Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Država ih zaboravila, a Laudato ih se sjetio

21.12.2011. 23:00
Država ih zaboravila, a Laudato ih se sjetio


Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato u suradnji s Tisak medijom i Caritasom Zadarske nadbiskupije jučer je dvjema potrebitim obiteljima sa zadarskog područja darovala po 2.500 kuna.
Nesretne životne priče
Radi se o obiteljima Roberta Ukaja i Jozefa Dušija, koje su pri vrhu prioriteta zadarskog Caritasa jer su ih njihove nesretne životne priče dovele do teškog financijskog stanja i gotovo bezizlazne situacije.
Jozef Duši živi u Pridrazi i samohrani je otac troje malodobne djece, a supruga mu je umrla kada je najmlađi sin imao samo šest mjeseci. Od tada je Jozef na porodiljnom dopustu da bi se mogao brinuti za djecu. Iako je bio ratni dragovoljac i vojnik od 1991. do 1997., Jozef nema pravo na braniteljsku mirovinu. U teškoj situaciji čak je morao ispisati dijete iz srednje škole jer nije imao za prijevoz iz Pridrage, da bi se dijete vratilo u školu, pomogao mu je Caritas i Mirjana Tadić kojima su neizmjerno zahvalni.
 – Jučer je mali napunio tri godine i to znači da mi je istekao porodiljni dopust. Dosad je nas četvero živjelo od 3.000 kuna, a sada ne znam kako ćemo. Predao sam zahtjev za dopust na sedam godina, ali kriteriji su prestrogi, trebalo bi mi jedno dijete biti bolesno da bih to mogao dobiti… Ne znam što će biti. Puno sam više očekivao od ove države kada sam se išao boriti za nju, rekao je Jozef koji je teško mogao suspregnuti suze od tuge, ali i radosti zbog donacija dobrih ljudi.
Robert Ukaj, također na rubu suza zahvaljuje “teti Mirjani”. I Roberta je država razočarala.
Deseti put odbijena mirovina
– Od prvog dana sam bio u ratu i ranjen sam u glavu, bio sam na 14 operacija, a neki dan su mi deseti put odbili mirovinu! Kažu da ne ispunjavam uvjete. Da nije naše četvero djece, žena i ja bismo odavno već poludjeli, govori Robert.
Njegova supruga Ljulja, također iz Kosova, ne može dobiti hrvatsko državljanstvo jer, kako kaže Robert, nemaju za platiti sve što je potrebno da bi dobila papire. Tako da ona ne može dobiti ni posao u Hrvatskoj.
– Žena ne može raditi zbog papira, ja ne mogu raditi jer imam šipku i kuglicu u nozi, a ne mogu dobiti ni mirovinu. Sada nemam ni za struju platiti. Živimo od socijalne pomoći i od dječjeg doplatka i ovo nam je velika pomoć, skroman je Robert.
Galerija Laudato je organizirala obiteljsku radionicu božićnih ukrasa u Tisak mediji u Supernovoj i u svojoj poslovnici u Zagrebu. Od prodaje ukrasa i dodatnog priloga galerije Laudato skupljena su sredstva za ove dvije obitelji.
Jozefu i Robertu novac je jučer uručila Ksenija Abramović iz Laudata u nazočnosti don Ivice Jurišića, ravnatelja Caritasa i Mirjane Tadić, voditeljice socijalne službe u Caritasu.
– Tijekom četiri tjedna Došašća roditelji s djecom i animatorima izrađivali su ukrase, a zamolili smo zadarski Caritas da ocijeni kome je novac najpotrebniji. Nadam se da će ova donacija pomoći da im Božić bude radostan, rekla je Abramović.


ŠRD Kornat donirao novac od prodaje liganja


Jozefu Dušiju su donaciju od 4.500 tisuće kuna jučer uručili i predstavnici ŠRD Kornat iz Sali. Predsjednik Društva Ivo Švorinić, dopredsjednik Duje Šešelja, tajnik Tomislav Morić i blagajnik German Grbin su, uz za Jozefa zlata vrijednu kuvertu, odlučili napuniti i blagdanski stol obitelji Duši te mu darovali lignje, hobotnice i bademe.
Od prodaje liganja je i zarađen novac za božićnu donaciju ŠRD-a Kornat koja već postaje tradicionalna.
– Zadnje dvije godine smo novac od ulovljenih liganja donirali Pučkoj kuhinji u Zadru i Domu za stare i nemoćne u Salima, a ove godine, u dogovoru s Caritasom Zadarske nadbiskupije, željeli smo uljepšati Božić Jozefu i njegovoj djeci, rekao je Švorinić.