kod Benkovca. Promociji su  prisustvovali ministar poljoprivrede, ribarstva i vodnog  gospodarstva Petar Čobanković, predsjednica Uprave  Badela 1862 Zvjezdana  Blažić, veleposlanik Kine i  Japana te mnogobrojni vinari. Božo Škara, voditelj Vinarije Benkovac, i Željko Pavlović, voditelj vinogradarske  proizvodnje u Vinariji Benkovac, koja se nalazi u sastavu Badela 1862, nisu krili  zadovoljstvo realiziranim  projektom, a u slavlju im se  pridružio Mirko Erstić, dogradonačelnik Benkovca.
Na vinogradu Korlat radovi  su započeli u ožujku 2004. a  zbog težine terena priprema  je trajala sve do proljeća  2005. godine. Iste godine posađeno je prvih 73 hektara  cjepova loznih sadnica, a u  2006. godini ostalih 30 hektara. Ukupno je zasađeno  550.000 loznih cjepova, a vrijednost investicije od pripremnih radova do danas  iznosi 30.438.054,00 kn. Ovaj  pothvat Badela 1862, sadnje  vinograda u kamenitom terenu na ovako velikoj površini, može se i u svjetskim  mjerilima smatrati pionirskim. Cjelokupni projekt u  smislu idejne i izvedbene studije realiziran je u suradnji s  Agronomskim fakultetom  Sveučilišta u Zagrebu.
Na Korlatu su ubrane prve  količine grožđa 2007. godine i  bile su dostatne za proizvodnju 9.000 lit vrhunskog  crvenog vina odnosno 12.000  boca. 
Očekuje se skoro pola  milijuna litara vina
– Berba 2007. je sazrijevala  u drvu – barrique bačvama,  vino je u startu bilo puno  ekstrakta sa snažnim alkoholima i zahtijevalo je odležavanje te smo sad došli do faze  kada možemo reći da je vino  spremno za sve vinoljupce  koji znaju i žele uživati u  njemu, rekao nam je Željko  Pavlović, voditelj vinogradarske proizvodnje.
Ukupni potencijal proizvodnje dolaskom vinograda u  punu rodnost kroz iduće dvije  do tri godine iznosit će 400 do  450.000 litara vrhunskih crvenih vina.
– Jako smo ponosni da u  asortimanu vinarije imamo  sada vrhunska vina. Bili su to  veliki trenuci radosti prilikom  podizanja mladog vinograda s  obzirom na to da je to pionirski pothvat. Ovo je kruna  višegodišnjeg rada i truda  svih nas djelatnika u vinariji  Benkovac. Sama struka i lokalno stanovništvo sumnjali  su u uspješnost podizanja  vinograda zbog strukture i  teksture tla te utjecaja bure  na vinograd, ali ovo je rezultat koji ih je sve demantirao, kazao nam je Božo  Škara, voditelj vinarije Benkovac te dodao da je prezentacija vina divno protekla  prilikom koje je dvjestotinjak  uzvanika degustiralo vina iz  Korlata. Škara i Pavlović su  sigurni da će vino naći svoje  mjesto na tržištu, prvotno idu  s ponudom u vrhunske restorane i vinoteke, a tijekom  proljeća i ljeta iduće godine  vino bi se trebalo naći na  policama trgovačkih lanaca.
Benkovac u vinarskom  svijetu
Pohvale djelatnicima Vinarije Benkovac koji su iznijeli najveći teret u realizaciji navedenog projekta  uputio je Mirko Erstić, dogradonačelnik Benkovca, te  istaknuo da od 2004. godine u  Gradu Benkovcu prate proces podizanja vinograda na  Korlatu i kako ih izuzetno  veseli da su vina promovirana  i spremna za tržište.
– Drago nam je da je grad  Benkovac u vinarskom svijetu  sve više prepoznat kao područje na kojem se proizvode  vrhunska i kvalitetna vina.  Dugi niz godina na tržištu  smo imali samo jedno buteljirano vino, Rose, u  međuvremenu postali smo  bogatiji za pet vrhunskih vina  i ponosni što večeras toj  brojci pridodajemo još tri.  Grad Benkovac je prvi u RH  dobio suglasnost te proveo  natječaj za državno zemljište  od 927 hektara, subvencionirao je i preko milijun loznih  cjepova. Područje Nadina  zauzima 360 hektara vinograda i time se svrstava među  najveća područja vinove loze  u RH, a osam nadinskih  vinara su vlasnici ekocertifikata, ustvrdio je Mirko Erstić.
Predsjednica Uprave Badel  1862 Zvjezdana Blažić naglasila je da lansiranje novog  proizvoda na tržište zahtijeva  tijesnu suradnju suvremene  tehnologije, vrhunskog znanja, proizvodnje, dizajna,  marketinga i financijskih  vještina te da je spoj svega  navedenog Korlat syrah, merlot i cabernet sauvignon.
– Posebno mi je drago da  smo vrhunsku kvalitetu ovih  vina uspjeli spojiti s vrhunskim dizajnom, tako da je  dizajn boce Korlat dobio  prestižnu svjetsku dizajnersku nagradu Red Dot, izjavila  je Zvjezdana Blažić.