Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zaplovit će Velebit

21.12.2010. 23:00
Zaplovit će Velebit


Nema baš previše dobrih vijesti u zadarskom gospodarstvu, a red je onda jednu  iznimnu staviti u vrh u ovo vrijeme kada nam  treba veselja. Dakle, Tankerska plovidba ima  danas u Rijeci u 3. maju svečanost porinuća  tankera od 51.800 dwt-a koji će nositi ime  “Velebit”. Riječ je o programu u kojem je  Vlada RH u partnerstvu s Tankerskom plovidbom i Uljanik plovidbom pružila ruku 3.  maju. Vlada financira gradnju serije novogradnji (četiri), a naši brodari preuzimaju  ih na dan isporuke prema cijenama koje tada  budu važeće na svjetskom tržištu. Preuzimanje se očekuje početkom travnja. Ive  Mustać, predsjednik uprave Tankerske plovidbe, kazao je kako unatoč teškim prilikama  u brodarstvu njihovi razvojni programi idu  dalje. Podsjećamo, ove su godine preuzeli  četiri broda za suhe terete u Kini i Južnoj  Koreji. Nakon Velebita, također u idućoj  godini iz 3. maja za Tankersku plovidbu stiže  još jedan istovjetan tanker.
“Naši mali gušti” 
Preko 80 izlagača iz Zadarske županije, ali  i 14 drugih u Hrvatskoj sudjelovalo je na  petoj po redu izložbi “Naši mali gušti”. Ovogodišnju izložbu hrane, pića, delikatesnih  proizvoda i suvenira, koju organizira Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Zadar, kao i dosadašnje podržali su  Udruženje obrtnika Zadar, Grad Zadar,  Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ  Zadarske županije, TZ Grada Biograda, TZ  Grada Paga i TZ Grada Benkovca.
 Denis Ikić, tajnik HGK Županijske komore Zadar istaknuo je kako je riječ o dosad  najmasovnijoj manifestaciji. Nažalost, vjerojatno je i za zadarske pojmove iznimna  zima, ali i sveopći pesimizam i apatija, bila  razlogom manjeg posjeta nego je to uobičajeno na ovoj manifestaciji.
Pozdravnim govorom i prigodnim riječima  prisutnima se obratio i Stipe Zrilić, proglasivši naposljetku ovogodišnju manifestaciju i službeno otvorenom.
Usljedila je degustacija vina Zadarske  županije te degustacija maslinova ulja, koja  se provodi u organizaciji “Olea” te u suradnji  s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.
Degustacija vina Zadarske županije upriličena je uz stručno vodstvo enologinje Nikoline Paleke. Degustacijom je predstavljeno jedanaest crnih i bijelih vina zadarskih  vinara.
 U sklopu programa održana je izložba i  prezentacija “Design pakovine vina 2010.” u  organizaciji Centra za dizajn HGK te panel-rasprava na temu “Zadarski prehrambeni proizvodi u turističko-ugostiteljskoj ponudi”. Udruga kuhara na čelu s Renatom  Kraljevim priredila je i gastroprezentaciju.
Vlada: pomoć Badelu 1862 kroz  model C
 Tvrtka Badel 1862 prva je kojoj će država  pomoći kroz model C, a pretvaranjem potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna  kuna u kapital te tvrtke država će steći 73 do  76 posto vlasništva u Badelu, istaknuto je na  sjednici Vlade koja je prihvatila odluku o  vlasničkom restrukturiranju Badela 1862 u  okviru smjernica za pomoć poduzetnicima u  teškoćama (model C).
 Ovu informaicju donosimo u zadarskom  gospodarskom pregledu zbog dvaju temeljnih razloga – Vinarija Benkovac u sastavu je  Badela, dakle od sada ponovno u državnom  vlasništvu, a upravo od nje očekujemo novi  impuls snaženju Zadarske županije među  vrhunskim vinarskim područjima Hrvatske u  koja se upisujemo najkasnije u zemlji. Drugi  razlog o kojem će se više čuti početkom iduće  godine je taj što postoji velika vjerojatnost da  će neki iz Zadra posegnuti za ovim modelom  za izlazak iz problema.
Županijski proračun
Proračun Zadarske županije u 2011. godini iznosit će 170 milijuna kuna po prilici,  kao i dva puta na niže “rebalansirani” ovogodišnji.
Grad Zadar – proračun od 384,4  milijuna
S puno više odjeka, natezanja, objašnjenja  i razočaranja praćeno je usvajanje Proračuna  Grada Zadra u iznosu od 384,4 milijuna.  Bitno manji proračun od prethodnog, i za  ovu godinu planiranog, odraz je krize a  najviše će se osjetiti na gradnjama iz razloga  jer je većina drugih potrošnih stavki zadana.  U ovo valja računati da se Zadar u tijeku  iduće godine mora zadužiti da bi vratio 140  milijuna kuna na ime uzetih obveznica.
Vinari i vinogradari osnovali  udrugu
Zadarska županija dobila je Udrugu vinara i vinogradara kojoj će prvi predsjednik  biti Damir Jurjević, a u tijelima udruge svi su  istaknuti ovdašnji proizvođači vina. Zadarska scena vinarstva konačno je stasala, a  udruga je normalan tijek koji je trebalo  odraditi i ranije. Naime, za mnoštvo inicijativa, pa i uzimanje sredstava raznih fondova i drugih izvora, takvo je što neophodno.  Uz to, tu su i prednosti međusobnog komuniciranja i ispomaganja.
Zračna luka nadomak 300.000  putnika
Zračna luka Zadar je s 31 posto rekorder  rasta u zemlji u godini u kojoj su sve zračne  luke bilježile dobre brojke, a prosječan rast u  Hrvatskoj bio šest posto. Zračna luka Zadar  došla je nadomak 300.000 putnika. Uvelike  je ovisna o niskotarifnim prijevoznicima i  valja izdržati u tome do vremena kada će  uobičajenost prometa, oporavak svjetskih  kompanija i gradnja temeljnih hotelskih kapaciteta na ovom području privući u većoj  mjeri klasične avio-linije odnosno čartere  organizatora turističkih putovanja. Naravno  valja računati i na niskotarfine prijevoznike  koji su posljednjih 10-ak godina promijenili  sliku zračnih letova.